Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
18/06/2023

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στο 23ο Φεστιβάλ Μόρφου, χθες

18-06-2023 09:13

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί με όλους εσάς, τους συγχωριανούς μου, σε μια γιορτή-θεσμό για την Μόρφου μας, που επιστρέφει μετά από τρία χρόνια αποχής, για να ξυπνήσει όμορφες αναμνήσεις στους παλαιότερους και να μεταλαμπαδεύσει στους νεότερους την παράδοση και τα έθιμα της κατεχόμενης Μόρφου μας.

Φέτος, συμπληρώνονται 49 χρόνια μακριά από τα αγαπημένα μας χωριά. Για 49 χρόνια, υποχρεωνόμαστε σήμερα να αναβιώσουμε την παράδοση και την ιστορία μας μακριά από την αγαπημένη μας πόλη. Οι δυσκολίες και τα προσκόμματα που θέτει η Τουρκία εξακολουθούν να παρεμποδίζουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, παρά την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών που αναπτύσσει από την ανάληψη των καθηκόντων του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιδιώκουμε την επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου το συντομότερο, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Δίκαιο. Οι επαφές που πραγματοποιεί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόσο εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, όσο και με εταίρους μας διεθνώς, στοχεύουν στην ενίσχυση της προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών και εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Στόχος του Προέδρου Χριστοδουλίδη είναι η ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που προκαλεί η τουρκική αδιαλλαξία. Εντός του πλαισίου των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών, και δρώντας επικουρικά και συμπληρωματικά αξιοποιώντας τα οικονομικό-πολιτικά της εργαλεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διασφαλίσει ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και δεδομένα που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών και την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Κυρίες και Κύριοι,

Η θέληση και η ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επάνοδο στις συνομιλίες είναι αναμφισβήτητες. Εργαζόμαστε άοκνα και με μεθοδικότητα, με βασική μας επιδίωξη την κατάληξη σε μια λύση, που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης στην αγαπημένη μας Μόρφου, την Κερύνεια, την Αμμόχωστο, τη Μεσαορία.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να παραστώ στην αποψινή γιορτή και να συγχαρώ τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού του Συμβουλίου για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν ξανά το Φεστιβάλ Μόρφου. Η δράση σας όλα αυτά τα χρόνια διατηρεί ζωντανή στη μνήμη μας την αγαπημένη μας πόλη. Μακάρι το επόμενο συναπάντημά μας να πραγματοποιηθεί με κάθε λαμπρότητα στην πολυαγαπημένη μας Μόρφου.

Εύχομαι σε όλους καλή διασκέδαση. Σας ευχαριστώ.

(ΜΚυ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα