Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
08/09/2021 11:42:51 AM

Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής

08-09-2021 11:07


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής είχε σήμερα συνάντηση, στο Γραφείο του, με τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’.

Μετά το πέρας της συνάντησής τους, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ο κ. Νουρής είπε:

«Είχα σήμερα τη χαρά και την τιμή να υποδεχθώ στο Υπουργείου Εσωτερικών έναν φωτισμένο Ιεράρχη, ένα άνθρωπον ο οποίος προσφέρει, όχι απλά στην εκκλησιά, αλλά και στον πολιτισμό, στην παιδεία, στην υγεία σε όλη την ήπειρο της Αφρικής».

«Μοιραστήκαμε τις εμπειρίες που μας έχει μεταφέρει για τη δράση του στην Αφρική, την πολύ καλά γνωστή, πολύ μεγάλη και τεράστια- θα τολμήσω να πω- προσφορά του στον ελληνισμό και στην ορθοδοξία, στην ήπειρο της Αφρικής», ανάφερε ο κ. Νουρής και πρόσθεσε ότι μίλησαν επιπλέον και για «τα προβλήματα που η μικρή μας πατρίδα αντιμετωπίζει, προεξάρχοντος βεβαίως του εθνικού μας προβλήματος, αλλά και ενός προβλήματος που μαστίζει ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και αναφέρομαι στις μετακινήσεις πληθυσμού μεταξύ όλων των ηπείρων με τις πολλές ιδιαιτερότητες που αυτό παρουσιάζει».

Κλείνοντας ευχαρίστησε τον Μακαριότατο για την τιμή να επισκεφθεί το Υπουργείο Εσωτερικών και του ευχήθηκε υγεία, δύναμη και πάνω από όλα καλή συνέχεια σε αυτό το τεράστιο έργο και προσφορά, που όπως ανάφερε, «δεν περιορίζεται στο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας, αλλά σε ολόκληρη την Αφρικανική ήπειρο, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη και γνωρίζοντας όλοι μας τις πολλές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες που υπάρχουν στις αφρικανικές χώρες».

Από πλευράς του ο Πατριάρχης στις δηλώσεις του ανάφερε:

«Σήμερα η ημέρα της Παναγίας που γιορτάζουν οι ένοπλες δυνάμεις εδώ στην Κύπρο. Πιστέψετε με, όπως σας είπα, φεύγω εντυπωσιασμένος από την προσωπικότητά σας. Ευχαριστώ Υπουργέ μου που μου δώσατε κουράγιο. Και ‘γω είμαι άνθρωπος. Είμαι Πατριάρχης, αλλά όπως σας είπα, μετά από λίγες ημέρες αναχωρώ για την Ουγκάντα. Θα βρεθώ στη βόρεια Ουγκάντα για να περάσω στο νότιο Σουδάν, για να φύγω μετά για την Τανζανία, για πολύ δύσκολες περιοχές. Και όπως ξέρετε, αν μπορώ στις αποσκευές μου να έχω λίγα φάρμακα για να βοηθήσω κυρίως τα παιδιά. Χιλιάδες παιδιά βλέπω να πεθαίνουνε».

Πρόσθεσε ότι το έργο του είναι «μεταξύ της πόρτας της Αφρικής που είναι η Αίγυπτος». Εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του που «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με μεγάλο επιτελείο Υπουργών, ήρθατε στον Πρόεδρο Σίση να κουβεντιάσετε».

Η Αίγυπτος είναι μια τεράστια, πολύ μεγάλη δύναμη στρατιωτική, πολιτική, σημείωσε ο Πατριάρχης, λέγοντας ότι «αγαπάει πραγματικά την Κύπρο μας και στο θέμα το εθνικό, να ξέρετε ότι θα έχετε έναν καλό γείτονα σε κάθε δύσκολη στιγμή».

Ενημέρωσε ότι σαν ανταμοιβή των κόπων του, του προσχώρησαν ένα μεγάλο οικόπεδο στη νέα πρωτεύουσα του Καϊρου το οποίο ονόμασε, όπως είπε, το «Μετερίζι των λαών της φιλίας Κύπρος- Αίγυπτος και Ελλάδα».

Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει, όχι μόνο στην Αλεξάνδρεια. «Συνεχώς είμαι οδοιπόρος της ζωής, ένας ιεραπόστολος» είπε και ανάφερε ότι οι χώρες της Αφρικής είναι 54 «και το μεγάλο μας πρόβλημα είναι της μεταναστεύσεως».

«Και μάλιστα πονάει η καρδιά μου» είπε και πρόσθεσε πως «οι θάλασσες γίνονται νεκροταφείο ψυχών και μικρών παιδιών».

«Να ξέρετε ότι σε αυτή την προσπάθειά σας από σήμερα είμαι αρωγός και συμπαραστάτης» υπογράμμισε ο Πατριάρχης απευθυνόμενος στον Υπουργό, και σημείωσε ότι θα κάνει ως Πατριάρχης αγώνα για να μεταφέρει πως σε αυτή «τη θάλασσα που περνάτε δεν θα συναντήσετε τον παράδεισο που ονειρεύεστε, αλλά είναι ένας κόσμος πολύ δύσκολος».

«Κάνουμε σαν Πατριαρχείο μια τεράστια με τους Αγίους αρχιερείς προσπάθεια να τους πούμε ότι αυτός ο τόπος μπορεί να σας θρέψει» είπε, εξηγώντας τους πως «η ήπειρος του μέλλοντος είναι η Αφρική. Είναι ένας γίγαντας που κοιμάται, που όμως παραμένει γίγαντας και μπορεί να βοηθήσει τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζούνε σε αυτή την ήπειρο».

Καταλήγοντας ευχαρίστησε προσωπικά τον Υπουργό. «Είχατε έρθει στις ιεραποστολές μου. Με είχατε συναντήσει στο Χαράρε πριν ανέλθω στον Πατριαρχικό θρόνο. Και ευχαριστώ γιατί με ακούσατε αυτή την ώρα που συζητούσαμε και ξέρω ότι από σήμερα δεν έχω μόνο την Κύπρο, αλλά εσάς προσωπικά βοηθό σε αυτό το έργο μου φιλανθρωπίας αγάπης και ειρήνης».

Ευχήθηκε υγεία και χαρά προς τον λαό της Κύπρου «και να ξέρετε ότι όπου και να βρίσκομαι παιδιά μου στα παγκόσμια, πάντα έναν λόγο θα αναφέρω για την αγαπημένη μου Κύπρο. Χρόνια πολλά», κατέληξε.


(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα