Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
27/10/2021

Ο Υπουργός Εσωτερικών συμμετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην 41η Σύνοδο του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης

27-10-2021 14:22

Σήμερα η Κύπρος βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μιας από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στην ιστορία της Δημοκρατίας, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρή. Πρόσθεσε πως με την προώθηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ικανοποιηθούν οι πλείστες και πιο σημαντικές των συστάσεων του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη βάση και της τελευταίας έκθεσης του 2021.

Ο Υπουργός Εσωτερικών συμμετείχε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στις εργασίες της 41ης συνόδου του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), η οποία πραγματοποιείται στο Στρασβούργο. Κατά τη διάρκεια της συνόδου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της παρακολούθησης που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάρτιο από την αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, αναφορικά με την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο. Οι συστάσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση του ρόλου και της διοικητικής αυτοδυναμίας των Τοπικών Αρχών, στην επάρκεια οικονομικών πόρων, καθώς και στην καθιέρωση διαφανών και προβλέψιμων χρηματοοικονομικών μεθόδων.

Ο κ. Νουρής, ανέφερε ότι οι συστάσεις της έκθεσης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του ΣτΕ έχουν ενταχθεί στα Νομοσχέδια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία βρίσκονται ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, σημειώνοντας παράλληλα ότι κατόπιν και της ψήφισης για την αναβολή των τοπικών εκλογών από τη Βουλή, η Κύπρος βρίσκεται πολύ κοντά σε μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στη Δημοκρατία.

Ο Υπουργός, στην παρέμβασή του, υπογράμμισε την αναγκαιότητα για αλλαγή στην υφιστάμενη δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, η οποία περιλαμβάνει, όπως είπε, έναν υπέρμετρα μεγάλο αριθμό των Τοπικών Αρχών (ΤΑ). Πολλές από τις ΤΑ δεν έχουν ούτε το μέγεθος ούτε την ικανότητα να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών και της κοινωνίας γενικότερα, σημείωσε.

Στόχος της προτεινόμενης μεταρρύθμισης, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών, είναι τόσο η οικονομική όσο και η διοικητική αυτοτέλεια των ΤΑ, αλλά και η επέκταση του ρόλου τους, ώστε με την αποκέντρωση, οι υπηρεσίες που προσφέρονται να είναι πιο κοντά στους πολίτες και τις ανάγκες τους, επιτυγχάνοντας παράλληλα οικονομίες κλίμακας. Ανέφερε δε ότι με τη μεταρρύθμιση εφαρμόζονται νέοι κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας, καθώς και αυξημένη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων.

Καταληκτικά ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης είναι συνεχείς με στόχο την υιοθέτηση των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς και την επιτυχή υλοποίηση της μεταρρύθμισης μέχρι το 2024, με γνώμονα πάντοτε την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

(Εφυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα