Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
07/11/2023 02:32:55 PM

Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της διμερούς συνάντησης των Υπουργών Εσωτερικών Κύπρου και Ισπανίας, στη Μαδρίτη

Συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του κ. Fernando Grande-Marlaska Gómez είχε σήμερα στη Μαδρίτη ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε εκτενώς το μεταναστευτικό. Τον Υπουργό Εσωτερικών συνόδευσαν στη συνάντηση ο Διευθυντής του Γραφείου του κ. Λοΐζος Χατζηβασιλείου και η Πρέσβειρα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ισπανία κα Έλενα Μηνά.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης, ο Κύπριος Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στα θέματα μετανάστευσης, δεδομένης τη συνεργασίας των δύο χωρών στην Ομάδα MED5 και στο πλαίσιο της ΕΕ.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού. Ο κ. Ιωάννου είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Ισπανό ομόλογό του για την υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο, εξαιτίας των αυξημένων αφίξεων παράτυπων μεταναστών κυρίως από τη Συρία, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται για αντιμετώπιση των πιέσεων. Παρόμοιο πρόβλημα, σύμφωνα με τον Ισπανό Υπουργό, αντιμετωπίζει και η Ισπανία με αυξημένες αφίξεις από τη Σενεγάλη και τη Μαυριτανία.

Ο κ. Ιωάννου μετέφερε επίσης την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ζητήσει από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ όπως επαναξιολογηθεί η κατάσταση στη Συρία, «αφού ήδη οργανισμοί, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασύλου, κατατάσσουν περιοχές της Συρίας σε ασφαλείς. Η πρόθεσή μας είναι να ξεκινήσει μια συζήτηση για επαναξιολόγηση, όπως επίσης και για την πρόθεσή μας ο Frontex να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στην επιτήρηση των ευρωπαϊκών συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή τη στιγμή, ο ρόλος του Frontex είναι πιο περιορισμένος και πρέπει να αλλάξει πιθανώς και το καταστατικό του, ούτως ώστε να είναι πιο αποτρεπτικός ο ρόλος του, ειδικά για περιοχές όπως ο Λίβανος, η Αίγυπτος ή άλλες χώρες».

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, υπάρχει συναντήληψη με την Ισπανία σε αυτά τα ζητήματα, προσθέτοντας ότι η βοήθεια που έχει η Κύπρος από την Ισπανία στα θέματα μετανάστευσης είναι σημαντική. «Είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα όπως και η Κύπρος», είπε, τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα