Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
25/11/2022

Εξαγγελία Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή μετά τη συνάντηση με την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου

25-11-2022 15:02

Είχα την ευκαιρία σήμερα να συναντηθώ με το προεδρείο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου για να δούμε μια σειρά από θέματα τα οποία είτε εκκρεμούσαν, είτε είχαμε ανανεώσει τη συζήτηση τους σε μια επόμενη συνεδρία.

Η Κυβέρνηση, όπως καλά γνωρίζετε, και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά τα θέματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή ύπαιθρος και βεβαίως οι κοινότητες μας.

Είναι στα πλαίσια αυτά που συνολικά ανασκοπήσαμε το τελευταίο διάστημα το σύνολο των προβλημάτων που είτε παρέμεναν σε εκκρεμότητα είτε έχρηζαν νέας διευθέτησης και είμαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τις αποφάσεις μας για το σύνολο των εκκρεμούσων υποθέσεων που είχαμε ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών και αφορούν τα συμφέροντα των Κοινοτήτων, και βεβαίως των πολιτών που διαβούν στην ύπαιθρο.

Το πρώτο μέτρο, το οποίο μετά από αίτημα της Ένωσης Κοινοτήτων υλοποιείται είναι η:

Ι. Κατ’ εξαίρεση αναβάθμιση των κοινοτήτων Μάμμαρι, Δένειας και Τρούλλων στην κατηγορία «Ορεινές και Μειονεκτικές Περιοχές»

Η κατ΄εξαίρεση αναβάθμιση των τριών μοναδικών κοινοτήτων Μάμμαρι, Δένειας και Τρούλλων που βρίσκονται εξ’ ολοκλήρου μέσα στην Νεκρή Ζώνη. Αναβαθμίζονται στο στεγαστικό σχέδιο από την κατηγορία «Ακριτικές» στην κατηγορία «Ορεινές και Μειονεκτικές περιοχές» κατά τρόπο που θα τους δώσει τη δυνατότητα να απολαύουν μεγαλύτερων ωφελημάτων.

Σκοπός και στόχος δεν είναι μόνο τα οικονομικά οφέλη. Σκοπός και στόχος δικός μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα της προσέλκυσης ιδιαίτερα νέων ανθρώπων που επιθυμούν ή θα επιθυμήσουν να παραμείνουν και να ανεγείρουν την ιδιόκτητη κατοικία τους στις τρεις κοινότητες μας που είναι εντός της ουδέτερης ζώνης, με προφανείς λόγους να ενισχύσουμε την πληθυσμιακή πυκνότητα.

Οι αναβαθμίσεις είναι σημαντικές. Για παράδειγμα σε οικογένεια 3 ατόμων η μέγιστη ενίσχυση θα φτάσει στις €40,000 και βεβαίως προστίθενται σε αυτά τα ωφελήματα ειδικά επιδόματα €10.000 στα άτομα με αναπηρία, αλλά και εκεί όπου απαιτούνται ειδικές κατασκευές θα παραχωρείται πρόσθετο ποσό €15,000.

Το δεύτερο σημαντικό αίτημα, το οποίο ομολογώ ότι μας πήρε αρκετό χρόνο στο Υπουργείο, αλλά μέσα στα πλαίσια της αναθεώρησης της στεγαστικής μας πολιτικής για τη νέα χρονιά, πάρθηκε σήμερα η απόφαση, είναι η:

ΙΙ. Ένταξη εφτά (7) πρόσθετων κοινοτήτων στα σχέδια παροχής οικονομικής ενίσχυσης των κατοίκων ορεινών περιοχών και απομακρυσμένων περιοχών

Είχαμε μια σειρά από θέματα και αιτήματα από διάφορες Κοινότητες.

Το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε την κατ’ εξαίρεση ένταξη στο Σχέδιο στήριξης των κατοίκων επτά (7) συγκεκριμένων ορεινών κοινοτήτων που είναι σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μ.

Είναι οι κοινότητες Μέσανα, Μονάγρι, Δωρός, Κέδαρες, Λιμνάτης, Καπηλειό και Άγιος Αμβρόσιος Λεμεσού, οι οποίες δεν είναι ενταγμένες σήμερα στο σχέδιο επειδή η οικιστική τους ζώνη είναι σε υψόμετρο κάτω των 600 μ. που διαλάμβανε το σχέδιο.

Αλλά όμως έχουν μια γεωγραφική ιδιαιτερότητα οι συγκεκριμένες περιοχές: περικλείονται από άλλες κοινότητες οι οποίες έχουν ήδη ενταχθεί στο σχέδιο και με αφορμή τα γεωγραφικά τους χαρακτηριστικά αποφασίστηκε η ένταξη τους στο σχέδιο, αρχής γενομένης από την 1η του χρόνο για το έτος 2023. Με αυτή την απόφαση θα επωφεληθούν περίπου 1.092 κάτοικοι των συγκεκριμένων επτά κοινοτήτων με τη συνολική πρόσθετη δαπάνη να ανέρχεται στις €250,000.

Το τρίτο θέμα είναι η στήριξη και βοήθεια των κατοίκων της υπαίθρου μας. Είναι η:

ΙΙΙ. Παραχώρηση της έκτακτης οικονομικής βοήθειας για το 2022 στα πλαίσια στήριξης των κατοίκων κοινοτήτων με υψόμετρο μεγαλύτερο των 600 μέτρων (επίδομα ορεινών περιοχών).

Λαμβάνοντας υπόψη, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των κατοίκων των ορεινών περιοχών, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις δραματικά αυξημένες τιμές των καυσίμων, το Υπουργικό Συμβούλιο ήδη έχει αποφασίσει την παραχώρηση ενός εφάπαξ έκτακτου βοηθήματος, σε όλους τους κατοίκους των κοινοτήτων με υψόμετρο μεγαλύτερο των 600μ., οι οποίοι είναι δικαιούχοι του συγκεκριμένου επιδόματος και το οποίο έκτακτο επίδομα θα ισούται με το 50% του επιδόματος που ήδη λαμβάνουν.

Η δαπάνη που σήμερα έχει επιμεριστεί ήταν €5,2 εκατ. και από αυτό θα επωφεληθούν 9.740 νοικοκυριά. Με το πρόσθετο έκτακτο επίδομα, το οποίο παραχωρούμε, η δαπάνη θα ανέλθει στα €7,8 εκατ. Θα δαπανήσουμε ακόμη €2,6 εκ. περίπου, για να δώσουμε σε αυτά τα 9.740 νοικοκυριά μια πρόσθετη βοήθεια για να καλύψει τα συγκεκριμένα προβλήματα.

Το τέταρτο θέμα αφορούσε ένα πάγιο αίτημα της Ένωσης Κοινοτήτων. Και αφορά τη:

IV. Συνταξιοδοτική Αποζημίωση των Κοινοταρχών

Πρόσφατα, τέλος Αυγούστου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει τη σταδιακή επαναφορά της «συνταξιοδοτικής αποζημίωσης κοινοταρχών» στα επίπεδα προ της κρίσης του 2013, και αυτό αποφασίσαμε να το πράξουμε με ένα βάθος ορίζοντα τριετίας, δηλαδή σταδιακή αποκατάσταση 2023, 2024 και 2025.

Είναι γεγονός ότι η δύσκολη οικονομική συγκυρία και το γεγονός ότι από την 1η του Γενάρη, ως το επιχείρημα της Ένωσης Κοινοτήτων, αποκαθίστανται το μεγαλύτερο μέρος των απολαβών των εργαζομένων με την προ του 2023 αποκατάσταση, τέθηκε στο τραπέζι ως διεκδίκηση από την Ένωση Κοινοτήτων για να επαναφέρουμε από την 1η του Γενάρη του 2023 φέτος στο σύνολο στο 100% τη συνταξιοδοτική αποζημίωση των κοινοταρχών.

Και είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι, σε συνεννόηση και με τον Υπουργό Οικονομικών, αποφασίσαμε σήμερα ότι θα προχωρήσουμε ακριβώς στην πλήρη αποκατάσταση των συνταξιοδοτικών αποζημιώσεων των κοινοταρχών με μια πρόσθετη δαπάνη που θα απαιτηθεί στις €610,000 και η οποία θα καλυφθεί από κονδύλια του Υπουργείου Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι έχουμε ήδη ικανοποιήσει το αίτημα για συνταξιοδοτική μηνιαία και 13η αποζημίωση στους κοινοτάρχες και των κατεχόμενων κοινοτήτων μας, ίσης με το 50% της συνταξιοδοτικής αποζημίωσης που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι Κοινοτάρχες των ελεύθερων περιοχών.

Θέλω να ελπίζω ότι με αυτή τη συγκεκριμένη απόφαση μας, κλείνει το κεφάλαιο των συνταξιοδοτικών αποζημιώσεων, το οποίο ήταν στην ημερήσια διάταξη των εκάστοτε συναντήσεων μας με τα εκάστοτε Συμβούλια της Ένωσης Κοινοτήτων.

Τέλος, μια πολύ σημαντική εξαγγελία, επίσης ένα αίτημα της Ένωσης Κοινοτήτων και θέση αρχής του Υπουργείου Εσωτερικών. Σήμερα εξαγγέλλουμε την:

V. Αναθεώρηση της Δήλωσης Πολιτικής για την ύπαιθρο

Ξεκινά δηλαδή η διαδικασία αναθεώρησης και τροποποίησης των Πολεοδομικών Ζωνών στην ύπαιθρο με σκοπό να τις εκσυγχρονισουμε και βεβαίως να δώσουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τις σύγχρονες ανάγκες κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης της υπαίθρου μας.

Η αναθεώρηση, που δεν είναι καθόλου εύκολο εγχείρημα, θα αφορά 36 γεωγραφικές περιοχές της υπαίθρου.

Επειδή δεν μπορούσαν να γίνουν όλες μαζί σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, έχουμε κατανέμει την αναθεώρηση σε τρεις (3) φάσεις.

Η πρώτη φάση ξεκινά σε λίγες ημέρες, στις 09/12/22 για περίοδο 4 μηνών και θα ακολουθήσουν οι επόμενες φάσεις, ώστε εντός του 2023 να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση των πολεοδομικών ζωνών και η δήλωση πολιτικής για την ύπαιθρο.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την πολεοδομική δραστηριοποίηση, την οικονομική και πολιτιστική, στην ύπαιθρό μας, κάτι όπως είπα και προηγουμένως, συνάδει απόλυτα με τις στοχευμένες δράσεις και την ολιστική προσέγγιση που έχουμε για την αναζωογόνηση της υπαίθρου μας, ούτως ώστε να ευημερεί και βεβαίως να αντιμετωπίσουμε, μεταξύ άλλων, τα προβλήματα της αστυφιλίας, τα οποία σήμερα τη μαστίζουν.

[βλ. παρουσίαση εδώ]

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα