Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
09/04/2022

Επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών στη Σλοβενία

09-04-2022 17:21


Συνάντηση Υπουργού Εσωτερικών με τον Σλοβένο ομόλογό του και επίσκεψη των δύο Υπουργών στο κέντρο φιλοξενίας ουκρανών προσφύγων

Στη Σλοβενία για επίσημη επίσκεψη κατόπιν πρόσκλησης του Σλοβένου ομολόγου του κ. Ales Hojs βρίσκεται ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής.

Οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, τομέα στον οποίο Κύπρος και Σλοβενία αντιμετωπίζουν υπέρμετρες πιέσεις ενώ συμφώνησαν για την αναγκαιότητα να υπάρξει σύντομα κατάληξη σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση βασισμένο στην αλληλεγγύη απέναντι στα κράτη μέλη που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος.

Εξ’ άλλου κατά τις συζητήσεις των δυο Υπουργών, κυριάρχησε και το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία και ανταλλάγηκαν απόψεις για τον τρόπο διαχείρισης των Ουκρανών προσφύγων, ενώ επεσήμαναν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει άμεσα να στηρίξει οικονομικά τα κράτη μέλη προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν τις ροές των προσφύγων που κατέρχονται σε αυτά.

Κατά την παραμονή του κ. Νουρή στη Σλοβενία, οι δύο Υπουργοί επισκέφθηκαν το κέντρο φιλοξενίας Λοκάτετς που δημιούργησε η κυβέρνηση της χώρας για την προσωρινή φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων.

Κατά την επίσκεψη στο Κέντρο Φιλοξενίας ο κ. Νουρής δήλωσε: «Στο Κέντρο Υποδοχής Λοκάτετς η Σλοβενική Κυβέρνηση υποδέχεται τους Ουκρανούς πρόσφυγες και προσφέρει, όπως όλοι μας, τη μέγιστη δυνατή βοήθεια στην αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου ανθρωπιστικού προβλήματος. Βεβαίως οι αριθμοί είναι τέτοιοι που επιτρέπουν στη Σλοβενική Κυβέρνηση να έχουν μια καλή διαχείριση αυτών των ανθρώπων, αφού στο συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενούνται 400 Ουκρανοί πρόσφυγες».

Από πλευράς του ο Σλοβένος Υπουργός Εσωτερικών κ. Ales Hojs ανέφερε: «Βρισκόμαστε σήμερα στο Λοκάτετς, στο Νοτιοδυτικό μέρος της Σλοβενίας και συγκεκριμένα στο κέντρο φιλοξενίας για τους Ουκρανούς. Πιστεύω ότι καταφέραμε να υποδεχθούμε όλους όσους έφυγαν από τον πόλεμο και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς αυτούς τους ανθρώπους. Δυστυχώς όμως πρέπει να πούμε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων βδομάδων οι αριθμοί των Ουκρανών που έφτασαν στη χώρα μας έχουν αυξηθεί κατά πολύ και ελπίζουμε πραγματικά ότι ο πόλεμος θα τελειώσει το συντομότερο δυνατό».

(ΣΧ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα