Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
12/11/2021

Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΑΓ
12-11-2021 15:43

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής συναντήθηκε με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ).

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο Υπουργός είπε ότι:

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να έχουμε μια συνάντηση με την Πρόεδρο και το Συμβούλιο του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ), ενός από τους βασικούς εταίρους του Υπουργείου Εσωτερικών στην προσπάθεια της ενίσχυσης της στεγαστικής μας πολιτικής.

Είμαστε στο τέλος της φετινής χρονιάς, μιας χρονιάς που, όσον αφορά στη στεγαστική πολιτική του Υπουργείου Εσωτερικών, κρίνεται αρκετά επωφελής».

«Όπως είχαμε εξαγγείλει από την αρχή της έναρξης της προκήρυξης των σχεδίων την 1η Μάρτιου, περί το τέλος αυτής της χρονιάς, θα γίνει μια αξιολόγηση των υφιστάμενων σχεδίων», είπε ο Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι με την προκήρυξη των σχεδίων στις αρχές του χρόνου, «αφουγκραζόμενοι τα όσα οι πολίτες και τα οργανωμένα σύνολα μας έχουν διαμηνύσει ως παρατηρήσεις ή ως εισηγήσεις, θα προσπαθήσουμε, προς όφελος των πολιτών, να βελτιώσουμε τα συγκεκριμένα σχέδια».

«Μέσα σε αυτό ακριβώς το πνεύμα, εντάσσεται και η σημερινή μας συνάντηση με τον ΚΟΑΓ», σημείωσε ο κ. Νουρής.

Ανάφερε ότι «ο ΚΟΑΓ τρέχει μια άλλη πτυχή της στεγαστικής πολιτικής, αυτή της προσιτής κατοικίας και του προσιτού ενοικίου». «Δυο συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες κρίνονται εξαιρετικά επωφελείς, ιδιαίτερα για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα», τόνισε.

«Ακούσαμε με πολύ ενδιαφέρον το πού βρίσκονται τα συγκεκριμένα σχέδια, ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, και μέσα στη γενικότερη προσπάθεια της περαιτέρω αναβάθμισης της στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης, εντάσσεται και η σημερινή συνάντησή μας», πρόσθεσε.

Ακολούθως ευχαρίστησε την Πρόεδρο και τα μέλη του ΚΟΑΓ για το μεγαλεπήβολο, όπως χαρακτήρισε έργο.

«Σταδιακά έχουν μπει τα έργα στις ράγες και προχωρούμε με την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων, στη Λεμεσό, στη Λευκωσία αλλά και στη Λάρνακα», είπε ο Υπουργός.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών αποδίδει μεγάλη σημασία στον τομέα της στεγαστικής πολιτικής. Όπως ανάφερε ο κ. Νουρής, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών την περασμένη Δευτέρα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για το 2022 έχουν τριπλασιαστεί οι πιστώσεις που αφορούν στη στεγαστική πολιτική, στοιχείο που καταδεικνύει, όπως είπε, τη σημασία που αποδίδει στη στεγαστική πολιτική.

«Αυτό από μόνο του καταμαρτυρεί πόση σημασία δίνουμε στον τομέα στέγασης και κυρίως και στον τομέα της παραχώρησης δικαιώματος απόκτησης στέγης από ανθρώπους που εντάσσονται στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα με το έργο του προσιτού ενοικίου, κάτι το οποίο προωθείται από τον ΚΟΑΓ», πρόσθεσε.

Από πλευράς της η Προέδρος του ΚΟΑΓ κα Έλενα Κούσιου, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για τη σημερινή συνάντηση, είπε ότι υπήρξε μια εποικοδομητική συζήτηση. Είπε ότι είναι αξιοσημείωτο το πόσο έχει αγκαλιαστεί αυτή η πολιτική από το Υπουργείο Εσωτερικών και το ότι έχουν τριπλασιαστεί οι δαπάνες.

Σημείωσε ότι «το θέμα της στέγασης είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους. Είναι ευαίσθητο, είναι έντονο». Ενημέρωσε ότι κατά τη συνάντηση έχει γίνει ανταλλαγή ιδεών.

Χαρακτήρισε τον ΚΟΑΓ πρωταγωνιστή, και είπε πως θα συνεχίσει να είναι το κανάλι και το στήριγμα σε αυτούς που το χρειάζονται με διάφορα έργα.

Παρόλο που υπήρξε κάποιο πλήγμα λόγω των γεγονότων στην Κύπρο, τόνισε η Πρόεδρος ότι «συνεχίζουμε δυναμικά, σίγουρα έχουμε τη στήριξη και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την κοινωνία και τους συνανθρώπους μας για να στηρίξουμε αυτή την πολιτική που έχει ξεκινήσει».

Ερωτηθείς ο Υπουργός για τα κίνητρα σε επιχειρηματίες και το ενδιαφέρον που υπήρξε, απάντησε ότι τα σχέδια κινήτρων είναι πάρα πολλά.

«Τα πλείστα των σχεδίων κινήτρων, τα οποία έχουν παραχωρηθεί μέχρι το 2022, είναι σχέδια τα οποία είτε είναι πολεοδομικά, είτε είναι θέματα συντελεστών δόμησης, είτε είναι ακόμη της άρσης μικρών παρατυπιών», ανάφερε ο Υπουργός.

Υπενθύμισε το σχέδιο, το οποίο, όπως είπε, έχει εξυπηρετήσει περίπου 2.000 μονάδες και αφορά σε μικρές παράνομες αναπτύξεις, οι οποίες έγιναν κατά κύριο λόγο για τη φιλοξενία υπέργηρων γονέων ή οικιακών βοηθών.

«Όλα αυτά δώσαμε τη δυνατότητα να νομιμοποιηθούν, νοουμένου βεβαίως ότι εμπίπτουν μέσα σε ένα συγκεκριμένο αριθμό κριτηρίων», είπε.

Σημείωσε ότι αυτό το σχέδιο, εκτός από την άρση των παρανομιών που επωφελήθηκαν διάφορες οικογένειες, «έχει δώσει και σημαντικά ωφελήματα στην Δημοκρατία με την απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας, το οποίο είναι και οικονομικά και άλλως πως επωφελές για τη χώρα».

«Επομένως τα σχέδια των κινήτρων αποδίδουν τα μέγιστα», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε ακολούθως και σε ένα άλλο σχέδιο το οποίο, όπως είπε, δεν άπτεται άμεσα του Υπουργείου, αλλά έμμεσα, «το σχέδιο της επιδότησης επιτοκίου, το οποίο έχει εξαγγελθεί από το Υπουργείο Οικονομικών για την πρώτη κατοικία».

Ενημέρωσε ότι «το έχουν καρπωθεί πάρα πολλοί», σημειώνοντας πως «παρά το γεγονός ότι περάσαμε μια δύσκολη περίοδο με την πανδημία, εντούτοις οι τράπεζες δηλώνουν εξαιρετικά ικανοποιημένες όσον αφορά στην παραχώρηση δανείων». Εξήγησε ότι επιδοτείται το συγκεκριμένο ενοίκιο από το κράτος και «αυτό είναι κάτι το οποίο βοήθησε πάρα πολύ την ανάπτυξη για το συγκεκριμένο θέμα».

Σε άλλη σχετική ερώτηση για τις τράπεζες είπε ότι είναι ένα από τα θέματα που απασχολεί το Υπουργείο σε ό,τι αφορά στη στεγαστική πολιτική. Όπως διευκρίνισε, πέραν από την εξαιρετικά γενναιόδωρη βοήθεια που παραχωρούμε ως κράτος για την ανέγερση μιας κατοικίας, ιδιαίτερα στο ορεινά- που μπορεί να φτάσει μέχρι και 80.000 ευρώ πολλές φορές- χρειάζεται και ένα δεύτερο συμπληρωματικό ποσό, που συνήθως είναι ποσό δανεισμού, είπε.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία, ανάφερε, με τις τράπεζες, που εκπηγάζει από τις υποχρεώσεις τους προς την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα.

Χωρίς να προσπερνούμε την υποχρέωση των τραπεζών θα προσπαθήσουμε, και αν μπορέσουμε, θα δώσουμε λύσεις ως Υπουργείο, κατά την παραχώρηση των νέων στεγαστικών πολιτικών μας, κατέληξε ο Υπουργός.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα