Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
05/07/2021 07:08:06 AM

Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε σήμερα με τον Σέρβο ομόλογό του

02-07-2021 15:04Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Νίκος Νουρής, συναντήθηκε σήμερα με τον Σέρβο ομόλογό του κ. Aleksandar Vulin, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης εργασίας στη Σερβία.

Οι δύο Υπουργοί είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση, ενώ ακολούθως παρακάθησαν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, υπέγραψαν Συμφωνία αναφορικά με τη συνεργασία στον τομέα της προστασίας από τις καταστροφές μεταξύ των Υπουργείων Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Ακολούθως, οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε τα ακόλουθα:

«Είναι μεγάλη μου χαρά να επισκέπτομαι τη Σερβία και να συναντώ τον ομόλογό μου Alexandar. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την πρόσκλησή να επισκεφθώ το Βελιγράδι.

Όπως γνωρίζετε, από πολιτικής πλευράς, η Κύπρος στέκεται στο πλευρό της Σερβίας και οι σημερινές συζητήσεις επιβεβαιώνουν την αδελφοσύνη μεταξύ των χωρών μας, η οποία βασίζεται στους ισχυρούς, παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας.

Οι συζητήσεις ήταν παραγωγικές και προσανατολισμένες στην επίτευξη αποτελεσμάτων, και σε αυτές θα βασιστούμε, για να δώσουμε σάρκα και οστά στην κοινή μας δέσμευση για περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Κύπρου και Σερβίας, στους τομείς των αρμοδιοτήτων μας.

Με τον Alexandar, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ένα αριθμό θεμάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των Υπουργείων μας και πιστεύουμε σθεναρά ότι ήρθε η ώρα να δώσουμε νέα ώθηση στις σχέσεις μας για μια ακόμη πιο ουσιαστικούς δεσμούς.

Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η υπογραφή σήμερα της συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της προστασίας από καταστροφές μεταξύ των Υπουργείων μας. Αυτή η συμφωνία είναι απαραίτητη, καθώς θεωρείται ως μια απτή ενέργεια προς την κατεύθυνση της δημιουργίας πρόσθετων ευκαιριών προς όφελος των χωρών και των λαών μας σε αυτόν τον τομέα.

Συγκεκριμένα, οι τομείς συνεργασίας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

α) βοήθεια σε περίπτωση καταστροφών και την εκτέλεση δραστηριοτήτων προστασίας και διάσωσης, καθώς και το μετριασμό και εξάλειψη των συνεπειών τους,

β) την ανταλλαγή επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας για προστασία από καταστροφές,

γ) την εκπαίδευση και κατάρτιση προσωπικού που συμμετέχει σε δραστηριότητες προστασίας και διάσωσης, καθώς θέματα που αφορούν στον εξοπλισμό διάσωσης.

Με τον Υπουργό είχαμε επίσης την ευκαιρία να προβούμε σε ανασκόπηση και ορισμένων άλλων θεμάτων κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, τα οποία αποτελούν μέρος του διμερούς πλαισίου των σχέσεών μας, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος σχετικά με την παράνομη μετανάστευση.

Αγαπητοί φίλοι, τα τελευταία χρόνια η Κύπρος βιώνει μια συνεχή, συστηματική εισροή παράτυπων αφίξεων, με πάνω από το 70% των αιτούντων άσυλο να φτάνουν από την Τουρκία, μέσω των περιοχών που δεν βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας- και αναφέρομαι στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.

Κατά τους πρώτους 5 μήνες του 2021, περίπου 4.000 άτομα διέσχισαν παράνομα την πράσινη γραμμή και υπέβαλαν αίτηση ασύλου, με την πλειονότητα να είναι Σύριοι υπήκοοι.

Γι 'αυτό ως χώρα ζητάμε επίμονα από την ΕΕ να αναπτύξει και να εφαρμόσει μια νομικά ισχυρή επιχείρηση για την αποτροπή των παράτυπων μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία πριν φτάσουν στην Κύπρο, αντίστοιχη με τη διευθέτηση που έγινε για την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνεται στη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ως έχει, είναι σαφές ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στις επιστροφές ως ένα από τα κύρια εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να διαχειριστούμε τους μετανάστες που δεν έχουν κανένα νόμιμο δικαίωμα να παραμείνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, και σίγουρα και σε άλλα κράτη μέλη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σταθερή μας θέση ως κράτος μέλος στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, παραμένει η δημιουργία ενός κεντρικού μηχανισμού για τις επιστροφές, ο οποίος θα συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ολοκληρώνοντας, αγαπητέ Υπουργέ, αγαπητέ φίλε, θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη μου για την πρόσκλησή σας, αλλά και για τις παραγωγικές και προσανατολισμένες στην επίτευξη αποτελέσματος συζητήσεις που είχαμε σήμερα, καθώς και για την υπογραφή της Συμφωνίας- και φυσικά, θα ήθελα να σας απευθύνω ανοικτή πρόσκληση να επισκεφθείτε την Κύπρο».

(Για δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών στα αγγλικά βλ. εδώ).

Ακολούθως ο Υπουργός Εσωτερικών παρακολούθησε άσκηση για θέματα εσωτερικής ασφάλειας από την Αντιτρομοκρατικής Μονάδα του Υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας.

Για θέματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Υπουργός χθες είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο του Νόβι Σαντ, κ. Miloš Vučević, ενώ εντός της ημέρας θα ακολουθήσουν συναντήσεις με την Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κα Marija Obradović, καθώς και τον Δήμαρχο Βελιγραδίου, κ. Zoran Radojičić.(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα