Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
14/05/2022

Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου διαχείρισης και κριτηρίων διάθεσης τ/κ περιουσιών

14-05-2022 14:09

Για εξορθολογισμό στη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών (τ/κ) κατά τρόπο που θα υπηρετούνται τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των προσφύγων, με την εισαγωγή μοριοδότησης και αξιοκρατικών κριτηρίων, μίλησε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, εκφράζοντας παράλληλα τη φιλοδοξία πως με αυτό τον τρόπο θα καλυφθεί το τεράστιο έλλειμμα που συνεχώς παρατηρείται στη διαχείριση, και το οποίο καλείται να πληρώσει ο Κύπριος φορολογούμενος.

Ο Υπουργός, στο πλαίσιο του Παγκύπριου Σεμιναρίου Εξεταστών Ναυαγοσωστικής στη Λάρνακα, που οργάνωσε το Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής, ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με το εκσυγχρονισμένο πλαίσιο διαχείρισης και κριτηρίων διάθεσης των τ/κ περιουσιών, είπε πως «για χρόνια παρατηρείτο και απλά δαχτυλοδειχνόταν η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών περιουσιών ως μια Υπηρεσία, η οποία είχε να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων είτε αυτό ήταν διάφορες στρεβλώσεις στα θέματα διαχείρισης, είτε ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις, κακοδιαχείριση».

Το σημαντικό, ανέφερε ο κ. Νουρής, είναι ότι «έχουμε προχωρήσει, σχετικά με την εξαγγελία που είχα κάνει πριν από ένα περίπου χρόνο, στην ολοκλήρωση μιας σειράς από μελέτες και έχω καταθέσει την Παρασκευή ενώπιον της Συμβουλευτικής Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν οι προσφυγικές οργανώσεις και οι αγροτικές οργανώσεις, όπως και το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, μια ολοκληρωμένη πρόταση».

Η συζήτησή της πρότασης, πρόσθεσε ο κ. Νουρής, «θα ολοκληρωθεί εντός περίπου 15 ημερών και η πρόθεση είναι η άμεση κατάθεση στην Βουλή των Αντιπροσώπων των σχετικών τροποποιητικών νομοσχεδίων, ώστε να εξορθολογήσουμε τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών κατά τρόπο που θα υπηρετούνται τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των προσφύγων, όμως θα άρουμε με τον συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης, με την εισαγωγή της μοριοδότησης και των αξιοκρατικών κριτηρίων, όλες εκείνες τις σκιές που βρίσκονταν πάνω από τη διαχείριση».

Ο κ. Νουρής συνέχισε λέγοντας ότι «φιλοδοξία μας είναι ότι θα καλύψουμε και το τεράστιο έλλειμμα που συνεχώς παρατηρείται στη διαχείριση, το οποίο έλλειμα καλείται να πληρώσει ο Κύπριος φορολογούμενος».

Διευκρίνισε δε ότι «δεν θέλουμε να μετεξελίξουμε τον κηδεμόνα, σε επιχειρηματία, αλλά την ίδια ώρα δεν μπορούμε να διαχειριζόμαστε μια περιουσία 6,1 δισεκατομμυρίων ευρώ και να καταγράφονται ελλείμματα στον τομέα της διαχείρισης».

«Αυτά πρέπει να εξορθολογιστούν και αυτά ακριβώς επιτυγχάνονται μέσα από την πρόταση την οποία έχω καταθέσει και για την οποία πρέπει να δηλώσω την ικανοποίηση μου, ότι το σύνολο των μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής δήλωσε την ικανοποίηση του και για αυτή την πρωτοβουλία αλλά και για το πολιτικό πλαίσιο της πρότασης», κατέληξε ο Υπουργός.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα