Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
30/01/2023

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στην εκδήλωση βράβευσης μαθητών και αθλητών της Κοινότητας των Τρούλλων, στο πλαίσιο της Εορτής των Τριών Ιεραρχών

30-01-2023 17:03

Σας ευχαριστώ για την ευγενική πρόσκληση της κοινότητας Τρούλλων να παραστώ μαζί με τον συνάδελφο μου Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στην αποψινή εκδήλωση, ανήμερα της εορτής των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων.

Εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στη βράβευση:

- των μαθητών, οι οποίοι αρίστευσαν στις επιδόσεις στα μαθήματά τους,

-των μαθητών που διακρίθηκαν σε παγκύπριες ολυμπιάδες και διαγωνισμούς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και άλλων οργανωμένων συνόλων, -αυτών που κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέσεις σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και

-των μαθητών, οι οποίοι έχουν επιτύχει να διακριθούν σε αθλήματα.

Σήμερα ανοίγουμε ξανά τις πύλες σε έναν θεσμό της Κοινότητας των Τρούλλων που έχει εδώ και χρόνια θεσπιστεί, μα ο οποίος, λόγω της πανδημίας, είχε ανασταλεί. Είναι, λοιπόν, με μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε εδώ με τους μαθητές μας για να τιμήσουμε το σθένος, την αποφασιστικότητα και την εργατικότητα που επέδειξαν για να πετύχουν τον στόχο τους. Γιατί, κύριες και κύριοι, είναι σημαντικό η αριστεία και να επιβραβεύεται και οι αγώνες υγειούς άμιλλας να καθίστανται ως πρότυπο για την κοινωνία μας.

Κάθε επιτυχία σας, αγαπητοί μαθητές, αποτελεί τον πρόδρομο για μεγαλύτερες επιτυχίες στη ζωή σας. Εύχομαι πάντα να βάζετε υψηλούς στόχους και να κρατάτε γερά στην κορυφή. Άξιοι επαίνων βέβαια είναι και οι γονείς σας, οι αφανείς ήρωες, που στέκονται στο πλάι σας και στηρίζουν τα όνειρά σας.

Κύριες και κύριοι,

Η επιδίωξη της αριστείας είναι η κορωνίδα της καλλιέργειας, μια συνεχή μάχη για βελτίωση, με αφετηρία τις αρχές και τις γνώσεις μας, που εμπλουτίζονται διά βίου, καλλιεργούνται, δοκιμάζονται και διαμορφώνονται με το πέρασμα των χρόνων και την αφομοίωση των εμπειριών.

Είμαστε κληρονόμοι ενός λαμπρού διαχρονικού πολιτισμού, ο οποίος μέσα από τα έτη μάς διδάσκει πως αριστεία δεν σημαίνει απλώς να ξεχωρίζουμε με ικανότητες και επιτυχίες. Το ήθος, ο τρόπος και η στάση ζωής μας είναι αυτά που μπορούν να μας κάνουν να ξεχωρίσουμε.

Στη διαμόρφωση αυτού του πολιτισμού και της παιδείας του, κομβική είναι η συνεισφορά των τριών μεγίστων φωστήρων της Τρισηλίου Θεότητος, των Τριών Ιεραρχών, του Μ. Βασιλείου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του χρυσορρήμονα Ιωάννη του Χρυσοστόμου, των οποίων τη μνήμη εορτάζουμε σήμερα. Οι μεγάλοι αυτοί Καππαδόκες Πατέρες και Οικουμενικοί Διδάσκαλοι, οι άριστοι των αρίστων της εποχής τους, με εξαιρετικές σπουδές στη «θύραθεν σοφίαν», δηλαδή στη φιλοσοφία, τη ρητορική, φυσική, αστρονομία και ιατρική, ήταν τα πρότυπα ηθικής τελειότητας και αλτρουισμού.

Οι τρεις ασκητές, σοφοί παιδαγωγοί της νεότητας, μεγάλοι εκκλησιαστικοί συγγραφείς, δάσκαλοι και καθοδηγητές της Οικουμένης, με την πορεία και τη δράση τους στον κόσμο, αλλά και το βαρυσήμαντο έργο τους, πέτυχαν να θέσουν τον θεμέλιο λίθο της θεολογικής επιστήμης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εδραίωση του χριστιανισμού και τη διατύπωση της διδασκαλίας της εκκλησίας στους μετέπειτα αιώνες. Οι Τρεις Ιεράρχες αποτέλεσαν μέσα στους αιώνες, τους προστάτες των Γραμμάτων. Πέτυχαν μία αρμονική σύζευξη της ελληνικής παιδείας με τη χριστιανική πίστη, και μας άφησαν εκατοντάδες έργα μέσα στα οποία ανακαλύπτουμε τις βασικότερες παιδαγωγικές αρχές που ισχύουν μέχρι σήμερα, για το τεράστιο κοινωνικό τους έργο που φανερώνει σε άριστο βαθμό τον «καλό καγαθό άνθρωπο».

Οι αγώνες τους χαρακτηρίζονται από αγάπη και αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο, και τα σοφά τους λόγια, ξεπερνώντας τη φθορά του χρόνου, είναι πάντα επίκαιρα και γίνονται πνευματική τροφή και πυξίδα στην πορεία της ζωής πολλών ανθρώπων. Με αυτά τα ιδανικά, αγαπητοί νέοι και νέες, εύχομαι να πορευθείτε στη μετέπειτα ζωή σας.

Κύριες και κύριοι,

Επιτρέψετε μου με την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ σήμερα να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου για τη σημερινή πρωτοβουλία. Μια εκδήλωση που στόχο έχει, μεταξύ άλλων, να φέρνει κοντά και να διατηρεί ενωμένη την Κοινότητα, δίδοντας παράλληλα κίνητρα και ερεθίσματα στους νέους. Θα ήθελα, κυρίως όμως, να τους επαινέσω για τις άοκνες και αποδοτικές προσπάθειες που καταβάλλουν για την πρόοδο και την ευημερία της Κοινότητάς σας, αλλά και για την προέλκυση νέων κατοίκων με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Και αναφέρομαι, αγαπητοί, στο αίτημα που έχουν υποβάλει μαζί με τις άλλες ακριτικές Κοινότητες του Μάμμαρι, της Δένειας αλλά και της Αθηένου για να αναβαθμιστούν και να περιληφθούν στην αναβαθμισμένη κατηγορία των στεγαστικών σχεδίων της υπαίθρου του Υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να καταστούν οι αιτητές της Κοινότητάς σας λήπτες μεγαλύτερων οικονομικών παροχών. Είναι κάτι το οποίο έχω ανακοινώσει και κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, για τον απολογισμό του έργου του Υπουργείου Εσωτερικών: Πως ακριβώς στο επόμενο το Υπουργικό Συμβούλιο θα εξαγγείλουμε την προκήρυξη των στεγαστικών σχεδίων, μέσα από την οποία το αίτημα της Κοινότητας των Τρούλλων, υλοποιείται.

Στόχος της διακυβέρνησης Αναστασιάδη είναι να έχει συνέχεια σε αυτή την πορεία ανάπτυξης που αρχίσαμε μέσα από σκληρή δουλειά από τον Ιούλιο του 2019 για την ανάπτυξη των δήμων και κοινοτήτων των ορεινών, ακριτικών, και περιοχών της υπαίθρου μας και ως εκ τούτου, προχωράμε με συνέπεια στην επαναπροκήρυξη βελτιωμένων στεγαστικών σχεδίων, με τις διαθέσιμες πιστώσεις για το 2023 να φτάνουν στα €20 εκ.

Η κατ΄εξαίρεση αναβάθμιση των Κοινοτήτων που βρίσκονται εξολοκλήρου μέσα στην ουδέτερη ζώνη θα σας δώσει τη δυνατότητα να απολαύετε ακόμη περισσότερων ωφελημάτων. Οι αναβαθμίσεις είναι σημαντικές, και οι αυξήσεις δίδονται για τους προφανείς λόγους: να ενισχύσουμε την πληθυσμιακή σας πυκνότητα προσελκύοντας ή συγκρατώντας τους νέους στα χωριά μας.

Από το 2019 μέχρι σήμερα που εφαρμόζονται τα στεγαστικά σχέδια της υπαίθρου και ορεινών περιοχών, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εγκρίνει στην Κοινότητα Τρούλλων 8 αιτήσεις σε δικαιούχους και έχει παραχωρήσει γύρω στις €350.000. Είμαι σίγουρος πως, στη βάση των νέων κριτηρίων και οικονομικών ενισχύσεων, οι αιτήσεις πλέον θα πολλαπλασιαστούν, και θα επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους.

Τα αιτήματα των Κοινοτήτων, κύριες και κύριοι, που στοχεύουν στην ανάπτυξη του τόπου και την ευημερία των κατοίκων, αποτελούν για μας υψηλή προτεραιότητα. Αυτός, άλλωστε, υπήρξε και ο στόχος της δεκαετούς διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη: να κτίσουμε και να παραδώσουμε στους πολίτες του τόπου μας πιο αναπτυγμένες τοπικές κοινωνίες, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Με ορίζοντα εφαρμογής μάλιστα τις επόμενες τοπικές εκλογές του Μάη του 2024, οπότε και εντασσόμαστε στη νέα αυτοδιοικητική εποχή, και τη συνένωση των Τρούλλων με τον γειτονικό δήμο της Αραδίππου και την Κοινότητα των Κελλιών, γεννώνται νέες προοπτικές για την Κοινότητά σας.

Με ισχυρότερους Δήμους και συμπλέγματα Κοινοτήτων πιο κοντά στον πολίτη, οι κάτοικοι θα απολαμβάνουν βελτιωμένες, πιο ποιοτικές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Κύριες και κύριοι, αγαπητά μου παιδιά,

Καταλήγοντας, θέλω εκ μέρους και των συναδέλφων μου αλλά και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας να ευχηθώ και πάλι τα καλύτερα στη σταδιοδρομία σας και να σας διαβεβαιώσω πως η Κοινότητα των Τρούλλων «του αύριο» θα είναι ακόμη πιο ενισχυμένη και δυνατή ώστε να συνεχίσει να επιτελεί το έργο της και την προσφορά της προς την πατρίδα. Είστε οι ακρίτες του Ελληνισμού της Κύπρου μας και έτσι σας αντιμετωπίζουμε.

Καλή χρονιά και κάθε καλό στον κάθε ένα και την κάθε μια από εσάς.

(ΕΦυς/ΕΠ/ΣΧ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα