Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
13/05/2022

Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών για το εκσυγχρονισμένο πλαίσιο διαχείρισης και κριτηρίων διάθεσης τ/κ περιουσιών

13-05-2022 15:21

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής πραγματοποίησε συνάντηση με τη Συμβουλευτική Επιτροπή Διαχείρισης τουρκοκυπριακών (τ/κ) περιουσιών, στο αμφιθέατρο του Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Μετά το πέρας της συνάντησης, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, είπε:

«Σήμερα παρουσιάσαμε στη Συμβουλευτική Επιτροπή Διαχείρισης των τ/κ περιουσιών την πρότασή μας για ολιστικό εκσυγχρονισμό του τρόπου διαχείρισης αυτής της μεγάλης σε αξία περιουσίας.

Θεωρώ τη συγκεκριμένη πρόταση μια νέα μεταρρύθμιση, μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, για όσα διαχειρίζεται ο Κηδεμόνας, η Υπηρεσία Διαχείρισης Τ/κ περιουσιών του Υπουργείου Εσωτερικών.

Και η πρότασή μας διαλαμβάνει, μεταξύ άλλων,

· Υπόδειξη των αδυναμιών μας, αλλά και στρεβλώσεων που σήμερα παρατηρούνται

· Θέσπιση νέων κριτηρίων και διαδικασιών διάθεσης αυτών των περιουσιών πάντοτε υπέρ των προσφύγων

· Εισαγωγή κριτηρίων και μηχανισμών μοριοδότησης για να διατεθούν με το σωστό τρόπο τόσο οι κατοικίες όσο και οι γεωργικοί κλήροι αλλά βεβαίως και τα επαγγελματικά υποστατικά, κατά έναν τρόπο που ο κηδεμόνας των τ/κ περιουσίων θα καταστεί μεταξύ άλλων και οικονομικά βιώσιμος- κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα, καλύπτοντας δηλαδή και τα ελλείμματα που παρουσιάζονται- ενώ με την πρότασή μας παρέχονται πρόσθετα δικαιώματα στους πρόσφυγες ώστε να αποκτήσουν κίνητρο για επένδυση στις περιουσίες που τους παραχωρούνται. Όπως για παράδειγμα η παραχώρηση δικαιώματος κληρονομικότητας ή υπενοικίασης.

· Από την άλλη ο κηδεμόνας αναλαμβάνει και πρόσθετες υποχρεώσεις απέναντι στους μισθωτές όπως για παράδειγμα τη βελτίωση των υποδομών σε θέματα στατικής επάρκειας ούτως ώστε τα κτήρια τα συγκεκριμένα, να είναι κτήρια για τα οποία, από τη στιγμή που θα αποδοθούν στους μισθωτές, να μπορούν να τυγχάνουν και καλύτερης αξιοποίησης.

Σκοπός και στόχος είναι, όπως έχω πει, ο απεγκλωβισμός του κράτους, του Κηδεμόνα, από τις σημερινές προβληματικές και καθόλου ορθολογιστικές διαδικασίες που υφίστανται και που εδώ και χρόνια απλά τις συζητούμε και τις δακτυλοδείχνουμε, χωρίς όμως να είχε γίνει καμία ολιστική προσπάθεια παρέμβασης και διόρθωσης.

Σήμερα, λοιπόν, έγινε η παρουσίαση της πολιτικής μας. Έχουμε ανανεώσει τη συνεδρία της Συμβουλευτικής Επιτροπής για να δοθεί χρόνος στα μέλη για ένα διάστημα 10-15 ημερών να επανέλθουν με τις δικές τους εισηγήσεις.

Θα είμαστε έτοιμοι μέσα σε αυτό το χρονοδιάγραμμα, το Υπουργείο Εσωτερικών -και με την τροποποίησης της νομοθεσίας, η οποία ευθύς αμέσως θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, και θα γίνει βεβαίως η συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή- για να εξορθολογούμε επαναλαμβάνω ολιστικά υπέρ των πραγματικά δικαιούχων, αλλά και υπέρ του κράτους την πολιτική διαχείρισης των τ/κ περιουσίων».

Ερωτηθείς για τα οφέλη που θα έχουν οι πολίτες με τις αλλαγές αυτές, ο Υπουργός απάντησε ότι «σήμερα υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις».

Συνέχισε πως «ξεκινώντας από το κεφάλαιο στρεβλώσεις θα φτάσουμε στο κεφάλαιο της ωφελιμότητας».

Πρόσθεσε ότι οι στρεβλώσεις έγκειται στο γεγονός ότι σήμερα παρουσιάζονται παραδοξότητες, σημειώνοντας ότι αυτές οι παραδοξότητες αφορούν σε ναι με δικαιούχους, που διαχειρίζονται ή έχουν υπό τη κατοχή τους τεράστιες αξίας τ/κ περιουσίες, δίδοντας παράδειγμα κατόχου 49 χιλ τ.μ., ο οποίος πληρώνει ένα μίσθιο 28 ευρώ τον χρόνο, όπως είπε.

«Αυτές οι στρεβλώσεις δεν είναι μόνο απαράδεκτες. Είναι και στρεβλώσεις που δημιουργούν δυο σοβαρά προβλήματα και που μας αποστερούν το δικαίωμα να δώσουμε στους πραγματικά δικαιούχους αυτό που πραγματικά δικαιούνται», ανάφερε.

«Πρώτον μας αποστερούν από έσοδα. Δεν είπαμε και δεν είναι το κράτος επιχειρηματίας για να μπορεί να λέει ότι θα πρέπει να κερδίσει από αυτή τη διαδικασία.

Όμως δεν μπορεί σήμερα ο Κύπριος φορολογούμενος να καλείται κατ΄ έτος, σταθερά κάθε χρόνο, να καταβάλει ένα ποσό της τάξης των 8 εκ. ευρώ ως έλλειμα στη διαχείριση του κηδεμόνα. Αυτό λοιπόν το έλλειμα θα πρέπει να καλυφθεί από την ορθολογιστική διαχείριση των περιουσιών.

Αυτός είναι ένας μεγάλος στόχος που θέλουμε να υπερκαλυφθεί μέσα από τις αλλαγές που προτείνουμε.

Το δεύτερον είναι ότι πάρα πολλοί από τους δικαιούχους ,που σήμερα έχουν στην κατοχή τους περιουσίες, αισθάνονται ανασφάλεια. Αισθάνονται ανασφάλεια, γιατί θεωρούν ότι μπορεί να μην τους δοθεί το δικαίωμα, είτε λόγω της ηλικίας τους, να συνεχίζουν να έχουν υπό τη μίσθωσή τους το συγκεκριμένο υποστατικό.

Δίνουμε λοιπόν τη δυνατότητα, μέσω της τροποποίησης και συγκεκριμένων διαφοροποιήσεων, στο δικαίωμα αφενός μεν και της κληρονομικότητας όπως έχω πει προηγούμενα αλλά και του δικαιώματος της υπενοικίασης, ώστε με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο θα αποκτήσει αξία και θα αποκτήσουν κίνητρο αυτοί οι άνθρωποι να επενδύουν στη συγκεκριμένη αξία.

Πάρα πολλά των τ/κ υποστατικών σήμερα είναι εντελώς ακατάλληλα και είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, γιατί πολύ απλά οι μισθωτές δεν επενδύουν το παραμικρό, γιατί αισθάνονται αυτή ακριβώς την ανασφάλεια.

Και τέλος ο Κηδεμόνας, εξ ορισμού, εκ της νομοθεσίας, είναι κηδεμόνας διαχείρισης τ/κ περιουσιών για περιουσίες που οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα. Και είμαστε εκ του νόμου εντεταλμένοι να διασφαλίσουμε και τα δικαιώματα των ιδιοκτητών που λέγονται Τουρκοκύπριοι.

Άρα, με τις όποιες ρυθμίσεις έχουμε εισαγάγει, θεωρούμε ότι ισορροπούμε σε αυτή τη δύσκολη ακριβώς γραμμή, σε μια προσπάθεια ακριβώς να υπηρετήσουμε και τον έναν και τον άλλο σκοπό», είπε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο υπήρχαν περιπτώσεις Τουρκοκυπρίων που έχουν ζητήσει πίσω την περιουσία τους, ο Υπουργός απάντησε καταφατικά. «Έχουμε πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις οι οποίες Τουρκοκύπριοι διεκδικούν τις περιουσίες του», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «είναι κι αυτή μια παράμετρος που απασχολεί τον προσφυγικό μας κόσμο προς τον οποίο έχουν παραχωρηθεί υπό διαχείριση τ/κ περιουσίες.

Όμως εδώ έχουν εισαχθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία συγκεκριμένα κριτήρια, το σημαντικότερο εκ των οποίων που αφορά σε θέματα είτε διεκδίκησης, πολύ δε περισσότερο στα θέματα του δικαιώματος Τουρκοκύπριου να πωλήσει την περιουσία του, που είναι κι αυτό μια παράμετρος, που το τελευταίο διάστημα έχει αυξητική τάση.

Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Από τη στιγμή που γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και διακριβωθεί ότι ο Τουρκοκύπριος είναι κάτοχος ελληνοκυπριακής περιουσίας στα κατεχόμενα, του αποστερείται το οποιονδήποτε δικαίωμα της μεταβίβασης ή της πώλησης περιουσίας του στις ελεύθερες περιοχές. Αυτή είναι μια ασφαλιστική δικλείδα που έχει τεθεί για να υπάρχει τουλάχιστον μια ισονομία απέναντι στον προσφυγικό μας κόσμο. Από την ώρα που κάποιος νέμεται τις περιουσίες του στα κατεχόμενα, δεν μπορεί να του δίνεται και το δικαίωμα να πωλεί προς όφελός του δική του περιουσία που είναι στις ελεύθερες περιοχές, στις περιοχές που ελέγχονται από τη Δημοκρατία».

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα