Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
20/06/2022 01:41:52 PM

Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Περιφερειακού Γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για την ΕΕ, Νορβηγία, Ελβετία και Η.Β.

20-06-2022 13:04

Η ετοιμότητα για ενίσχυση και αύξηση της συνεργασία μεταξύ του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και Υπουργείου Εσωτερικών στον τομέα των επιστροφών, εκφράστηκε κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή και του Διευθυντή του Περιφερειακού Γραφείου ΔΟΜ για την ΕΕ, Νορβηγία, Ελβετία και Η.Β. κ. Ola Henrikson, σήμερα νωρίς το πρωί στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, ο Υπουργός Εσωτερικών καλωσόρισε τον Περιφερειακό Διευθυντή, ο οποίος συνοδευόταν από την Επικεφαλής του Γραφείου του Οργανισμού στην Κύπρο, κα Νατάσα Ξενοφώντος Κουδουνά, λέγοντας ότι αφορά σε έναν πολύ σημαντικό οργανισμό, ο οποίος συνεργάζεται απόλυτα με το Υπουργείο Εσωτερικών στα θέματα της μετανάστευσης, ιδιαίτερα στα θέματα των επιστροφών, της κοινωνικής ενσωμάτωσης και των διαφόρων προγραμμάτων.

«Έχουμε συζητήσει ένα αριθμό ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος», σημείωσε και είπε ότι ο κ. Henriksen «ενημερώθηκε για τα πολλά προβλήματα που η χώρα αντιμετωπίζει».

«Την ίδια ώρα έχουμε ενημερώσει επίσης για τη διαχείριση που η Κύπρος έχει κάνει στο θέμα των Ουκρανών προσφύγων που έχουν φτάσει στην Κύπρο», συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Σημείωσε ότι «δώσαμε τις θέσεις μας για τη νέα ενιαία πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, την οποία προσδοκούμε ότι θα προωθηθεί ακόμη περισσότερο για υλοποίηση».

«Έχουμε εγείρει τις ανάγκες της χώρας μας και ιδιαίτερα στο θέμα της προσπάθειας που καταβάλλουμε για να περιορίσουμε τους αριθμούς των μεταναστών, των προερχομένων από την Τουρκία και την πράσινη γραμμή», είπε ο κ. Νουρής.

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν επίσης και θέματα που εμπίπτουν στο ‘έδαφος’ του Οργανισμού, κάτω από την ομπρέλα του οποίου τρέχουν διάφορα προγράμματα και αναφέρθηκε στην «πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε στα θέματα επιστροφών για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τον φετινό μας στόχο, που όπως έχω πει πολλές φορές, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διαφόρων οργανισμών, είτε είναι ο ΔΟΜ, είτε είναι η FRONTEX, είτε είναι ο μέχρι πρότινος ΕΑSO και όλοι οι συναφείς οργανισμοί, προσπαθούμε- και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα- για να βελτιώσουμε τους αριθμούς των επιστροφών σε διάφορες χώρες».

Ευχαρίστησε ακολούθως τον κ. Henrikson για την κατανόηση και για τη συνεργασία, αλλά και την εκπρόσωπο του Οργανισμού στην Κύπρο κα Νατάσα Κουδουνά, χαρακτηρίζοντας τη μεταξύ τους συνεργασία στα διάφορα προγράμματα εξαιρετική.

Είπε πως στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων, «έχουμε δηλώσει την ετοιμότητά μας να επεκτείνουμε τη μεταξύ μας συνεργασία για να βοηθηθεί η Κύπρος στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».

Ευχαρίστησε ο Υπουργός «για την κατανόηση, αλλά κυρίως και για τη βοήθεια που μας παρέχεται από τον ΔΟΜ».

Από πλευράς του ο κ. Ola Henrikson, είπε ότι είναι ευχαρίστησή του που επισκέπτεται την Κύπρο, αναφέροντας ότι είναι η πρώτη του φορά. Χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι υπάρχει με την Κυπριακή Κυβέρνηση μια καλή συνεργασία που αφορά στις επιστροφές και την επανένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους, τομείς, που όπως είπε, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την Κυπριακή Κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι ο Οργανισμός εργάζεται και στον τομέα που αφορά στην υποδοχή, ιδιαίτερα για ασυνόδευτους ανηλίκους.

«Έχω μεταφέρει το μήνυμα από τον ΔΟΜ στην Κυπριακή Κυβέρνηση ότι είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε και να αυξήσουμε τη συνεργασία μας όπου υπάρχουν ανάγκες», είπε ο Περιφερειακός Διευθυντής.

«Γνωρίζουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος», ανάφερε ο κ . Henrikson, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός αφίξεων σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό, γεγονός που έχει συζητηθεί κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό.

Ανάφερε, εξάλλου, ότι συζητήθηκαν και οι επιπτώσεις από την κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία επηρεάζει και την Κύπρο.

Σε ερώτηση απευθυνόμενη προς Περιφερειακό Διευθυντή, για το ποιο είναι το πλάνο για έλεγχο των ροών από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ο κ. Henrikson διευκρίνισε ότι ο ρόλος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) είναι να εργαστεί βοηθώντας τις κυβερνήσεις για κάνουν τη μετανάστευση ασφαλή, ομαλή και εύρυθμη. Σημείωσε ότι δεν είναι ο σκοπός της σημερινής του επίσκεψης το εν λόγω ζήτημα, εξηγώντας ότι στόχος της επίσκεψής του είναι να βοηθήσει την Κυπριακή Κυβέρνηση στη διαχείριση της μετανάστευσης. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι υπάρχουν άλλοι οργανισμοί του ΟΗΕ που επίσης εμπλέκονται με τα μεταναστευτικά ζητήματα που απασχολούν την Κύπρο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου τι θα περιλαμβάνει η οικονομική στήριξη για την οποία έκανε λόγο προηγουμένως στις δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Νουρής απάντησε ότι θα υπάρξει μια συνεργασία στη βάση των αναγκών της Κύπρου και ότι προσδοκία του είναι να υπάρξει συνεργασία στις επιστροφές.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής από την πλευρά του διευκρίνισε ότι ο ΔΟΜ είναι ένας οργανισμός, του οποίου η λειτουργία βασίζεται στην υλοποίηση προγραμμάτων, και τα περισσότερα έργα που υλοποιεί στην Κύπρο και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, συνήθως χρηματοδοτούνται από ταμεία της ΕΕ ή κεφάλαια επιμερισμένης διαχείρισης, όπως είναι το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF), το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF) και άλλα.

Πρόσθεσε ότι οι ανάγκες της Δημοκρατίας είναι αυτές που θα τον οδηγήσουν στην υλοποίηση έργων, για τα οποία ο Οργανισμός θα αιτηθεί για χρηματοδότηση.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα