Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
12/10/2022

Ομιλία Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων Αθηένου





12-10-2022 20:13

Τελούμε σήμερα τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων Αθηένου. Μια πρωτοβουλία η οποία τιμά τον Δήμο, τους δημότες μας αλλά και τους ήρωες μας. Είναι μια ενέργεια στα πρότυπα εθνικών αρχών και αξιών, όπως προστάζει η εθνική μας συνείδηση για συνέχιση του αγώνα μας για ελευθερία της μοιρασμένης μας πατρίδας.

Θα ήθελα, να συγχαρώ τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθηένου, τους συγγενείς των πεσόντων και αγνοουμένων, αλλά και όλους φορείς του Δήμου που ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την ανέγερση του μνημείου των πεσόντων και αγνοουμένων. Φίλε Δήμαρχε, σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μου κάνετε να τελέσω τα αποκαλυπτήριά του.

Με μνημεία όπως ετούτο εδώ, εκφράζουμε σεμνά και ταπεινά την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό μας, απέναντι σε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα και σε όσους ακόμα αγνοούνται, διατηρώντας παράλληλα αναλλοίωτη την ιστορική μας μνήμη, την πίστη και την αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε με υπευθυνότητα και ομοψυχία τον αγώνα μας για απελευθέρωση και επανένωση του νησιού μας.

Αγαπητοί,

Οι κάτοικοι της Αθηένου, πιστοί στα διαχρονικά πατριωτικά και ηθικά ιδανικά της πατρίδας και διαπνεόμενοι από τις πανανθρώπινες οικουμενικές αξίες της δικαιοσύνης και της ελευθερίας, ήταν πάντα παρόντες στο κάλεσμα για την προάσπιση της ακεραιότητάς της πατρίδας.

«Ζωή σε σάς ο θάνατος κι αθάνατοι θα μείνετε», είναι το δίστιχο που αναγράφει το μαύρο «παράθυρο» που ανοίγεται στο επιβλητικό μνημείο. Σε αυτό το «παράθυρο» κατευθύνονται, σαν βέλος, οι στήλες των ανάγλυφων ηρωικών μορφών, δείχνοντάς μας τον δρόμο προς την ελευθερία.

Ένα μνημείο με τις μορφές των 12 ηρώων και αγνοουμένων του Δήμου.

Αριστερά οι οκτώ ήρωες και αγνοούμενοι της τουρκικής εισβολής του 1974: οι ηρωικώς πεσόντες Θεόδωρος Νίκου Σταύρου (Φώττηρος), Παναγιώτης Ματσούκας, Κώστας Τούμπας και Κωνσταντίνος Παπαπαύλου, και οι αγνοούμενοι Βάσος Χειμώνας, Γεώργιος Πίκης και Ευάγγελος Λύτρας.

Δεξιά οι ανάγλυφες μορφές των τεσσάρων προγόνων τους που αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσής τους μέσα από τη δράση και την αγωνιστικότητά τους: οι ήρωες του 1955-59 Αρτέμος Φραντζέσκου και Τουμάζος Τουμάζου, οι δολοφονηθέντες από τους Τούρκους το 1958 Χριστάκης Βύζακος και Μιχαήλ Ταππής, αλλά και ο πεσόντας κατά τις διακοινοτικές συγκρούσεις, σε ενέδρα των Τούρκων το 1964, Ανδρέας Λουκά.

Όλοι τους αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση, αντιτάσσοντας το πύρωμα της ψυχής τους απέναντι σε μεθοδεύσεις και επιβουλές εναντίον της ακεραιότητας της Κύπρου, εκπληρώνοντας στο πλαίσιο αυτό ακέραια το ηθικό τους χρέος.

Κυρίες και κύριοι,

Ο εμβληματικός αυτός χώρος του μνημείου Πεσόντων & Αγνοουμένων δεν αποτελεί μια μνημειακή, στάσιμη και άψυχη υπόσταση. Πρόκειται για μια συμβολική ροή του νοήματος του έργου. Ένας χώρος που ανακαλεί τη δέσμευση και υπόσχεσή μας. Την παρακαταθήκη και κληρονομιά μας, την αναγνώριση και τιμή. Είναι ένα «Μνημείο» αφιερωμένο στους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, για να παραμείνει ο τόπος λεύτερος. Και θα αποτελεί παντοτινό μάρτυρα της θυσίας τους για να μας θυμίζει τα παλικάρια αυτά που την ώρα της κρίσης έθεσαν τον εαυτό τους στη διάθεση της πατρίδας φυλάττοντας Θερμοπύλες. Θα είναι ες αεί, ένα άφωνο σάλπισμα εγρήγορσης και αγώνα για την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και την επανένωση της πατρίδας μας.

Ελληνίδες και Έλληνες, είμαστε ταγμένοι να αγωνιστούμε για αυτό που αρμόζει στην αγαπημένη μας πατρίδα. Να την καταστήσουμε ένα πραγματικά κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, ένα κράτος ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας, που θα κατοχυρώνει πάνω από όλα, τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μέσα σε συνθήκες αλληλοσεβασμού, ειρηνικής συνύπαρξης και συνδημιουργίας.

Η Κυβέρνησή μας, δια του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, έχει καταστήσει ξεκάθαρη την αποφασιστικότητα και την πολιτική της βούληση για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Απαραίτητη προϋπόθεση η ανάγκη δημιουργίας ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος που θα υποβοηθά τις όποιες προσπάθειες, μακριά από εντάσεις ή απειλές.

Δυστυχώς η προσπάθεια μας προσκρούει στην άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί, δυσχεραίνοντας σε μεγάλο βαθμό τη βούλησή μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η απαράδεκτη στάση της Τουρκίας, αλλά και των εγκάθετων της στο ψευδοκράτος, οι έκνομες ενέργειές τους σε Αιγαίο, Βαρώσια, αλλά και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας, συντηρούν μια νωθρή στασιμότητα στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Μετά την προκλητική και αλαζονική προσπάθεια της για εποικισμό του κατεχόμενου τμήματος της πατρίδας μας ύστερα από την εισβολή του 1974, γινόμαστε τους τελευταίους μήνες μάρτυρες ενός ακόμα μεθοδευμένου οιονεί «εποικισμού». Ενός «εποικισμού» παράτυπων μεταναστών, τους οποίους κατά χιλιάδες ωθεί η Τουρκία μέσω της πράσινης γραμμής προς τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές.

Ο ακριτικός Δήμος σας, αγαπητοί Αθηενίτες και Αθηενίτισσες, αποτελεί μία από τις μαύρες τρύπες, μια από τις ανοικτές πληγές των κατευθυνόμενων από την Τουρκία παράνομων πληθυσμών προς στις ελεύθερες περιοχές, που στόχο έχει τη δημογραφική αλλοίωση και αλλοτρίωση της χώρας μας, την πρόκληση οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων.

Ήδη η Κύπρος κατέχει την ανεπιθύμητη πρωτιά, να είναι το κράτος μέλος της ΕΕ με το μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου που δυστυχώς έφτασε να αριθμεί το 6% του πληθυσμού της χώρας μας.

Μπροστά σε αυτές τις απειλές, η Κυβέρνηση μας δεν εφησυχάζει. Ακατάπαυστα και προς κάθε κατεύθυνση στηλιτεύουμε τις παράνομες ενέργειες, που αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζοντας την ανάγκη αναστροφής των τουρκικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων των τετελεσμένων που επιχειρούν τόσο στην κλειστή πόλη των Βαρωσίων, όσο και της εργαλειοποίησης των μεταναστών.

Αυτή τη στιγμή το πρόσφατο προσχέδιο Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προωθήθηκε από την Τσεχική Προεδρία και με το οποίο μας αναγνωρίζεται επίσημα για πρώτη φορά, το δικαίωμα παρεμπόδισης εισόδου στη Δημοκρατία παράτυπων μεταναστών μέσω της Πράσινης Γραμμής, διασαφηνίζοντας ότι αυτή δεν αποτελεί το εξωτερικό μας σύνορο, αποτελεί για εμάς μια ακτίδα ελπίδας για την αντιμετώπιση του δύσκολου αυτού προβλήματος.

Κύριες και κύριοι,

Θα ήθελα, καταληκτικά, να συγχαρώ τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηένου γι’ αυτή την εμπνευσμένη εκδήλωση, αλλά και για την πρωτοβουλία τους να αφήσουν ανεξίτηλο το στίγμα των ηρωικώς πεσόντων και αγνοουμένων του Δήμου, ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της θυσίας και της παρακαταθήκης που άφησαν σε μας.

Συγχαρητήρια βεβαίως αξίζουν στον αρχιτέκτονα που σχεδίασε το μνημείο Άγγελο Φ. Σαββίδη, αλλά και στον καλλιτέχνη/δημιουργό Φίλιππο Γιαπάνη που το φιλοτέχνησε.

Το μνημείο αυτό, είναι συνεχιστής της ιστορίας, του πολιτισμού και των ιδανικών της πατρίδας μας.

Δίνεται συνέχεια σε αυτά που έχουμε πίσω μας και αποτελούν το παρελθόν, σε αυτά που έχουμε μέσα μας και αποτελούν το παρόν, και σε αυτά που θα μεταφέρουμε στις επερχόμενες γενεές.

Εκφράζοντας και πάλι τον σεβασμό και την εκτίμησή μου σ ’αυτό το εμβληματικό δημιούργημα, τελούμε σήμερα τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων της Αθηένου. Με δέος και περηφάνια. Γιατί αυτό αξίζει στους ήρωες.

(ΕΦυς/ΝΓ/ΣΧ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα