Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
15/12/2022

Ο Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Εσωτερικών ενημέρωσε για τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023

15-12-2022 18:44

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών δρ Κώστας Κωνσταντίνου προέβη σήμερα σε ενημέρωση των εν δυνάμει υποψηφίων για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023 ή εκπροσώπων τους, στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών [για παρουσίαση βλ. εδώ].

Μετά το πέρας της ενημέρωσης, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Δρ Κώστας Κωνσταντίνου σημείωσε, ότι «ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι των εν δυνάμει υποψηφίων αναφορικά με τη διεξαγωγή των επερχόμενων προεδρικών εκλογών, οι οποίες θα γίνουν, ο πρώτος γύρος, στις 5 Φεβρουαρίου 2023 και εάν χρειαστεί η επαναληπτική ψηφοφορία στις 12 Φεβρουαρίου 2023».

«Στη σημερινή συνάντηση ενημερώσαμε για το οδοιπορικό των προεδρικών εκλογών, για τις διαδικασίες, καθώς επίσης και για πιο πρακτικά θέματα, που έχουν να κάνουν με τη διεξαγωγή των εκλογών», ανέφερε.

Συγκεκριμένα είπε, ότι «στις 23 Δεκεμβρίου του 2022 είναι η ημερομηνία κατά την οποία ο Υπουργός Εσωτερικών θα εκδώσει το διάταγμα με βάση το οποίο θα γίνει η προκήρυξη των προεδρικών εκλογών. Την ίδια ημέρα θα οριστεί ο Γενικός Έφορος Εκλογών, οι Έφοροι και οι Βοηθοί Έφοροι Εκλογών, οι οποίοι θα αποτελέσουν την επιτελική ομάδα διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας στην Κύπρο και στο εξωτερικό».

Πρόσθεσε, πως «η επόμενη στη σειρά σημαντική ημερομηνία είναι στις 27 Δεκεμβρίου του 2022, οπότε θα κλείσει και η προθεσμία για υποβολή αίτησης για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο».

Με την ευκαιρία αυτή ο Γενικός Διευθυντής προέτρεψε τους πολίτες, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο, να υποβάλουν αίτηση για την εγγραφή τους. Εξήγησε ότι η αίτηση μπορεί να υποβληθεί είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας http://www.aps.elections.moi.gov.cy, η οποία λειτουργεί και θα λειτουργεί μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα στις 27 του Δεκέμβρη, είτε σε έντυπη μορφή μέχρι τις 5 μμ. την ίδια ημερομηνία.

Σημείωσε, επίσης, ότι ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εν δυνάμει υποψηφίων για τη διαδικασία εγγραφής στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για ψηφοφορία στο εξωτερικό. «Διευκρινίσαμε ότι θα δοθεί δυνατότητα εγγραφής σε αυτούς τους εκλογικούς καταλόγους σε όλες τις πόλεις του εξωτερικού, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προξενικές αρχές», είπε. Συμπλήρωσε, πως η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στις 27 Δεκεμβρίου και ανάλογα με τις αιτήσεις που θα υποβληθούν θα καθοριστεί πού θα υπάρξουν εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό.

Εξήγησε ο δρ Κωνσταντίνου, ότι με βάση τη νομοθεσία, για να λειτουργήσει εκλογικό κέντρο σε κάποια πόλη στο εξωτερικό, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που θα υποβάλουν δήλωση θα πρέπει να υπερβαίνει τους 50 και αυτό, όπως είπε, για σκοπούς διασφάλισης της μυστικότητας ψήφου». Επομένως, πρόσθεσε, «ανάλογα με τον αριθμό δηλώσεων που θα υποβληθούν για κάθε πόλη, θα αποφασιστεί και πού θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό».

Πρόσθετα, συνέχισε, έγινε ενημέρωση σχετικά με την υποβολή των υποψηφιοτήτων. «Ως ημέρα υποβολής έχει καθοριστεί η 5η Ιανουαρίου του 2023» και ενημέρωσε σχετικά, πως αυτή θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία». «Έχει ήδη γίνει η ρύθμιση ούτως ώστε να μπορέσουμε να δεχθούμε τους υποψηφίους μαζί, εάν το επιθυμούν, με τους προτείνοντες και υποστηρίζοντες, καθώς και τις οικογένειές τους», σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής

Κλείνοντας εξέφρασε την προσδοκία να διεξαχθεί μια ομαλή διαδικασία με την οποία ο κυρίαρχος λαός θα επιλέξει τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που θα κυβερνήσει τον τόπο για την επόμενη πενταετία.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο κατά πόσο θα υπάρχει κάποια διαφοροποίηση από τις προηγούμενες εκλογές, ο Γενικός Διευθυντής, απαρίθμησε δυο διαφοροποιήσεις.

Εξήγησε, ότι υπάρχουν καινοτομίες σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα ηλεκτρικής υποβολής αιτήσεων για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο, όπως επίσης και δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για άσκηση του δικαιώματος της ψήφου στο εξωτερικό.

Πρόσθετα αναφέρθηκε στην υγειονομική κατάσταση και το σχετικό πρωτόκολλο, που ετοιμάζεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Εξήγησε, ότι στα πλαίσιο του πρωτοκόλλου αυτού δεν υπάρχει πρόθεση να εφαρμοστεί η διαδικασία με τις κινητές εκλογικές κάλπες. «Θα δοθεί η δυνατότητα στους συμπολίτες μας, που θα είναι κρούσματα τη δεδομένη περίοδο, να ψηφίσουν κάτω από αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα» δήλωσε και σημείωσε «ότι θα καθοριστεί συγκεκριμένος χρόνος που θα προτρέπονται τα κρούσματα να ψηφίσουν».

Ερωτηθείς εάν θα υπάρχει ρεκόρ υποψηφίων, απάντησε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει την εν λόγω ερώτηση καθότι οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν στις 5 Ιανουαρίου 2023. Παρά ταύτα ανάφερε, ότι μέχρι στιγμής διαφαίνεται να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για υποψηφιότητες.

Σε ερώτηση πόσοι είναι οι νέοι ψηφοφόροι που έχουν εγγραφεί, απάντησε ότι είναι μια διαδικασία που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στις 27 Δεκεμβρίου. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι τόσο η εκστρατεία που τρέχει όσο και η δυνατότητα που δίνει η λειτουργία της ηλεκτρονικής υποβολής, συμβάλλουν στην αύξηση του αριθμού των πολιτών, που εγγράφονται στον εκλογικό κατάλογο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τον αριθμό των κέντρων στο εξωτερικό, είπε ότι για να καταλήξει ο τελικός αριθμός θα πρέπει να εκπνεύσει η προθεσμία αιτήσεων για πρόθεση ψήφου στο εξωτερικό. «Αυτή τη στιγμή είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν κέντρα στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο» ανάφερε και ενημέρωσε πως θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση για τις πόλεις και τις χώρες που θα μπορέσουν οι αιτητές να ψηφίσουν στο εξωτερικό μετά τις 27 Δεκεμβρίου, που λήγει η προθεσμία.

Σε σχετική ερώτηση για τους Τουρκοκύπριους, ο Γενικός Διευθυντής απάντησε ότι έχουν δικαίωμα ψήφου, με βάση την εκλογική νομοθεσία, όσοι διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές και ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέρχεται γύρω στους 700.

EΦυς


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα