Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
05/04/2021 12:17:30 PM

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στα εγκαίνια του Έργου βελτίωσης της οδού Σταδίου και τμήματος της Λεωφόρου 1ης Απριλίου, στο Παραλίμνι

02-04-2021 14:08


Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο και ευρέως αποδεκτό, ότι η εύρυθμη λειτουργία μιας πόλης προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, ένα σωστά ιεραρχημένο οδικό δίκτυο, που να μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά και αποδοτικά τις ανάγκες διακίνησης του αστικού πληθυσμού με έναν τρόπο οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμο.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και σε συνεργασία με άλλα Κυβερνητικά Τμήματα, διαμορφώνει την αστική Κυκλοφοριακή Πολιτική, μέσα από την κατασκευή, βελτίωση ή και ανάπλαση βασικών οδικών αξόνων τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην ύπαιθρο. Μέσα από την πολιτική ενεργούς πολεοδομίας, στόχος μας η βελτίωση των δυνατοτήτων και επιλογών διακίνησης, σε ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον οδικής ασφάλειας, αισθητικής, αλλά και δημιουργίας ευκαιριών παρόδιων εμπορικων ή άλλων αναπτύξεων.

Με γνώμονα αυτές τις θέσεις και αρχές υλοποιήθηκε το έργο που σήμερα εγκαινιάζουμε. Οι οδοί Σταδίου και 1ης Απριλίου αποτελούν δρόμους δευτερεύουσας σημασίας αλλά είναι άξονες δραστηριότητας, στους οποίους οι ζώνες επιτρέπουν εμπορικές και άλλες δραστηριότητες.

Ανταποκριθήκαμε άμεσα στο αίτημα του Δήμου Παραλιμνίου για βελτίωση αυτών των δρόμων λόγω της μεγάλης κυκλοφοριακής σημασίας τους, της συνεχούς αύξησης της εμπορικής δραστηριότητας τους και των προβλημάτων οδικής ασφάλειας που παρουσίαζαν. Το έργο εντάχθηκε σαν Πολεοδομικό στον προγραμματισμό του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ετοίμασε το Ρυθμιστικό Σχέδιο καταβάλλοντας προσπάθεια να ικανοποιηθούν όλες οι ανάγκες του δρόμου και να συνδυαστεί ο κυκλοφοριακός του ρόλος με τον εμπορικό, με έμφαση στη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, τόσο για τα οχήματα όσο και για τους πεζούς.

Η κατασκευή πεζοδρομίων και διαβάσεων πεζών και η τοποθέτηση οδικού φωτισμού σε όλο το μήκος των δρόμων αυτών, στόχο έχει να αναβαθμίσει το επίπεδο οδικής ασφάλειας για τους πεζούς, ενώ η κατασκευή ποδηλατόδρομου αναδεικνύει την περιβαλλοντική σημασία που αποδίδουμε στον δρόμο. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και οι πρόνοιες για τα ΑΜΕΑ που εντάχθηκαν σε όλο το Έργο, δίνοντας τη δυνατότητα διακίνησης στα άτομα με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα. Η ενσωμάτωση στο Έργο 130 παρόδιων θέσεων στάθμευσης (on street parking), είναι μέτρο στήριξης της αυξανόμενης εμπορικής δραστηριότητας.

H υλοποίηση αυτού του έργου μήκους ενός και πλέον χιλιομέτρου έχει ιδιαίτερη σημασία, για την ευρύτερη περιοχή. Το κόστος ανήλθε γύρω στα €2 εκατ. και καλύφθηκε κατά 80 % από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και κατά 20 % από τον Δήμο Παραλιμνίου ενώ την ευθύνη των μελετών, της προσφοροδότησης και της επίβλεψης της κατασκευής είχε το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Κύριες και Κύριοι,

Τέτοιου είδους αναπτυξιακά έργα αποτελούν πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης, η οποία αποδεικνύει την έμπρακτη στήριξη της προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σημειώνω ότι το έργο αυτό δεν είναι το μόνο που υλοποιείται αυτή την περίοδο στο Δήμο Παραλιμνίου, όσο και σε ολόκληρη την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Υπενθυμίζω τη βελτίωση της Λεωφόρου Περνέρα στο Παραλίμνι, μήκους 2,8 χιλιομέτρων, που υλοποιήθηκε το 2019. Την Γ΄ Φάση του παραλιακού πεζόδρομου στον Πρωταρά, που βρίσκεται σε εξέλιξη με συνολικό κόστος €4.8 εκατομ., καθώς και την ανάπλαση του αλιευτικού καταφυγίου στον ποταμό Λιοπετρίου, με κόστος €8.2 εκατ. Τον Αύγουστο του 2020, προσφοροδοτήθηκε το Έργο βελτίωσης της προσβασιμότητας στο κέντρο της Αγίας Νάπας και η έναρξη των εργασιών αναμένεται εντός Απριλίου 2021. Τον Φεβρουάριο του 2021 προσφοροδοτήθηκε επίσης το Πολεοδομικό Οδικό Έργο βελτίωσης της Λεωφόρου Κάππαρη στο Δήμο Παραλιμνίου, μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων με το έργο να αρχίζει τον ερχόμενο Ιούλιο του 2021.

Σε ένα μήνα από σήμερα, μέχρι τον Μάιο, αναμένεται ότι θα προσφοροδοτηθεί επίσης το Πολεοδομικό Οδικό Έργο Βελτίωσης του δρόμου που συνδέει τη Δερύνεια με τη Σωτήρα, η έναρξη υλοποίησης του οποίου τοποθετείται περί το τέλος του 2021.

Επίσης πάντα μέσα στην φετινή χρονιά αναμένεται να προσφοροδοτηθούν κι άλλα Έργα στην ευρύτερη περιοχή Αμμοχώστου, όπως είναι η διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας του Δήμου Παραλιμνίου, καθώς και η Δημιουργία πολυλειτουργικού πάρκου στο Δήμο Αγίας Νάπας.

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,

Σήμερα εγκαινιάζουμε και παραδίδουμε στους πολίτες τόσο του Δήμου Παραλιμνίου, όσο και της ευρύτερης περιοχής Αμμοχώστου το έργο αυτό για τη βελτίωση της οδού Σταδίου και τμήματος της Λεωφόρου 1ης Απριλίου.

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην ονομασία της Λεωφόρου που σήμερα εγκαινιάζουμε: Λεωφόρος 1ης Απριλίου. Δεν αποτελεί καθόλου τυχαίο γεγονός ο προγραμματισμός της τέλεσης των εγκαινίων μια ημέρα ακριβώς μετά την επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα 1955- 1959. Η ονομασία φέρει το όνομα μιας ιστορικής ημέρας για τον κυπριακό λαό και αποτελεί μια απόδειξη της τιμής, που η Πολιτεία οφείλει σε όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ίδια τη ζωή τους, προκειμένου να απαλλαγεί ο τόπος από τον αγγλικό ζυγό και να αποκτήσει ο λαός την ελευθερία του. Παραδίδουμε λοιπόν σήμερα τον βελτιωμένο και εκσυγχρονισμένο δρόμο της 1ης Απριλίου, για να αποτελεί ακόμα ένα σημείο αναφοράς και τιμής σ΄αυτούς στους οποίους χρωστούμε την ελευθερία μας.

Θέλω να συγχαρώ τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Παραλιμνίου, αλλά και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους που συνέβαλαν στον προγραμματισμό, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση, του έργου. Ένα έργο υποδομής, υψηλών προδιαγραφών που συνδυάζει την άνετη και ασφαλή κυκλοφορία οχημάτων, ποδηλατιστών και πεζών. Ένα έργο που συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και της αισθητικής αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος και της περιοχής.

Μέσα σε μια δύσκολη οικονομικά χρονιά ελέω πανδημίας, με την υλοποίηση ανάλογων σημαντικών έργων υποδομής, η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα, ότι δεν αποκλίνει από τον προγραμματισμό και τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Είναι η πεποίθηση μας ότι μέσα από επενδύσεις σε έργα υποδομής θα επαναφέρουμε την οικονομία στους επιθυμητούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Με τέτοια και τόσης έκτασης έργα όπως αυτά που εξαγγέλθηκαν σήμερα από τον ίδιο τον ΠτΔ, είμαστε βέβαιοι ότι το μήνυμα της Κυβέρνησης προς τις Τοπικές Αρχές και τους πολίτες είναι και ξεκάθαρο και ηχηρό: Είμαστε έμπρακτα δίπλα σας.


(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα