Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
12/01/2022

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε σημερινή ανακοίνωση του ΔΗΚΟ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

12-01-2022 18:28

Το μεταναστευτικό και τα προβλήματα που αυτό προκαλεί στην πατρίδα μας εξελίσσεται σε εθνικό θέμα. Η Κυβέρνηση καταβάλλει τεράστια προσπάθεια και αντιμάχεται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες λόγω της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, η οποία συστηματικά και καθημερινά προωθεί μέσω της πράσινης γραμμής εκατοντάδες παράτυπους μετανάστες προς τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

Αυτό είναι το πρόβλημα και αυτό αναμέναμε από κόμματα όπως το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) να εγείρουν στον δημόσιο λόγο τους, εάν πραγματικά θέλουν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αντί τούτου το ΔΗΚΟ με μια φτωχή επιχειρημάτων ανακοίνωση λαϊκίζει μιλώντας για κακή διαχείριση του προβλήματος από την Κυβέρνηση.

Ξέρουν στο ΔΗΚΟ ότι λόγω της άφιξης 13,200 νέων αιτητών ασύλου, μόνο για το 2021 χρειάστηκε να καταβληθούν δεκάδες εκατομμύρια από τα λεφτά του Kύπριου φορολογούμενου για τη φιλοξενία αυτών των προσώπων. Ξέρουν πολύ καλά στο ΔΗΚΟ ότι ταυτόχρονα με τη ψήφιση των νομοθεσιών για τους εικονικούς γάμους, αυτοί σχεδόν μηδενίστηκαν.

Γνωρίζουν ακόμα ότι με τις αποφασιστικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου εξαλείψαμε το πρόβλημα των εικονικών φοιτητών. Και πολύ περισσότερο γνωρίζουν ότι με τη σύντμηση του χρόνου για την υποβολή προσφυγών από τους αιτητές μπορέσαμε μέσα στο 2021 να εξετάσουμε σχεδόν 15,000 αιτήσεις ασύλου και να απορρίψουμε τις 9,328 από αυτές.

Για ποια λοιπόν καθυστέρηση μιλά λοιπόν το ΔΗΚΟ;

Αναφέρεται ακόμα ότι αποτύχαμε να εφαρμόσουμε μηχανισμούς εθελούσιων επιστροφών την ώρα που καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει 2,320 εθελούσιες επιστροφές για το 2021. Είναι πραγματικά λυπηρό, ένα τόσο σοβαρό για την πατρίδα μας θέμα, να γίνεται αντικείμενο λαϊκισμού για αποκόμιση πρόσκαιρων κομματικών πόντων.

Το σύνολο της κοινωνίας αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα που σήμερα αντιμετωπίζουμε, οφείλεται στην μεθοδευμένη τακτική της Τουρκίας και την υβριδική πλέον επίθεση που δεχόμαστε με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου. Όλοι ξέρουν ότι οι διακινητές θησαυρίζουν εντός και εκτός Κύπρου στην πλάτη των ανυποψίαστων μεταναστών. Όλοι γνωρίζουν ότι ιδιοκτήτες ακινήτων εκμεταλλεύονται τους μετανάστες στοιβάζοντας τους σε ακατάλληλα καταλύματα πλουτίζοντας σε βάρος τους. Και όλοι πολύ καλά ξέρουν ότι κάποιοι άλλοι έστησαν βιομηχανία παράνομης και αδήλωτης εργασίας που καθιστά την πατρίδα μας πόλο μεταναστευτικής έλξης. Αυτές σωρευτικά είναι οι προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας και αυτές μαχόμαστε να διαχειριστούμε.

Το ελάχιστο λοιπόν που αναμένουμε από τις πολιτικές δυνάμεις, είναι υπεύθυνες τοποθετήσεις, για ένα πρόβλημα που αγγίζει πλέον τις πόλεις και τα χωριά μας, τον κάθε ένα και την κάθε μια από εμάς και όχι κενά περιεχομένου συνθήματα.

(Εφυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα