Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
24/03/2022

Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για το μεταναστευτικό

24-03-2022 16:55

Η Κύπρος καταγράφει την ανεπιθύμητη πρωτιά, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε αιτήσεις ασύλου κατ΄αναλογία πληθυσμού για το έτος 2021, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, λέγοντας ότι ο αριθμός της δεύτερης σε σειρά χώρας, που είναι η Αυστρία, έχει μεγάλη απόσταση.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μετά το πέρας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, κ. Στέφανο Στεφάνου και αντιπροσωπεία του κόμματος, ο Υπουργός Εσωτερικών ανάφερε ότι έγινε ενημέρωση για το μεταναστευτικό, αλλά και μια λεπτομερής παρουσίαση για την κατάσταση που επικρατεί με το Ουκρανικό.

«Έχω ενημερώσει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και για τις πολιτικές που η Κυβέρνηση ακολουθεί, πάντοτε υιοθετώντας την ευρωπαϊκή οδηγία στα θέματα διαχείρισης των Ουκρανών».

Πρόσθεσε ότι «μέχρι σήμερα έχουν αποταθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών 1.232 Ουκρανοί με αίτημα για την παραχώρηση προσωρινής προστασίας» σημειώνοντας ότι ο αριθμός των Ουκρανών που βρίσκονται στη Δημοκρατία είναι πολύ περισσότερος. «Αυτό όμως δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό», είπε, εξηγώντας ότι αρκετοί από αυτούς τους ανθρώπους προφανώς «έχουν εξασφαλίσει είτε σε φιλικά, είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα στέγη και διαμονή για κάποιο χρονικά διάστημα».

«Αυτό που παρακολουθούμε, και είναι ένα σημείο το οποίο μας κρατά σε εγρήγορση, είναι ότι έχουμε σταθερά αφίξεις 100-180 Ουκρανών καθημερινά τις τελευταίες ημέρες», ανάφερε ο κ. Νουρής και πρόσθεσε ότι «ενόσω συνεχίζονται οι διενέξεις και ο πόλεμος θα έχουμε ακριβώς αυτή την εικόνα».

«Είναι ένας πρόσθετος λόγος για ολόκληρη την Ευρώπη, για ολόκληρη την ανθρωπότητα, πέραν του ανθρωπιστικού», είπε, «να καταβάλουμε ο καθένας από το δικό του σημείο, τις προσπάθειες μας για τον τερματισμό αυτού του πολέμου».

Αναφερθείς στο θέμα της μετανάστευσης είπε ότι ενημέρωσε τον ΓΓ ότι «δυστυχώς το 2022 έχει ξεκινήσει με τους χειρότερους οιωνούς».

«Αυτό το οποίο τις τελευταίες βδομάδες παρατηρείται στη Δημοκρατία είναι ξεκάθαρα μετρήσιμο και είναι εξόχως ανησυχητικό το πρόβλημα», τόνισε.

«4.793 είναι οι νέοι αιτητές ασύλου μόνο τις πρώτες ημέρες του 2022» ανάφερε, και σημείωσε ότι αντιπαραβάλλοντας αυτόν τον αριθμό με τον συνολικό αριθμό 13.500, που θεωρείται ιδιαίτερα αυξημένος για το 2021, «γίνεται αντιληπτό ότι εάν συνεχίσουν οι ροές με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα μέσα στην τρέχουσα χρονιά».

Ανάφερε ότι ο αριθμός διαμενόντων στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» έχει φτάσει τους 2.957, λέγοντας ότι είναι αντιληπτό πως «αυτός ο υπερπληθυσμός δημιουργεί και τεράστιες δυσκολίες στα θέματα διαχείρισης αυτών των ανθρώπων».

Σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι μεταφέρονται εκατοντάδες κόσμος στις Λίμνες «δυστυχώς από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η εισροή από την πράσινη γραμμή, γιατί είναι όλοι από την πράσινη γραμμή και όλοι προερχόμενοι από την Τουρκία και στη συντριπτική τους πλειοψηφία, πέραν του το 90% είναι Αφρικανοί, αυτό δημιουργεί ένα πρόσθετο πρόβλημα».

Είπε ότι ενημέρωσε σχετικά και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για την επείγουσα επιστολή που θα αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνοδευόμενη από αποδεικτικά στοιχεία. «Αναφέρομαι στα ταξιδιωτικά τους έγγραφα», εξήγησε, τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις δικλείδες ασφάλειας. Πρόσθεσε πως «καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι αυτοί οι άνθρωποι έφτασαν προερχόμενοι μέσω Κωνσταντινούπολης στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της ‘Τύμπου’ από την Αφρική, και οδηγήθηκαν, αφού προηγούμενα φρόντισαν να τους δώσουν στα κατεχόμενα βίζα διαμονής 60 ημερών». Οδηγήθηκαν στις ελεύθερες περιοχές, συμπλήρωσε ο Υπουργός, μέσω της πράσινης γραμμής.

«Είναι λοιπόν ξεκάθαρο και πασιφανές ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν από την ανάληψη δράσεων στην πράσινη γραμμή όσον αφορά τη διαχείριση, για να περιορίσουμε αυτές τις ροές», υπογράμμισε ο κ. Νουρής.

«Την ίδια ώρα βεβαίως είμαστε συνεχώς στοχοπροσηλωμένοι στα θέματα επιστροφών και παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, είπε, «έχουμε κατορθώσει να επιστρέψουμε 685 παράτυπους μετανάστες στις χώρες τους». «Βεβαίως αυτός ο αριθμός, συγκρινόμενος με τον αριθμό εισροών, αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να μεγιστοποιηθεί για να έχουμε μια ισορροπία στο σύστημα», πρόσθεσε.

«Το πρόβλημα είναι γνωστό και σε όλους κατανοητό και απαιτείται κατά τη δική μου εκτίμηση να συνενώσουμε δυνάμεις όλοι για να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο – και όταν λέω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δεν αναφέρομαι μόνο στις εισροές αλλά και επιστροφές- αναφέρομαι ακόμα και στη διαχείριση αυτών των ανθρώπων που είναι ήδη τη Δημοκρατία», ανάφερε.

«Έχω επίσης ενημερώσει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη προκηρύξει την τετραετή σύμβαση σε θέματα σίτισης για τα Κέντρα που έχουμε με μια δαπάνη που ανέρχεται στα 34 εκ., τα 30 από τα οποία θα καταβληθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία και εθνικούς πόρους και τα 4 εκ από την ΕΕ», σηεμίωσε ο Υπουργός.

Είπε ότι «επειδή ακριβώς ο αριθμός των μεταναστευτικών ροών και ο αριθμός των διαμενόντων στον Πουρνάρα έχει εκτοξευθεί, εδώ και μήνες είχαμε ξεκινήσει τη διαδικασία εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του Κέντρου Πουρνάρα και έχουμε ετοιμάσει το ολοκληρωμένο, κοστολογημένο σχέδιο του εκσυγχρονισμού του Πουρνάρα, το οποίο ανέρχεται σε 20 εκ. ευρώ».

Το ποσό είπε αυτό «δεν μπορούμε να καλύψουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία και υποβάλλουμε πρόταση αυτή τη βδομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια πρόσθετη χρηματοδότηση, ούτως ώστε να αναβαθμίσουμε το Κέντρο και να το μετεξελίξουμε σε ακόμα πιο σύγχρονο όσον αφορά τα θέματα υποδομών».

«Άρα γίνεται αντιληπτό ότι οι δράσεις είναι συνεχείς του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κυβέρνησης προς την κατεύθυνση ακριβώς της αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου και των δράσεων του Υφυπουργείου Πρόνοιας, που αφορά και τα θέματα των ασυνόδευτών και όχι μόνο, και τα θέματα της επιδοματικής πολιτικής που είναι αρμοδιότητα του συγκεκριμένου υφυπουργείου».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα για αιτητές ασύλου που έπαιρναν διπλά επιδόματα και που εγγράφονται ως άνεργοι για να λαμβάνουν επιδόματα, ο Υπουργός σε ό,τι αφορά στην επιδοματική πολιτική παρέπεμψε στις αρμόδιες υπηρεσίες. Αναφέρθηκε δε στην πολιτική του Υπουργείου Εσωτερικών λέγοντας ότι αναδεικνύεται η ορθότητα της πολιτικής που εφαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου 2021, με την οποία, όπως εξήγησε, ταυτόχρονα με την αποχώρηση κάποιου από τον Κέντρο του Πουρνάρα, του οποίου επιδίδεται απόρριψη της αίτησης ασύλου, ο Υπουργός Εσωτερικών επίσης εκδίδει ακόμα μια απόφαση. Διευκρίνισε σχετικά ότι «καθορίζεται ως χώρος διαμονής του και διατροφής του το κέντρο ‘Λίμνες’ που είναι σε πλήρη λειτουργία». Πρόσθεσε ότι ενημερώνεται το αρμόδιο Υφυπουργείο, ώστε να μην υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση της Δημοκρατίας με την παραχώρηση επιδομάτων.

«Επομένως από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών, με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, έχουμε πλέον δώσει ακριβώς τη διάστασή μας όσον αφορά το πως διαχειριζόμαστε το συγκεκριμένο θέμα και θεωρούμε ότι πρέπει να τερματιστεί η όποια ασυδοσία υπήρχε στα θέματα της επιδοματικής πολιτικής», είπε. «Από τη δική μας πλευρά, με τη συγκεκριμένη διαχείριση που κάνουμε θεωρώ ότι έχουμε δώσε ένα πολύ καλό εργαλείο στα αρμόδια άλλα σώματα για να πατάξουν το συγκεκριμένο θέμα», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την επιχειρηματολογία που θα αναπτύξει σε ό,τι αφορά στην αίτηση για παροχή κονδυλίων από την ΕΕ, ο Υπουργός είπε ότι «περισσεύει η επιχειρηματολογία μας όσον αφορά στη διεκδίκηση των συγκεκριμένων κονδυλίων εξ αφορμής του τεράστιου αριθμού των ροών που υπάρχουν στη Δημοκρατία και βεβαίως της αναγκαιότητας για βελτίωση των υποδομών.

«Όσον αφορά τα πρόσθετα 20εκ. ευρώ τα οποία έχω πει, εάν θέλει η ΕΕ να μας συνδράμει στην προσπάθεια βελτίωσης των υποδομών και υποδοχής αυτών των ανθρώπων, σαφώς και πρέπει να βοηθηθούμε», είπε ο Υπουργός.

Αναφερθείς στο προαναχωρησιακό κέντρο, είπε ότι ζητείται χορηγία που ανέρχεται σχεδόν σε 60 εκ. για την περιοχή «Λίμνες» και εξήγησε ότι «θα χρησιμοποιείται για να μας βοηθήσει στις επιστροφές». Είναι ένα απαραίτητο έργο υποδομής, το οποίο επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει ότι χρειαζόμαστε».

«Νομίζω ότι αυτό το οποίο θα κάνουμε είναι ότι θα εντατικοποιήσουμε σε όλα τα επίπεδα, είτε σε επίπεδό του Υπουργού Εσωτερικών, είτε του Υπουργού Εξωτερικών είτε και του ιδίου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για να πάει καλά το μήνυμα ότι η Κύπρος, η οποία σήμερα καταγράφει αυτό που εμείς θεωρούμε ανεπιθύμητη πρωτιά, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών να είμαστε η χώρα με μεγάλη απόσταση δυστυχώς από την δεύτερη, Αυστρία, σε θέματα αριθμού αιτητών ασύλου κατά την περσυνή χρονιά», δήλωσε ο Υπουργός. «Είναι κάτι το οποίο πρέπει να απαμβλυνθεί για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ήδη διαμένοντες στη Δημοκρατία», σημείωσε ο κ. Νουρής.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι η συνάντηση που ήταν κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Εσωτερικών.

Σημείωσε ότι στην συνάντηση υπήρξε μια ενημέρωση για τις εξελίξεις στα ζητήματα του προσφυγικού και της μετανάστευσης.

«Η συνάντηση ήταν τελικά σε μια περίοδο που το σύνθετο και πολύπλοκο ζήτημα της μετανάστευσης και των προσφύγων έγινε ακόμα πιο σύνθετο και δύσκολο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των προσφυγικών ροών που έχει προκαλέσει η εισβολή και ο πόλεμος», πρόσθεσε.

Στην δική μας την αντίληψη, συνέχισε, αυτό το σύνθετο και πολύπλοκο ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν υπάρχουν ολιστικές, συνολικές ευρωπαϊκές πολιτικές και προσεγγίσεις, οι οποίες να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα πρώτα απ΄ όλα μέσα στο πλαίσιο μιας αλληλεγγύης πρωτίστως προς τις χώρες εκείνες που αποτελούν τις χώρες εισδοχής προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και η Κύπρος είναι μια από αυτές.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα