Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
26/02/2024

Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου με την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου

Με τον Πρόεδρο κ. Αντρέα Κιτρομηλίδη και μέλη της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου. Στη συνάντηση εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, η πορεία υλοποίησης στις Κοινότητες της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και η στεγαστική πολιτική και τα Σχέδια στήριξης των ορεινών, απομακρυσμένων, μειονεκτικών περιοχών και περιοχών της υπαίθρου.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη σύσκεψη επαναβεβαιώθηκε από τις δύο πλευρές η εκτίμηση ότι η συμπλεγματοποίηση των Κοινοτήτων προχωρά σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Ο Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε στην αντιπροσωπεία της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου την πεποίθηση πως η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η δημιουργία Συμπλεγμάτων Παροχής Υπηρεσιών θα έχει πολλαπλά οφέλη για τις Κοινότητες.

Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, σκοπός της συμπλεγματοποίησης είναι η επαρκής στελέχωση και η δημιουργία σωστών δομών με κατάλληλο και καταρτισμένο προσωπικό, ώστε οι Κοινότητες να λειτουργούν βάσει ορθών και σύννομων διαδικασιών, παρέχοντας στους πολίτες της υπαίθρου ποιοτικότερες υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή, μέσα από πιο δίκαιη κατανομή της κρατικής χορηγίας, ο στόχος είναι η υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, τα οποία θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων των Κοινοτήτων.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου για την πρόθεση του Υπουργείου να αναθεωρήσει τα Στεγαστικά Σχέδια Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών και Περιοχών Υπαίθρου, τα οποία ισχύουν από το 2019. Σύμφωνα με τον κ. Υπουργό, η επεξεργασία των Σχεδίων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Μαρτίου και οι τροποποιήσεις θα ισχύσουν με τη νέα προκήρυξη που θα γίνει εντός Απριλίου. Στο ίδιο πνεύμα, και με κύριο στόχο να δοθούν κίνητρα στους υφιστάμενους αλλά και νέους κατοίκους ορεινών περιοχών, εξετάζονται τρόποι για διαφοροποίηση των κριτηρίων παραχώρησης του επιδόματος στήριξης κατοίκων ορεινών Κοινοτήτων, ώστε να ενταχθούν περισσότερες Κοινότητες και να επωφεληθούν της στήριξης περισσότεροι πολίτες.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα