Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
06/10/2022

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τα στεγαστικά σχέδια για εκτοπισθέντες και παθόντες της Υπηρεσίας Μέριμνας

06-10-2022 15:29

Το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνέχεια των τελευταίων δημοσιευμάτων, αναφέρει τα ακόλουθα:

Με την εφαρμογή του αναθεωρημένου σχεδίου παροχής οικονομικής ενίσχυσης για στέγαση εκτοπισθέντων και παθόντων που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 3/7/2019, έχουν επωφεληθεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2022, γύρω στις 9000 δικαιούχοι με οικονομική βοήθεια ύψους €140 εκ.

Παρά τον διπλασιασμό των αιτήσεων τα τρία τελευταία έτη 2019-2022 λόγω των αυξημένων κινήτρων, έχει επιτευχθεί μεγάλη μείωση στον χρόνο αναμονής της εξέτασης των αιτήσεων. Πιο συγκεκριμένα, ο χρόνος εξέτασης μειώθηκε από 36 σε 8 έως 12 μήνες κατά μέγιστο, με το ποσοστό απορρόφησης του προϋπολογισμού να ξεπερνά το 100%.

Οι διαθέσιμες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών έχουν αυξηθεί σημαντικά για τα εν λόγω σχέδια, με το 2022 να φθάνουν σχεδόν τα 50 εκ. ευρώ σε σχέση με τα 25 εκ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα το 2019.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο επιδότησης ενοικίου δαπανήθηκαν €25 εκ. για την τελευταία 4ετία με τον χρόνο εξέτασης των αιτήσεων να μειώνεται από τους 8 στους 2 μήνες. Επίσης, μετά από διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς, αναθεωρήθηκαν τα κριτήρια αυξάνοντας μεταξύ άλλων την επιδότηση ενοικίου ενώ απλοποιήθηκαν και οι σχετικές διαδικασίες.

Τα αναθεωρημένα κριτήρια στάλθηκαν για απόψεις στο Υπουργείο Οικονομικών πριν προωθηθούν στο Υπουργικό Συμβουλίου.

Τόσο η αύξηση των κονδυλίων για τα στεγαστικά σχέδια για εκτοπισθέντες και παθόντες όσο και η εφαρμογή των νέων κριτηρίων, αποδεικνύουν τη στοχοπροσήλωση του Υπουργείου Εσωτερικών για στήριξη και αρωγή προς τον προσφυγικό κόσμο, παρά τις οικονομικές προκλήσεις.


(ΕΦυς/ΜΒ/ΣΧ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα