Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
09/03/2021 07:15:57 AM

Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου και Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας στην Αθήνα

08-03-2021 14:35

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής έχει μεταβεί σήμερα στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη εργασίας σε θέματα που αφορούν στη μετανάστευση, κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη.

Πριν από τη συνάντηση, ο Έλληνας Υπουργός σε δηλώσεις του στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, καλωσορίζοντας τον κ. Νουρή είπε:

«Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω σήμερα στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τον φίλο Υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Νουρή, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα συνοδευόμενος από υπηρεσιακό και τεχνικό κλιμάκιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η Ελλάδα και η Κύπρος αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στη διαχείριση του μεταναστευτικού, ευρισκόμενες στην πρώτη γραμμή των πιέσεων από την Ανατολή.

Σήμερα και αύριο θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα αυτή την κατάσταση, πώς μπορούμε να προασπίσουμε αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά και πώς μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα από τη διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Και οι δύο χώρες έχουμε εκφράσει ανησυχίες για τα όσα μέχρι στιγμής προβλέπει το Σύμφωνο, την ανισορροπία μεταξύ των αυξημένων ευθυνών των κρατών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα και της περιορισμένης αλληλεγγύης από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Θα έχουμε βέβαια την ευκαιρία να συζητήσουμε λεπτομερέστερα τα θέματα του Συμφώνου, όταν θα βρεθούμε στις 20 Μαρτίου στην Αθήνα οι Υπουργοί όλων των μεσογειακών χωρών πρώτης υποδοχή: Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Μάλτας και Ελλάδας.

Τέλος, μαζί με τα επιτελεία των δύο Υπουργείων θα ανταλλάξουμε εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα προστασίας συνόρων, υποδοχής, ασύλου και ένταξης».

Από την πλευρά του ο κ. Νουρής, στις δικές του δηλώσεις είπε:

«Θέλω καταρχήν να ευχαριστήσω τον φίλο Υπουργό για την πρόκληση. Μια πρόσκληση που έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη όσο και σημαντική περίοδο, κατά την οποία συζητούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο την προσπάθεια για να καταλήξουμε σε μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η διευρυμένη σύνθεση του κλιμακίου της κυπριακής αντιπροσωπείας σήμερα καταδεικνύει και τη σπουδαιότητα και τη σημασία που αποδίδουμε σε αυτήν ακριβώς την επίσκεψη. Τα προβλήματα που οι δυο αδελφές χώρες αντιμετωπίζουν στον χώρο τη Μετανάστευσης και του Ασύλου είναι καλά γνωστά.

Η Κύπρος έφτασε δυστυχώς να καταγράφει μια ανεπιθύμητη πρωτιά τα τέσσερα τελευταία χρόνια, με το ποσοστό των αιτητών ασύλου να έχει πλησιάσει το 4% του πληθυσμού της ημικατεχόμενης μας πατρίδας.

Την ίδια ώρα καλούμαστε και οι δυο χώρες να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε τις ροές από την Τουρκία, η οποία δυστυχώς συνεχίζει να παραμένει στο απυρόβλητο των εταίρων μας.

Αυτή η ανεκτικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Θα συζητήσουμε, λοιπόν, με τον φίλο Υπουργό όλα αυτά. Και βεβαίως ενόψει των πολύ σημαντικών επόμενων συναντήσεων που υπάρχουν, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Πέμπτη με το Συμβούλιο Υπουργών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την Παρασκευή το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θέματα ακριβώς της ενιαίας πολιτικής Μετανάστευσης και Ασύλου, και βεβαίως την ερχόμενη Δευτέρα στο διευρυμένο πλέον Συμβούλιο, στην παρουσία και των Υπουργών Εξωτερικών, για να συζητήσουμε τα θέματα της εξωτερικής διάστασης της μετανάστευσης.

Θέλω να συγχαρώ τον φίλο Υπουργό για την πρωτοβουλία να συγκαλέσει στην Αθήνα στις 19 και 20 Μαρτίου μια Σύνοδο με φυσική παρουσία των πέντε Υπουργών Εσωτερικών των χωρών πρώτης γραμμής, για να συζητήσουμε ακριβώς την προσπάθεια εξεύρεσης μιας κοινής συνισταμένης για να φτάσουμε σε μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου, που ειλικρινά τόσο πολύ την έχει ανάγκη η Ευρώπη.

Ξανά ευχαριστώ για τη φιλοξενία φίλε Υπουργέ και είμαι σίγουρος ότι μέσα από τη σημερινή -και όχι μόνο -συνεργασία και διαβούλευση θα έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα».

(EΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα