Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως
Ψηφιακή πλατφόρμα για την ενσωμάτωση κτηρίων πολιτιστικής κληρονομιάς στο σύγχρονο δομημένο περιβάλλον

Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως (ΤΠΟ), ως ένας από τους εταίρους του ερευνητικού έργου «Ψηφιακή πλατφόρμα για την ενσωμάτωση κτηρίων πολιτιστικής κληρονομιάς στο σύγχρονο δομημένο περιβάλλον» ("Portal for heritage buildings integration into the contemporary built environment” - Urban PERIsCOPE), χαιρετίζει την επιτυχή ολοκλήρωση του.

Η ολοκλήρωση του έργου σηματοδοτήθηκε με την τελική ημερίδα η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του ΤΠΟ, στις 31 Μαΐου 2023. Η ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό από την κ. Ειρήνη Χατζησάββα, Ανώτερη Λειτουργό Πολεοδομίας εκ μέρους του Διευθυντή του ΤΠΟ, και ακολούθησαν εναρκτήριες παρουσιάσεις από την κ. Μαρία Αχιλλέως, Λειτουργό Πολεοδομίας, για τις δράσεις Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΠΟ στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και τον κ. Αθανάσιο Κολυβά, Δημοτικό Μηχανικό του Δήμου Στροβόλου, αναφορικά με τις ανάγκες του Δήμου, ως Τοπική Αρχή, για την παρακολούθηση και διαχείριση των ιστορικών γειτονιών/ οικοδομών εντός της επικράτειας του, και την συνεισφορά του Urban PERIsCOPE σε αυτό. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν επίσης όλες οι πτυχές του έργου από τους Εταίρους και τις ομάδες ειδικών οι οποίοι συνέβαλαν σε αυτό.


Το έργο Urban PERIsCOPE



Το εν λόγω έργο έχει εστιάσει στη δημιουργία μιας διαδραστικής διαδικτυακής ψηφιακής πύλης η οποία παρέχει πρωτοποριακά τεχνολογικά εργαλεία για την αναγνώριση, ταξινόμηση, τρισδιάστατη και παραμετρική τεκμηρίωση κτηρίων με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία (βλ. https://uperiscope.hpcf.cyi.ac.cy/). Η διαδικτυακή αυτή πύλη εκμεταλλεύεται τις πιο σύγχρονες μεθόδους επιστημονικών πεδίων όπως το Building Information Modelling, η τηλεπισκόπηση, οι τεχνικές επίγειας και εναέριας τρισδιάστατης καταγραφής και μοντελοποίησης, καθώς και η επιτόπια μη καταστροφική δειγματοληψία. Η πύλη απευθύνεται σε φορείς που επηρεάζουν πολιτισμικά, χωρικά και οικονομικά την κοινωνία της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων αρχών και των υπευθύνων για τη χάραξη πολιτικής στον χώρο της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, αλλά και των επαγγελματιών του κατασκευαστικού τομέα.

Η διεπιστημονική ερευνητική ομάδα του έργου έχει εφαρμόσει πιλοτικά την προτεινόμενη υβριδική μεθοδολογία που συνδυάζει μεθόδους και εργαλεία από την αρχιτεκτονική, μηχανική, γεωπληροφορική, καθώς και την υπολογιστική επιστήμη, σε 20 κτήρια του ιστορικού πυρήνα του Στροβόλου και της Λεμεσού, δημιουργώντας μια σημαντική βιβλιοθήκη πληροφοριών για τα θέματα που άπτονται της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, της προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της.

Μια από τις καινοτομίες που εισαγάγει το Urban PERIsCOPE με τη μεθοδολογία αυτή, είναι η επέκταση των παραδοσιακών δισδιάστατων κτηματολογικών χαρτών σε τρισδιάστατα αποθετήρια για επεμβάσεις αστικής κλίμακας και εφαρμογές «έξυπνης πόλης» για την Κύπρο. Επίσης, επιτρέπει τη μελέτη των χρονολογικών αλλαγών και επεμβάσεων ιστορικών κτηρίων και του δομημένου περιβάλλοντος τους, μέσω της ανάπτυξης ενός πολυπαραμετρικού συστήματος τρισδιάστατης διαχείρισης δεδομένων πραγματικού χρόνου το οποίο είναι ικανό να αποθηκεύει, να παρέχει πρόσβαση, να αναλύει και να ενημερώνει ετερογενή δεδομένα για κτήρια κληρονομιάς τα οποία μέχρι σήμερα βρίσκονται μη δομημένα (unstructured data) σε διάσπαρτες, μη προσβάσιμες, ατομικές βάσεις δεδομένων.



Το Urban PERIsCOPE INTEGRATED/0918/0034 συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας.



Η κοινοπραξία του Urban PERIsCOPE αποτελείται από τους:
Cyprus Institute ― Συντονιστής, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), Ερευνητικό Κέντρο Frederick, Fondazione Bruno Kessler (Italy), University of Catania (Italy), Tμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, Δήμος Στροβόλου, Δήμος Λεμεσού, HIT Hypertech Innovations, NetU Consultants και RTD Talos.









Προσβασιμότητα Όροι Χρήσης