Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
12/10/2023

Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για τη σύσταση Υφυπουργείου Μετανάστευσης και ΑσύλουΜε την προώθηση του νομοσχεδίου για σύσταση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Κυβέρνηση υλοποιεί μια προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας και, παράλληλα, δημιουργεί τις συνθήκες για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ανέφερε σε δηλώσεις του σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών παρέστη σήμερα στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, όπου ξεκίνησε η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη δημιουργία του Υφυπουργείου. Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Ιωάννου είπε ότι το Υφυπουργείο Μετανάστευσης «θα έχει ουσιαστικά και πρακτικά οφέλη στη διαχείριση του μεγάλου προβλήματος του μεταναστευτικού. Η συστέγαση υπηρεσιών σε ένα Υφυπουργείο θα έχει πολλαπλά οφέλη όσον αφορά τον προγραμματισμό, τον συντονισμό και την εποπτεία των Τμημάτων».

Αυτό, συνέχισε ο κ. Υπουργός, θα φέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα στα ήδη πολύ καλά αποτελέσματα που έχουμε στους τελευταίους έξι μήνες. Ωστόσο, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε τη συγκρατημένη αισιοδοξία που υπάρχει αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές, λέγοντος πως έχει επιτευχθεί μείωση κατά 50% στις αφίξεις παράτυπων μεταναστών, την ίδια ώρα που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι επιστροφές. «Πλέον είναι θετικό το ισοζύγιο και όλοι πλέον θεωρούμε ότι η σύσταση του Υφυπουργείου θα έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στη διαχείριση του μεταναστευτικού», επεσήμανε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα συνεχίσουν να είναι διάσπαρτες σε διάφορα Υπουργεία, ο κ. Ιωάννου εξέφρασε τη διαφωνία του, επισημαίνοντας ότι Υπηρεσίες, όπως η Υπηρεσία Ασύλου και το Τμήμα Μετανάστευσης, που αποτελεί βασικό γρανάζι στη λειτουργία του Υφυπουργείου, θα μεταφερθεί πλήρως στο Υφυπουργείο. Όπως εξήγησε ο κ. Ιωάννου, η Υπηρεσία Ασύλου και Μετανάστευσης της Αστυνομίας, λόγω συνταγματικών προνοιών, δεν μπορεί να μεταφερθεί στο Υφυπουργείο και για τον λόγο αυτό, μετά και από συμβουλή της Νομικής Υπηρεσίας, συμφωνήθηκε ότι σε αρχικό στάδιο θα συναφθεί μνημόνιο συνεργασίας με την Αστυνομία και, ταυτόχρονα, θα δρομολογηθεί η δημιουργία ενός υπηρεσιακού βραχίονα στο Υφυπουργείο που θα αναλάβει τα καθήκοντα της Υπηρεσίας Ασύλου και Μετανάστευσης. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτό, εάν επιτευχθεί, θα πάρει χρόνο.

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από βουλευτές για το αν θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά αυτά τα μνημόνια, ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι «η μεγάλη εικόνα είναι ότι δημιουργείται ένα Υφυπουργείο, το οποίο θα στεγάσει σχεδόν όλες τις Υπηρεσίες, όπως οι υπηρεσίες για τους ανήλικους που τώρα είναι στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Η μόνη Υπηρεσία που δεν θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Υφυπουργείου είναι η Υπηρεσία Ασύλου και Μετανάστευσης της Αστυνομίας. Αυτή είναι η νομική άποψη που υπάρχει με βάση το Σύνταγμα. Για αυτό θα γίνει μέσω του μνημονίου (σ.σ. το πλαίσιο συνεργασίας)». Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, θα καθορίζονται στο μνημόνιο οι αρμοδιότητες και το πλαίσιο συνεργασίας του Υφυπουργείου με την Αστυνομία, ώστε να συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία με την Υπηρεσία Ασύλου και Μετανάστευσης που υπάρχει αυτή τη στιγμή. «Θέλω να δώσω τα εύσημα για τη δουλειά που επιτελείται από την Υπηρεσία Ασύλου και Μετανάστευσης. Τα αποτελέσματα είναι εκεί∙ διότι για να έχουμε τις επιστροφές που έχουμε, σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο παίζει και η Αστυνομία μέσω της ΥΑΜ.

Τέλος, απαντώντας στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από βουλευτές σχετικά με την εκπροσώπηση της Κύπρου στην ΕΕ ή άλλους διεθνείς οργανισμούς και κατά πόσον αυτό θα γίνεται από τον Υφυπουργό Μετανάστευσης, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο. Όπως είπε, σύμφωνα με τη νομική συμβουλή που δόθηκε, θα μπορεί να εκπροσωπεί ο Υφυπουργός, σημειώνοντας πως εάν υπάρξει πρόβλημα, τότε η εκπροσώπηση θα γίνεται από τον αρμόδιο Υπουργό.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα