Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
16/03/2021 02:08:21 PM

Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης επιδιώκεται για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία ζητούμε όλοι, και πάνω απ΄ όλα οι πολίτες, είπε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής.

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Μαρίνο Σιζόπουλο, στα γραφεία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, σε δηλώσεις στα ΜΜΕ ο Υπουργός Εσωτερικών είπε:

«Το Υπουργείο Εσωτερικών εγκαινιάζει σήμερα έναν κύκλο επαφών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα όσον αφορά το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι καλά γνωστό ότι κατά την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, στα νομοσχέδια είχαν εισαχθεί συγκεκριμένες τροπολογίες, με τις οποίες η Κυβέρνηση διαφώνησε, ιδιαίτερα όσον αφορά το θέμα της διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων.

Μετά τη λήψη της Γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, ως Κυβέρνηση, σεβόμενη τη θέση των κομμάτων για τη διενέργεια ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος- και θέλοντας ακριβώς να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση- είναι η πρόθεσή μας να αποστείλουμε ανάλογη εισήγηση στη Βουλή, για την οποία ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ως εκ τούτου, με τις συγκεκριμένες συναντήσεις, επιδιώκεται η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης για μια μεταρρύθμιση την οποία ζητούμε όλοι, πρώτα και πάνω απ΄ όλα οι πολίτες, και θέλουμε να τη δούμε να συμβαίνει.

Η πρόταση μας είναι ξεκάθαρη. Εισηγούμαστε τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος την ημέρα των Βουλευτικών Εκλογών και για λόγους οικονομίας, αλλά και για τη μεγιστοποίηση της συμμετοχής του κόσμου. Και βεβαίως, μέσα από αυτό το δημοψήφισμα, να εισπράξουμε και την τοποθέτηση του κυρίαρχου λαού.

Είχα την ευκαιρία να αναπτύξω τις θέσεις μας και να συζητήσω με τον φίλο Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, ευελπιστώντας στη στήριξη και της ΕΔΕΚ στην πρόταση της Κυβέρνησης».

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ. Σιζόπουλος είπε:

«Από πλευρά της ΕΔΕΚ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εσωτερικών τον κ. Νουρή για αυτή την ενδελεχή ενημέρωση που έτυχα πριν από λίγο αναφορικά με τα θέματα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τη διενέργεια του συγκεκριμένου δημοψηφίσματος με τη μορφή και τον τρόπο που το Υπουργείο και η Κυβέρνηση εισηγούνται.

Για ακόμη μια φόρα διαβεβαίωσα τον κ. Υπουργό, όπως διαβεβαιώνω και τους πολίτες, ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με βασικό στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας της, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και την ίδια στιγμή τη μείωση αφενός μεν του λειτουργικού κόστους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά αφετέρου της άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων από τα προγράμματα της Ε.Ε. για σκοπούς αναβάθμισης και ανάπτυξης.

Όμως την ίδια στιγμή έχω καταστήσει σαφές στον κ. Υπουργό ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχουμε σοβαρές διαφωνίες όσον αφορά το εκλογικό σύστημα, το οποίο προτείνεται για να υπάρξει στη συνέχεια για την εκλογή των Δημοτικών Συμβουλίων, αλλά και τον τρόπο καθορισμού των δημοτικών διαμερισμάτων. Θεωρούμε ότι αυτά τα δύο τα στοιχεία, όχι μόνον δεν πρόκειται να συμβάλουν στην αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά θα δημιουργήσουν κατά την άποψη μας σοβαρά προβλήματα.

Θέλουμε ενιαίους Δήμους, ενιαίες εκλογικές διαδικασίες για να υπάρχει η δυνατότητα της ευρύτερης δυνατής εκπροσώπησης των πολιτών στα Δημοτικά Συμβούλια.

Από εκεί και πέρα θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε μια εποικοδομητική συζήτηση με το Υπουργείο για να στηρίξουμε ακριβώς προς αυτήν την κατεύθυνση τις όποιες επιλογές και τις όποιες αποφάσεις προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών».


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα