Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών


Ο Δρ Ελίκκος Ηλία διορίστηκε στη θέση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών την 1η Ιουλίου 2023.

Γεννήθηκε το 1962 και είναι απόφοιτος του Παγκύπριου Γυμνασίου. Είναι κάτοχος πτυχίου και τίτλου Μάστερ Τοπογράφου Μηχανικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), τίτλου Μάστερ στην Πληροφορική του Πανεπιστημίου Otago της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο απέκτησε με υποτροφία της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, τίτλου Μάστερ στη Δημόσια Διοίκηση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και τίτλου Διδάκτορα Μηχανικού του ΕΜΠ. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ) συμμετείχε σε αριθμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Κύπρο και το εξωτερικό (Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ελλάδα, Μονακό, Ιρλανδία), μερικά από τα οποία χρηματοδοτήθηκαν μέσω της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και του προγράμματος υποτροφιών Fulbright.

Από τον Οκτώβριο του 1987 μέχρι τον Ιούνιο του 2023 εργάστηκε στο ΤΚΧ, στο οποίο υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις. Από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023, κατείχε τη θέση του Διευθυντή του Τμήματος. Κατά την πολυετή υπηρεσία του συμμετείχε και εκπροσώπησε το ΤΚΧ και την Κύπρο σε Συνέδρια και Διασκέψεις στο εξωτερικό, όπου έχει παρουσιάσει σχετικές εργασίες. Στο ενεργητικό του έχει πληθώρα δημοσιεύσεων και έχει αρθρογραφήσει σε επιστημονικά περιοδικά.

Διετέλεσε πρόεδρος ή μέλος σε διάφορα επαγγελματικά σώματα στην Κύπρο και το εξωτερικό (Συμβούλιο Κτηματογράφησης Κύπρου, Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), Σύνδεσμος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Κύπρου, Διεθνής Ομοσπονδία Τοπογράφων F.I.G.).

Από το 2012 ως το 2021, εργάστηκε ως Ειδικός Επιστήμονας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου δίδασκε το μάθημα του Κτηματολογίου από το 2012 έως το 2021 και το μάθημα της Διαχείρισης Γης το 2011 και το 2012.

Είναι νυμφευμένος και έχει μια θυγατέρα.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα