Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
17/06/2023

Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών στο Παγκύπριο Συνέδριο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου

17-06-2023 13:33

Κύριες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ στις εργασίες του φετινού Παγκύπριου Συνεδρίου Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου.

Επιτρέψετε μου με την ευκαιρία αυτή να σας συγχαρώ για το πολυσήμαντο έργο που επιτελείτε, έργο καθόλα σημαντικό, για το οποίο, ως Υπουργείο Εσωτερικών και ως Κυβέρνηση, είμαστε συμπαραστάτες και αρωγοί. Κοινός μας στόχος είναι η στήριξη των κατοίκων της υπαίθρου, των ορεινών και ακριτικών περιοχών, η αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, αλλά και η χάραξη προοπτικών για βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Επιτρέψτε μου να κάνω ιδιαίτερη μνεία στην προσφορά και τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι κατεχόμενες κοινότητές μας στη διατήρηση της μνήμης και της ελπίδας για επιστροφή στους αλησμόνητους τόπους μας.

Για να επιτύχουμε, αγαπητοί, τον στόχο για σταθερή ανάπτυξη της υπαίθρου και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του αγροτικού μας πληθυσμού, χρειαζόμαστε μια ισχυρή και εκσυγχρονισμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση, ικανή να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών, αλλά και στις δομές ενός σύγχρονου κράτους.

Το φετινό Συνέδριο μάς βρίσκει ενώπιον της μεγαλύτερης θεσμικής αλλαγής στον αυτοδιοικητικό χάρτη. Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δημιουργεί σύγχρονα δεδομένα. Και είναι με τη δική σας σημαντική στήριξη και δημιουργική συνεργασία που το πετύχαμε.

Έχουμε εισέλθει στην τελική ευθεία. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, υπό την Κεντρική Συμβουλευτική Επιτροπή, σε συνεργασία με τα προσωρινά όργανα σε τοπικό επίπεδο δήμων και επαρχιακών οργανισμών αυτοδιοίκησης, αλλά και σε συνεχή συνεργασία μαζί σας, την Ένωση Κοινοτήτων, συνεχίζουν την προετοιμασία για την εφαρμογή του νέου πλαισίου λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όσον αφορά στα συμπλέγματα κοινοτήτων έχουν διαμορφωθεί ήδη οργανογράμματα, αφού προηγήθηκε η επιμέρους κατηγοριοποίηση των συμπλεγμάτων. Παράλληλα, μελετάται το ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου κατανομής της κρατικής χορηγίας, ώστε αυτή να λειτουργεί ως εξισορροπητικός μηχανισμός ως προς την οικονομική βιωσιμότητα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών θα υποστηρίξει τη λειτουργία του νέου θεσμού των συμπλεγμάτων παροχής υπηρεσιών στις κοινότητες, ώστε αυτά να ενισχύσουν τις κοινότητες στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους κατοίκους της υπαίθρου. Και, όπως ανέφερε και ο ΠτΔ, με την αξιολόγηση της λειτουργίας των συμπλεγμάτων- μετά την παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος- ενδεχομένως να προκύψει και η ανάγκη για μετεξέλιξη τους σε αγροτικούς δήμους.

Ως κυβέρνηση έχουμε δηλώσει ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές που διέπουν τη μεταρρύθμιση, δηλαδή της οικονομικής βιωσιμότητας, της διοικητικής αυτονομίας, της στελέχωσης των τοπικών αρχών με το κατάλληλο προσωπικό, της διαφάνειας και της αποκέντρωσης των εξουσιών. Παράλληλα, όμως επιδιώκουμε, με πακέτα νομοθετικών τροποποιήσεων, να ρυθμίσουμε τα όποια πρακτικά προβλήματα εφαρμογής υπάρχουν στους υφιστάμενους νόμους και τα οποία έχουν αναδειχθεί αυτό τον πρώτο χρόνο προετοιμασίας, από όλους τους εμπλεκόμενους.

Η συνεργασία μας με τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, την οποία επιτρέψτε μου να χαρακτηρίσω εξαιρετική, είναι απαραίτητη και δεδομένη. Για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση να αντλούμε εμπειρίες και καλές πρακτικές, μέσω της συνεργασίας μας με το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για τη Χρηστή Διακυβέρνηση του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και με το Ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα ήθελα να ευχαριστήσω.

Αγαπητοί,

Με οδηγό τη σταθερή μας θέση για στήριξη της υπαίθρου και αναζωογόνηση των ορεινών μας κοινοτήτων, ως Υπουργείο Εσωτερικών τροχοδρομήσαμε την υλοποίηση του προγράμματος διάθεσης εξοικονομήσεων από τον προϋπολογισμό για πρόσθετα έργα στην ύπαιθρο. Για τη δημιουργία των συνθηκών προσέλκυσης κατοίκων στην ύπαιθρο και αντιμετώπιση της αστυφυλίας, προχωρούμε στην επαναξιολόγηση των υφιστάμενων στεγαστικών σχεδίων για την ανάπτυξη της υπαίθρου, των ορεινών και μειονεκτικών κοινοτήτων. Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι έχει ξεκινήσει προσπάθεια για διαμόρφωση και ενεργοποίηση ενιαίας στρατηγικής για την προσιτή στέγαση, ώστε να διαμορφωθούν πυλώνες δράσης, με αξιοποίηση του υφιστάμενου πλαισίου στεγαστικής πολιτικής, αλλά και ενίσχυσή του με νέα σχέδια, ώστε να διαμορφώνονται άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενέργειες για παραγωγή προσιτής στέγης, κατά ολοκληρωμένο τρόπο, με ζητούμενο την κοινωνική συνοχή

Αγαπητέ Πρόεδρε και μέλη της Ένωσης Κοινοτήτων,

Κλείνοντας θα ήθελα να απευθυνθώ ξεχωριστά στον καθένα και την κάθε μια από εσάς, και να σας εκφράσω και πάλι τις ευχαριστίες μου για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλετε, με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινότητας που εκπροσωπείτε. Χρειαζόμαστε εσάς, τη δική σας συνεργασία, τις απόψεις και τις πρωτοβουλίες σας με στόχο τη δράση και έργο για πρόοδο και ανάπτυξη.

(ΕΦ/ΙΣ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα