Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
21/04/2023

O Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με εκπροσώπους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην πορεία της υλοποίησης του Οδικού Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και η υποβολή εισηγήσεων για σειρά θεμάτων από την Ένωση συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου με την Ένωση Δήμων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο κ. Ανδρέα Βύρα και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου συζήτησαν τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν ως Τοπικές Αρχές προς την κατεύθυνση υλοποίησης της μεταρρύθμισης.

Στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα που αφορά στην ετοιμασία τροποποιητικών νομοσχεδίων από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών για ρύθμιση θεμάτων που επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία των νέων νόμων. Η Ένωση Δήμων έχει καταθέσει τις εισηγήσεις, οι οποίες συζητήθηκαν σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ώστε να περιληφθούν στα νομοσχέδια που θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Υπουργός ανέφερε πως στο διάστημα αυτό που απομένει μέχρι την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, το Υπουργείο θα εντατικοποιήσει τις ενέργειές του, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις στα τιθέμενα ορόσημα του Οδικού Χάρτη, διασφαλίζοντας την όσο το δυνατό πιο επιτυχημένη και ομαλή εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

Ο κ. Ιωάννου ενημέρωσε πρόσθετα τους εκπροσώπους της Ένωσης Δήμων πως θα συναντηθεί την ερχόμενη βδομάδα με εκπροσώπους της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, για να ακούσει και τις δικές τους απόψεις σε συγκεκριμένα θέματα που έχουν πολιτικό χαρακτήρα και σχετίζονται με ρυθμίσεις της νομοθεσίας, όπως είναι η ανάδειξη του Προέδρου και Αντιπροέδρου των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, ο μεγάλος αριθμός των Αντιδημάρχων ειδικά σε κάποιους δήμους κ.ά.

Κατά τη συνάντηση τέθηκαν και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους, όπως είναι το νομοσχέδιο που αφορά τη δημιουργία δημοτικής αστυνομίας, το θέμα της διαχείρισης των παραλιών, για τα οποία επίσης εκφράστηκε η πρόθεση της Ένωσης να υποβάλει εισηγήσεις στο Υπουργείο άμεσα, με στόχο την παράλληλη εφαρμογή σχετικής νομοθεσίας με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στο τρέχον έτος, λόγω κυρίως της αύξησης της ΑΤΑ και της εισαγωγής του νέου συνταξιοδοτικού σχεδίου. 


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα