Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών

1.7 ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ
1.7 ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑH δημιουργία, επέκταση, διατήρηση, διαχείριση και λειτουργία κοιμητηρίων που βρίσκονται σε Δήμους και Κοινότητες, ρυθμίζονται με βάση τις διατάξεις του περί Κοιμητηρίων (Ταφή και Εκταφή) Νόμου.

Το άρθρο 33 του Νόμου, προνοεί ότι οι διατάξεις του δεν τυγχάνουν εφαρμογής για κοιμητήρια των οποίων η διαχείριση ανήκει στις θρησκευτικές ομάδες των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Για τη δημιουργία, επέκταση, διατήρηση, διαχείριση και λειτουργία των κοιμητηρίων, καθώς και για την ταφή νεκρών που ανήκουν στις θρησκευτικές ομάδες, εκκρεμεί η ψήφιση ειδικού Νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σκοπός του προαναφερθέντος Νομοσχεδίου, είναι η παροχή της δυνατότητας στις θρησκευτικές ομάδες, είτε αυτές καθορίζονται είτε όχι στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να δημιουργούν, να επεκτείνουν και να διαχειρίζονται τα δικά τους κοιμητήρια.


Η ανάγκη εισαγωγής στην Κύπρο του θεσμού της αποτέφρωσης ανθρώπινων λειψάνων προέκυψε εδώ και αρκετά χρόνια, όταν η εκπεφρασμένη εν ζωή επιθυμία αποθανόντων να αποτεφρωθούν δεν μπορούσε να εκτελεστεί λόγω ανυπαρξίας νομοθετικής ρύθμισης.


Το Υπουργικό Συμβούλιο, με την Απόφαση του αρ. 64.133 ημερ. 19.7.2006, ανέθεσε σε διυπουργική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με επικεφαλής την Επίτροπο Νομοθεσίας, την ευθύνη της ετοιμασίας Νομοσχεδίου που να ρυθμίζει τόσο την εγκατάσταση και λειτουργία στην Κύπρο αποτεφρωτήρων για σκοπούς καύσης νεκρών όσο και τη διαδικασία ταρίχευσης τους και τη λειτουργία γραφείων κηδειών. Το εν λόγω Νομοσχέδιο προνοεί επίσης για τη λειτουργία Κέντρων Αποτέφρωσης.


Σκοπός του προτεινόμενου Νομοσχεδίου είναι η υλοποίηση (σε συνάρτηση με το νομοσχέδιο που ρυθμίζει την ίδρυση και λειτουργία των γραφείων κηδειών και διαδικασία ταρίχευσης, το οποίο προωθείται παράλληλα), των πιο πάνω Αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου με την ρύθμιση της αποτέφρωσης ανθρώπινων λειψάνων και την αδειοδότηση και λειτουργία Κέντρων Αποτέφρωσης.23/10/2012
Κατεβάστε το αρχείο Acrobat ΠΕΡΙ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΝΟΜΟΣ.pdfΠίσω στην προηγούμενη σελίδα