Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
29/11/2023 02:59:11 PM

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στην τελετή εγκαινίων της νέας αίθουσας συνεδριάσεων και εκδηλώσεων του Δήμου Λευκωσίας

Με χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του φίλου Δημάρχου Λευκωσίας και του Δημοτικού Συμβουλίου για να τελέσουμε μαζί τα εγκαίνια της νέας αίθουσας συνεδριάσεων και εκδηλώσεων του Δήμου και του κτηρίου ΕΚΑΤΕ, που αποτελούν στολίδι για τον Δήμο αλλά και για την περιοχή της εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας.

Η υψηλή αρχιτεκτονική αισθητική της αίθουσας διαλέξεων που εγκαινιάζουμε σήμερα και η αρμονική ενσωμάτωσή της στην καρδιά του παραδοσιακού πυρήνα της Λευκωσίας, αναδεικνύουν την σύγχρονη υπόσταση της πρωτεύουσας, διατηρώντας ανεπηρέαστο τον ιστορικό της χαρακτήρα.

Η αναδόμηση της νέας αίθουσας διαλέξεων και η αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου του πρώην Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών (ΕΚΑΤΕ) συνιστούν απτά παραδείγματα της πρόθεσης και της βούλησης της Κυβέρνησης και του Δήμου Λευκωσίας, να αναπτύξουν από κοινού δράσεις και πρωτοβουλίες για την αναζωογόνηση της περιοχής της εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας. Είναι για αυτόν τον λόγο, που στεκόμαστε πρακτικά δίπλα από τον Δήμο Λευκωσίας, επενδύοντας σε νέα έργα αλλά και στην αναβίωση υφιστάμενων υποδομών, που ανανεώνουν την εικόνα της πόλης και καθίστανται ωφέλημα για τις τοπικές κοινότητες. Τα εν λόγω έργα συγχρηματοδοτήθηκαν κατά 80% από το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του Προγράμματος Αναζωογόνησης Περιοχών κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής με συνολικό ποσό περίπου €3 εκατομμυρίων (€2.760 εκ. για την αίθουσα και €209.000 για ΕΚΑΤΕ).

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Εσωτερικών, προωθώντας σειρά Σχεδίων σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας, στοχεύει στη δημιουργία συνθηκών, για την οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας και την προσέλκυση κατοίκων, ιδιαίτερα νεαρών.

Ενδεικτικά, αναφέρω το Σχέδιο Χορηγιών για την Ενίσχυση της Επιχειρηματικής Δραστηριότητας στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους €10 εκατομμυρίων για περίοδο πέντε ετών, το Σχέδιο Χορηγιών για Φοιτητικές Εστίες, με συνολικό ποσό ύψους €15 εκατομμυρίων, το Στεγαστικό Σχέδιο για την εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, με δαπάνη ύψους €5 εκατομμυρίων, αλλά και την ψηφιοποίηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στην εντός των τειχών Λευκωσία.

Ο σχεδιασμός για την αναβίωση της εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας είναι ολοκληρωμένος και φιλόδοξος. Με την ολοκλήρωση των σημαντικών έργων που εγκαινιάζουμε σήμερα, ενισχύουμε την κοινή μας προσπάθεια να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις προοπτικές της Λευκωσίας ως σημείο πολιτιστικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής δραστηριοποίησης.

Φίλε Κωνσταντίνε, θα ήθελα να μεταφέρω την προσήλωση της Κυβέρνησης σε πρωτοβουλίες, έργα και δράσεις που βοηθούν στην προώθηση της Λευκωσίας ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, την ίδια ώρα που προβάλλουν και αναδεικνύουν την ιστορικότητα και τον πολύ-πολιτισμικό της χαρακτήρα. Να είστε βέβαιοι ότι η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη θα συνεχίσει να σας στηρίζει ουσιαστικά, ώστε να καλυτερεύσουμε την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής και να ενθαρρύνουμε την οικονομική της εξέλιξη.

Σας ευχαριστώ.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα