Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
05/11/2021

Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με την Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

05-11-2021 15:00

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής είχε σήμερα συνάντηση με τη νέα επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κα Μυρτώ Ζαμπάρτα.

Στo πλαίσια της πρώτης εθιμοτυπικής συνάντησης του Υπουργού με την Επικεφαλής συζητήθηκαν κυρίως θέματα μετανάστευσης και ασύλου.

Ο Υπουργός ενημέρωσε για την παρούσα κατάσταση λέγοντας πως οι αριθμοί έχουν ξεπεράσει προ πολλού τις δυνατότητες της Κύπρου ως προς την υποδοχή μεταναστών.

Ενημέρωσε πως το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο Εσωτερικών, με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών θεσμών, πέτυχε να δομήσει μια εντελώς νέα μεταναστευτική πολιτική, τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και σε θέματα υποδομών, περιορίζοντας, ταυτόχρονα, με σειρά νομοθετικών τροποποιήσεων, αλλά και Αποφάσεων Υπ. Συμβουλίου, τα φαινόμενα των εικονικών γάμων και εικονικών φοιτητών.

Ο Υπουργός ενημέρωσε, επίσης, ότι το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης όσον αφορά στην παράνομη μετανάστευση εστιάζεται στον περιορισμό των ροών από την πράσινη γραμμή και στην εντατικοποίηση των επιστροφών. Ο κ. Νουρής επανέλαβε το αίτημα για την αναγκαιότητα παροχής βοήθειας προς τη χώρα μας τόσο σε ό,τι αφορά στη σύναψη συμφωνιών επιστροφής με τρίτες χώρες, όσο και στην επιτάχυνση των διαδικασιών.

Περαιτέρω πληροφόρησε την κα Ζαμπάρτα ότι σήμερα άρχισε τη λειτουργία του το Κέντρου Φιλοξενίας «Λίμνες», το οποίο ευελπιστούμε, όπως είπε, να συμβάλει στην αποφόρτιση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Πουρνάρα.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε την κα Ζαμπάρτα για την εποικοδομητική συζήτηση και εξέφρασε τη βεβαιότητα για τη συνέχιση της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο.

(EΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα