Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
30/06/2021 08:36:30 AM

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στα εγκαίνια του έργου «Ανάπλαση του Πυρήνα της Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων» - Φάση Α: Ανάπλαση τμημάτων των οδών Τρικούπη, Λεύκωνος και Αισχύλου
29-06-2021 10:18
Το ξέρετε ότι είμαι γέννημα θρέμμα της παλιάς πόλης της Λευκωσίας. Περπατούσα από μικρός αυτούς τους δρόμους επομένως έχω πλήρη εικόνα και αντίληψη της συντελούμενης αλλαγής.

Πάντοτε όμως, όπως και σήμερα παρατηρώ τα σημεία εκείνα που με έκαναν να νιώθω περήφανος για την πρωτεύουσα: τη γραφικότητα και την αρχοντική αρχιτεκτονική της.

Συνήθιζα όμως περισσότερο να εστιάζω σε εκείνα που θα ήθελα να αλλάξουν. Έβλεπα τα «παρατημένα» σοκάκια, τις σκουριασμένες ταμπέλες, τα φθαρμένα ξύλινα παντζούρια, τα ατημέλητα κτήρια. Αυτά που είναι το αποτέλεσμα του μαρασμού, της αποψίλωσης και της εγκατάλειψης, σαν φυσιολογικό επακόλουθο της διαχωριστικής γραμμής που διχοτομεί την πρωτεύουσα, και σπάει τη συνοχή και τη συνέχεια της.

Αγαπητέ Δήμαρχε, κύριες και κύριοι,

Η εντός των τειχών πόλη, η οποία είχε παραδοθεί στο παρελθόν σε μια συνεχή πορεία υποβάθμισης και παρακμής, άρχισε δυναμικά να επιστρέφει, να αναζωογονείται και να ανακάμπτει.

Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη χαρά μου που σήμερα επανέρχομαι στην ιστορική πολύβουη εμπορική οδό Τρικούπη, στην οδό Λεύκωνος και Αισχύλου με τη διαπίστωση ότι σιγά σιγά οι σχεδιασμοί και το πρόγραμμα για αναζωογόνηση της πρωτεύουσας υλοποιούνται αλλάζοντας τη μορφή και την όψη της πόλης.

Χαίρομαι διπλά γιατί σήμερα μαζί θα εγκαινιάσουμε ένα έργο εξαιρετικής σημασίας για την πόλη, όπως αυτό της «Ανάπλασης του Πυρήνα της Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων» αλλά και της ανάπλασης τμημάτων των οδών Τρικούπη, Λεύκωνος και Αισχύλου». Και είναι εξαιρετικής σημασίας αφού μαζί με το σύνολο των αρχιτεκτονικά αξιόλογων ιστορικών οικοδομών και τα γειτνιάζοντα σημαντικά τοπόσημα της πόλης, όπως η Αγορά Παλαιού Δημαρχείου και το Παρθεναγωγείο Φανερωμένης συνθέτουν μια περιοχή με ιδιαίτερη φυσιογνωμία.

Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», κάτω από τον Άξονα Προτεραιότητας για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Δήμο Λευκωσίας.

Στόχος της Α’ φάσης του έργου, η οποία άρχισε περί τα μέσα του 2018, είναι η δημιουργία μίας περιοχής - συνοικίας με συνδυασμένη την εμπορική και ήπια βιοτεχνική χρήση και συγκεκριμένα τις δημιουργικές επιχειρήσεις.

Η Α’ φάση του έργου, η οποία έχει ολοκληρωθεί και κόστισε γύρω στο €1,3 εκ., αφορούσε στον επανασχεδιασμό δρόμων και πεζοδρομίων, στην ανάπλαση περιοχής του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας, υπογειοποίηση υπηρεσιών, καθώς και στη συντήρηση και αποκατάσταση 15 προσόψεων ενώ θα ακολουθήσουν άλλες 53 προσόψεις, εκ των οποίων οι 16 αφορούν οικοδομές που κηρύχθηκαν διατηρητέες και θα προσφοροδοτηθούν άμεσα.

Είναι με αυτές και μια σειρά άλλων στοχευμένων παρεμβάσεων τις οποίες μελετήσαμε και θα εξαγγείλουμε στις επόμενες μέρες που θέλουμε να πετύχουμε και σας διαβεβαιώ ότι θα πετύχουμε, την ολική αναστροφή της μέχρι σήμερα αρνητικής εικόνας του ΑΕΚ της πρωτεύουσας αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα πολιτιστικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, αλλά και την αίγλη της εντός των τειχών πόλης.

Αγαπητοί,

Το έργο αυτό δεν είναι αποσπασματικό. Έρχεται να αποτελέσει συνέχεια και συμπλήρωση άλλων έργων που έχουν ήδη υλοποιηθεί τόσο στο πλαίσιο του τετραετούς Προγράμματος Αναζωογόνησης και Αναβίωσης Περιοχών της Πράσινης Γραμμής Λευκωσίας 2017 – 2021, όσο και των Ευρωπαϊκών ταμείων και άλλων προγραμμάτων.

Να θυμίσω ότι, στο πλαίσιο του τετραετούς προγράμματος για τις περιοχές της πράσινης γραμμής Λευκωσίας, ως Υπουργείο έχουμε επιχορηγήσει στον Δήμο Λευκωσίας, σημαντικά έργα υποδομής συνολικής αξίας €9 εκ., όπως την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, την αποκατάσταση του πρώην «ΕΚΑΤΕ», των δημοτικών λουτρών, την πρόσφατη βελτίωση της οδού Ρηγαίνης, αλλά και τη συντήρηση της «Λαϊκής Γειτονιάς» και της χονδρικής αγοράς.

Φίλες και φίλοι,

Έμπρακτη απόδειξη των σκέψεων, των στόχων, του οράματος αλλά και της έγνοιας μας για την πόλη, αποτελεί η υλοποίηση της μεταφοράς της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο κτήριο του σχολείου Φανερωμένης που παίρνει σάρκα και οστά μετά και την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης. Αυτή την τόσο σημαντική ενέργεια συμπληρώνει η απόφαση μας για διάθεση €15 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών ή/ και άλλων εκπαιδευτικών και ερευνητικών λειτουργιών.

Επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό το ποσό δεν θα είναι και το μόνο κίνητρο. Θα εξαγγείλουμε πρόσθετα, και πολύ σύντομα μάλιστα, πολύ γενναιόδωρα πολεοδομικά και οικονομικά κίνητρα για τις ιδιοκτησίες στην περιτειχισμένη πόλη.

Γιατί θέλουμε να κλείσουμε οριστικά την κακή παρένθεση του πολύχρονου μαρασμού και να δούμε να γίνεται πράξη με γρήγορους μάλιστα ρυθμούς, η αναζωογόνηση, η αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας, η ακόμα μεγαλύτερη προσέλκυση επισκεπτών και κατοίκων στο κέντρο, η αξιοποίηση των δημοσίων κτηρίων αλλά και η ενθάρρυνση της νεανικής δραστηριότητας.

Είναι γι’ αυτό ακριβώς τον ίδιο λόγο που εξαγγείλαμε και εφαρμόζουμε πολύ γενναιόδωρα στεγαστικά σχέδια στις ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές, ώστε από κοινού με τα έργα ανάπτυξης και υποδομής, να λειτουργήσουν συνεργιστικά.

Είναι δε αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχουν εγκριθεί συνολικά 271 αιτήσεις, οι οποίες αφορούν ακριτικές περιοχές και αντιστοιχούν στο ποσό των €8,5 εκ. περίπου. Από αυτές οι 120 περίπου αιτήσεις, ποσού €3,5 εκ., αφορούν οικονομική ενίσχυση για στεγαστικά σχέδια των Δήμων Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου. Οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν πως τα στεγαστικά σχέδια που αφορούν στις ακριτικές μας περιοχές αγκαλιάστηκαν ιδιαίτερα από τους νέους μας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προσέλκυση κατοίκων στις πρώην εγκαταλελειμμένες αυτές περιοχές.

Αγαπητοί,

Ιεραρχώ αυτές τις κυβερνητικές παρεμβάσεις πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας που καταβάλουμε με τον Δήμο για να αναζωογονήσουμε την πόλη της Λευκωσίας, ώστε ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε και σειρά άλλων προβλημάτων.

Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μου στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Λευκωσίας, τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά ιδιαίτερα τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου μας, η οποία ενεργεί ως ενδιάμεσος φορέας για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, βοηθώντας αποφασιστικά με την τεχνογνωσία τους στην απορρόφηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων που έχουν κατανεμηθεί για τη χώρα μας.

Φίλε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι,

Πίσω από τις σκουριασμένες ταμπέλες, τα «παρατημένα σοκάκια» και τα «χαλαμάντουρα», κοντά ή και μακριά από την πράσινη γραμμή, η παλιά πόλη της Λευκωσίας ξαναζωντανεύει και σιγά σιγά γίνεται όπως την ξέραμε.

Μπορεί να έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας ώστε να επιτύχουμε το ευκταίο παρόλα αυτά νιώθω ότι είμαστε στον σωστό δρόμο.

Θέλω μαζί με τις ευχαριστίες μου να σας διαβεβαιώσω, ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και η Κυβέρνηση στο σύνολο της θα είμαστε δίπλα σας για να κάνουμε πράξη αυτόν τον κοινό οραματισμό.

Σας ευχαριστώ.

(ΕΦυς/ΜΓ/ΣΧ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα