Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
11/05/2022

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στα εγκαίνια του δρόμου Τόχνης -Καλαβασού

11-05-2022 20:31

Είναι μεγάλη η ικανοποίηση όλων μας κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα αναπτυξιακό έργο στην ύπαιθρο και γι’ αυτό χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα ξανά, σε διάστημα μόλις εφτά μηνών στην Τόχνη, για να τελέσω τα εγκαίνια ενός ακόμη αναπτυξιακού έργου, του δρόμου Τόχνης -Καλαβασού.

Είναι το τέταρτο έργο στη σειρά έργο που ολοκληρώνεται μέσα σε αυτά τα δυο έτη, μετά τη δημιουργία του κοινοτικού πάρκου αθλοπαιδιών, την αποκατάσταση του τ/κ σχολείου για χρήση ως Κοινοτικά Κτήρια, καθώς επίσης και την αναβάθμιση του χωριτικού δρόμου της Τόχνης, των «Κουρτζιών».

Ο δρόμος Τόχνης-Καλαβασού, τον οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα είναι συνολικού μήκους 1,6 χιλ. περίπου. Οι εργασίες αναβάθμισης του δρόμου ξεκίνησαν από συνεργείο της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας τον Ιούνιο του 2021 και η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Οι εργασίες συνεχίστηκαν το Μάρτιο 2022 και αποπερατώθηκαν τον Μάιο 2022.

Η βελτίωση του δρόμου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή κυκλικού κόμβου και πεζοδρομίων, την ανακατασκευή του δρόμου, τοποθέτηση ασφαλτικού σκυροδέματος, γραμμοσήμανση και τοποθέτηση οριοδεικτών. Το συνολικό κόστος της δαπάνης ανήλθε στις €420.652,00 και καλύφθηκε εξ’ολοκλήρου από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού.

Πρόκειται για έργο μεγάλης συγκοινωνιακής σημασίας, αφού συνδέει την κοινότητα της Τόχνης με την Καλαβασό, η οποία βρίσκεται μόλις 2 χλμ. μακριά και αναμένεται ότι θα βοηθήσει σημαντικά τους κάτοικους των δυο κοινοτήτων στις καθημερινές τους διακινήσεις όσο και από ντόπιους και τους τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται τις δύο κοινότητες.

Κύριες και κύριοι,

Τα τελευταία χρόνια η κοινότητα της Τόχνης αλλάζει όψη με έργα και παρεμβάσεις. Κοινός παρονομαστής η αγάπη, το ενδιαφέρον και το μεράκι της Τοπικής Αρχής, των κατοίκων και της πολιτείας.

Πρόσθετα από τα έργα αυτά, σύντομα, με την αποπεράτωση του μεγάλου έργου για εξωραϊσμό της κοίτης του ποταμού «Καμάρα» της Τόχνης, θα δώσουμε μια νέα εικόνα αναζωογόνησης του παραδοσιακού πυρήνα, η οποία θα συμβάλει τα μέγιστα στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του τόπου μας, με το έργο να ολοκληρώνεται εντός του τελευταίου τριμήνου του έτους 2022 και το κόστος του να ανέρχεται γύρω στα €2 εκ. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην επαρχία της Λάρνακας, το οποίο θα προσθέσει ακόμη ένα σημείο αναφοράς στην Κοινότητα, συντελώντας στην περαιτέρω εξέλιξή της ως αγροτουριστικού προορισμού, λόγω της αξιόλογης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της, της βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης και των πολλών αγροτουριστικών υποδομών που λειτουργούν στην κοινότητα.

Κύριες και κύριοι,

Η δημιουργία έργων ανάπτυξης και υποδομής, ειδικά στην ύπαιθρο, αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει έμπρακτα να στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση εστιάζοντας στους στόχους της για πρόοδο και ευημερία.

Με προσήλωση στις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και οδηγό την αναγκαιότητα στήριξης της υπαίθρου και αναζωογόνησης των ορεινών μας κοινοτήτων, έχουμε προχωρήσει σαν Κυβέρνηση σε προγραμματισμό και προώθηση δράσεων και έργων υποδομής, που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και συμβάλλουν στη μείωση του φαινομένου της αστυφιλίας.

Προς τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Εσωτερικών τον περασμένο τον Μάρτιο επαναπροκήρυξε τα αναθεωρημένα στεγαστικά σχέδια, τα οποία εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση με επιτυχία από το 2019. Μέχρι σήμερα, επιδοτήθηκαν γύρω στις 630 αιτήσεις με δαπάνη στα €22 περίπου εκατ.

Είναι αξιοσημείωτο να λεχθεί πως για φέτος στον προϋπολογισμό του Υπουργείου μας έχουν διατεθεί τριπλάσιες πιστώσεις για τα στεγαστικά σχέδια του 2022 (€15 εκ. το τρέχον έτος αντί €5 εκ. τα προηγούμενα έτη) και αυτό δείχνει τη στοχοπροσήλωση στο όραμα της πολιτικής της Κυβέρνησης για αναζωογόνηση και εκσυγχρονισμό των τοπικών κοινωνικών στην ύπαιθρο και στα ορεινά, ενώ για να καταστήσουμε τα νέα Σχέδια πιο φιλικά, προσιτά και ελκυστικά στο κοινό, έχουμε προβεί σε σημαντικές αναθεωρήσεις κριτηρίων και αυξήσεις των οικονομικών κινήτρων.

Είμαι βέβαιος ότι ιδιαίτερα οι νέοι της Τόχνης θα επωφεληθούν από την αξιόλογη οικονομική βοήθεια, που παρέχουν τα σχέδια μας, και η οποία φτάνει μέχρι και τις €75.000. Το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται στη διάθεση όλων για κάθε βοήθεια και διευκρίνιση.

Αγαπητοί,

Σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία, η άντληση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκές πηγές και από ευρωπαϊκά προγράμματα αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι με τη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027 στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, θα απορροφήσουμε πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους, για έργα ανάπτυξης σε δήμους και κοινότητες σε ορεινές περιοχές και στην ύπαιθρο μας.

Στα πλαίσια του προγραμματισμού για την εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, ως Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και τον ΚΟΑΠ, προωθούμε πρόσθετα έργα που εστιάζονται κυρίως στους τομείς της προώθησης της απασχόλησης, της κοινωνικής ένταξης, της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές, αλλά και την προώθηση της επιχειρηματικότητας.

Στόχος είναι να απομυζήσουμε μέχρι και το τελευταίο σεντ από τους πόρους που θα διατεθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έργα υποδομής στην ύπαιθρο. Μέχρι σήμερα το ποσοστό απορρόφησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 έχει φθάσει στο 93% και ανακτήθηκαν €13.9 εκ. από τα €15 εκ. που διατέθηκαν στο Υπουργείο Εσωτερικών. Με την ολοκλήρωση των έργων αναμένεται πως θα φτάσουμε στο 100% της απορροφητικότητας.

Πρόσθετα, είναι σε εξέλιξη και μια άλλη Πρόσκληση για Υποβολή Αιτήσεων, για έργα αναζωογόνησης των κοινοτήτων της υπαίθρου και η οποία αφορά ανακαίνιση δημόσιων χώρων (όπως πλατείες και πάρκα), και Δημοτικές/ Κοινοτικές Αγορές. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων τις 20 Μαΐου 2022, με διαθέσιμο προϋπολογισμό €7 εκ. Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλες τις Τοπικές Αρχές (Δήμους και Κοινότητες), που δεν συμπεριλαμβάνονται στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια των πόλεων (Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσός, Πάφος).

Κλείνοντας, αγαπητοί, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκηση, από την οποία οι πολίτες θα αρχίσουν να καρπώνονται τα οφέλη της, σε ένα πλαίσιο πιο αναπτυγμένων και ποιοτικότερων τοπικών κοινωνιών, μετά τις εκλογές των Τοπικών Αρχών του 2024.

Μπήκαμε στη μεταβατική περίοδο και το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη αναλάβει τον συντονισμό δράσεων για υλοποίηση των τριών νομοθεσιών. Ειδικά για τις Κοινότητες, όπως ξέρετε, δημιουργούνται 30 τοπικά συμπλέγματα παροχής υπηρεσιών με δική τους νομική προσωπικότητα. Σκοπός των συμπλεγμάτων αυτών είναι τα κοινοτικά συμβούλια που συμμετέχουν στο κάθε σύμπλεγμα, να συνεργάζονται και να συμπράττουν, παρέχοντας κοινές υπηρεσίες στους κατοίκους, όπως η διαχείριση αποκομιδής σκυβάλων, η προώθηση ενεργειών για σχεδιασμό και υλοποίηση ενοποιημένων έργων, η παροχή λογιστικών υπηρεσιών, υγειονομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ρύθμισης τροχαίας κινήσεως και άλλες.

Η κοινότητα της Τόχνης ανήκει στο σύμπλεγμα παροχής υπηρεσιών Βασιλικού. Έχει περιληφθεί μαζί με άλλες 7 κοινότητες της περιοχής (Ζύγι, Καλαβασός, Μαρί, Μαρώνι, Τόχνη, Χοιροκοιτία, Ψεματισμένος και Άγιος Θεόδωρος), επιτυγχάνοντας επαρκή πληθυσμιακή πυκνότητα, καθώς και γεωγραφική σύνδεση και ενότητα τα οποία θα επιτρέπουν την καλύτερη και πιο ποιοτική παροχή των υπηρεσιών στους κατοίκους, με χαμηλότερα κόστη.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω ότι η υφιστάμενη συνεργασία μεταξύ των Κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού αποτελεί ένα αξιόλογο παράδειγμα συνεργασίας με τα συνεπαγόμενα οφέλη, όπως αυτά που επιδιώκει να αναδείξει το νέο πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι κοινότητες της περιοχής αποδεικνύετε ότι η συνένωση και συνεργασία δυνάμεων μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την πρόοδο των τοπικών μας κοινωνιών, και για αυτό αποτελείτε ένα παράδειγμα προς μίμηση.

Μέσα από τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα μπορέσει η υπάρχουσα συνεργασία σας, μεταξύ των Κοινοτήτων της περιοχής του Βασιλικού, να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω, με επίκεντρο εσάς, τους κατοίκους της υπαίθρου, για ακόμη πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες κοινής ωφελείας, καλύτερη εξυπηρέτησή σας, αλλά και την περαιτέρω μείωση του κόστους υπηρεσιών που θα απολαμβάνετε.

Με την ευκαιρία της παρουσίας μου σήμερα εδώ, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, ότι, τα τοπικά αυτά συμπλέγματα θα ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό, το οποίο στόχο έχει να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις και ανάγκες που προκύπτουν στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος λειτουργίας των τοπικών συμπλεγμάτων που δημιουργούνται. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ξεκινήσει με την έγκριση αιτημάτων που αφορούν τη στελέχωση των κοινοτήτων, ώστε να δημιουργηθούν οι σωστές και απαραίτητες δομές που θα επιτρέπουν την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους κατοίκους τους.

Κύριες και κύριοι,

Είμαστε βέβαιοι ότι ο δρόμος που σήμερα εγκαινιάζουμε και παραδίδουμε στους τοπικούς παράγοντες και τους κατοίκους της κοινότητας και της γύρω περιοχής, θα αξιοποιηθεί και θα προσφέρει τα μέγιστα.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση τόσο αυτού του έργου, τους Λειτουργούς των εμπλεκόμενων Κυβερνητικών Τμημάτων/ Υπηρεσιών και όλους τους συντελεστές, και ταυτόχρονα να τους συγχαρώ θερμά για το εξαίρετο αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Έπαρχο Λάρνακας, ο οποίος διαδραμάτισε πρωταρχικό ρόλο στην υλοποίηση του.

Ιδιαίτερες δε ευχαριστίες στον φίλο Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Παντελή Χαραλάμπους, καθώς και στα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Τόχνης για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για τη συνεχή πρόοδο και αναβάθμιση της Κοινότητας. Με τη στοχοπροσήλωσή τους και με όραμα έχουν όχι μόνο έχουν αναδείξει τη γραφική Κοινότητα της Τόχνης, σε ένα μοναδικό χωριό με ιστορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον, με αναλλοίωτη φυσιογνωμία και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά την καθιστούν σιγά σιγά σε μια επιτυχηµένη, βιώσιµη και ενεργή Κοινότητα, με προοπτικές και ευκαιρίες για ακόμη περισσότερη ανάπτυξη και ευημερία των κατοίκων της.

Κλείνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω για το αδιάλειπτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και ότι θα είμαστε πάντα στη διάθεση του Κοινοτικού Συμβουλίου για θέματα που αφορούν στην περαιτέρω πρόοδο και ευημερία της κοινότητάς σας.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα