Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
21/02/2022

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του πρώτου Κύπριου Δημοσιογράφου Θεόδουλου Κωνσταντινίδη
21-02-2022 18:32

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, την τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του πρώτου Κύπριου Δημοσιογράφου Θεόδουλου Κωνσταντινίδη.

Παρά της επιθυμίας του περί του αντιθέτου και ως αρχικά είχε προγραμματιστεί, δεν κατέστη δυνατόν, λόγω επίσκεψής του στο εξωτερικό να βρίσκεται ανάμεσά σας.

Ωστόσο σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς, την εκτίμηση και αναγνώριση αφενός της μορφής του Θεόδουλου Κωνσταντινίδη ως στυλοβάτη της Κυπριακής Δημοσιογραφίας, αφετέρου της 60 χρόνων προσφοράς της Ένωσης Συντακτών Κύπρου στην πορεία εξέλιξης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος στον τόπο μας.

Μια πορεία την αρχή της οποίας όρισε ο Θεόδουλος Κωνσταντινίδης.

Ιδεολόγος και φλογερός πατριώτης, στις αρχές του 1878, σε μία κρίσιμη περίοδο για την σκλαβωμένη από τους Τούρκους Κύπρο, συνέλαβε την ιδέα για την έκδοση της πρώτης εφημερίδας στην πατρίδα μας.

Εγκαταλείποντας την εργασία του στην Αίγυπτο και μεταφέροντας από εκεί το πρώτο ιδιόκτητο τυπογραφείο στην Κύπρο, ανέλαβε με τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την ανάληψη της διοίκησης του νησιού από τους Βρετανούς, την κυκλοφορία της εφημερίδας «ΚΥΠΡΟΣ- CYPRUS», ως εκδότης και αρθρογράφος της.

Μία εφημερίδα η οποία, ως και τα υπόλοιπα έντυπα που εξέδωσε ακολούθως ο Θεόδουλος Κωνσταντινίδης και παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε σημείωσαν τεράστια επιτυχία.

Θα αποφύγω την όποια πρόσθετη αναφορά στη δράση που ανέπτυξε ο Θεόδουλος Κωνσταντινίδης, αφού θα το πράξουν στη συνέχεια οι επόμενοι των ομιλητών.

Εκείνο όμως στο οποίο θέλω να εστιαστώ είναι την πνευματικότητα που επέφεραν στα κοινά, οι εκδόσεις του Κωνσταντινίδη ύστερα και από το βαθύ σκοτάδι των τριών και πλέον αιώνων της περιόδου της Τουρκοκρατίας στην πατρίδα μας, συμβάλλοντας στη διατήρηση του εθνικού αισθήματος των υπόδουλων Ελλήνων Κυπρίων.

Τεράστιας σπουδαιότητας είναι και οι πληροφορίες και προσεγγίσεις των εκδόσεων, οι οποίες συνιστούν μία εκ των πλέον σημαντικών πηγών άντλησης στοιχείων για την οικονομική, πολιτική, ιστορική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση της τότε εποχής.

Άξια αναφοράς είναι και η επίμοχθη προσπάθειά για την έκδοση της πρώτης εφημερίδας η οποία, απετέλεσε την απαρχή της ιστορίας του κυπριακού τύπου και της δημοσιογραφίας στον τόπο μας.

Μια προσπάθεια, η οποία σε συνδυασμό με τη λοιπή πολυποίκιλη δημιουργική, συγγραφική του παραγωγή, αναμφίβολα, τον καθιστούν πρωτεργάτη αλλά και σκαπανέα της πολιτιστικής δημιουργίας στον τόπο μας.

Είναι για αυτούς τους λόγους που θα ήθελα να επαινέσω την Ένωση Συντακτών Κύπρου, για την άξια συγχαρητηρίων πρωτοβουλία να τοποθετήσει την προτομή του στον περιβάλλοντα χώρο της Δημοσιογραφικής Εστίας, καθώς επίσης και το Κοινωφελές, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης, το οποίο, συνεχίζοντας την αξιόλογη κοινωνική του προσφορά, ανέλαβε την κάλυψη των εξόδων.

Η προτομή του, αποτελεί ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής και αναγνώρισης του αγώνα και της του για τη θεμελίωση της Κυπριακής Δημοσιογραφίας.

Θα είναι σημείο αναφοράς και μνεία των ιδεωδών και των αξιών με τις οποίες πορεύτηκε ως δημοσιογράφος, εστιάζοντας, όπως ο ίδιος υπέδειξε στο πρώτο του άρθρο, στον ουσιαστικό κοινωνικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει η δημοσιογραφία για την ομαλή λειτουργία των θεσμών.

Αυτός, άλλωστε, πρέπει να είναι ο στόχος κάθε δημοσιογράφου ως λειτουργού ενημέρωσης, με όποια μορφή δημοσιογραφίας κι αν ασχολείται, διασφαλίζοντας την έγκυρη και αντικειμενική πληροφόρηση προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών.

Ιδιαιτέρως σε μία εποχή που η τελειοποίηση της τεχνολογίας επέφερε τη μετεξέλιξη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, επιτρέποντας την ταχύτατη διάδοση της πληροφορίας, οι δημοσιογράφοι επιβάλλεται να λειτουργούν αμερόληπτα με απόλυτη ευσυνειδησία, θωρακίζοντας την δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον, προασπίζοντας την αλήθειας μακριά από την εξυπηρέτηση των οποιωνδήποτε σκοπιμοτήτων, χωρίς αυτό να στερεί από τους δημοσιογράφους το δικαίωμα της έκφρασης, ασκώντας έλεγχο της όποιας εξουσίας και αυθαιρεσίας.

Φίλες και φίλοι,

Είναι προς την κατεύθυνση αυτή, της συνεχούς βελτίωσης, της ενίσχυσης της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της παρεχόμενης ενημέρωσης που και η κυβέρνηση στοχεύει μέσα από τους σχεδιασμούς που προωθούμε.

Είναι δεδομένος και καλά γνωστός ο σεβασμός μου απέναντι στους δημοσιογράφους και το έργο το οποίο επιτελούν.

Την ίδια στιγμή, γνωρίζω καλά την προσπάθεια που απαιτείται προκειμένου οι δημοσιογράφοι να επιτελέσουν σωστά το έργο αυτό, αλλά και τη σειρά προβλημάτων που ο χώρος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αντιμετωπίζει.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να λύσουμε όσα δυνατόν περισσότερα από τα προβλήματα αυτά.

Και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που σημειώνω ότι μέσα από την μέχρι τώρα εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης και στη βάση της στοχευμένης πολιτικής που υιοθετούμε, έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα προόδου.

Η Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας το πολυσχιδές έργο, που επιτελεί η δημοσιογραφία στον τόπο μας, τα τελευταία χρόνια έχει προωθήσει Σχέδια Οικονομικής Στήριξης του τύπου, προς όφελος του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, ενώ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν περιληφθεί επίσης στα ειδικά Σχέδια, που υλοποίησε η Κυβέρνηση κατά την περίοδο της πανδημίας για τις επιχειρήσεις.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε για 3η συνεχή χρονιά, την υλοποίηση Σχεδίου Καταβολής Ενίσχυσης Ήσσονος Σημασίας (De Minimis), για στήριξη των έντυπων μέσων ενημέρωσης ύψους 300 χιλιάδων ευρώ.

Πέραν τούτων, όπως καλά γνωρίζετε, εκσυγχρονίστηκε η νομοθεσία έτσι ώστε να συμβαδίζει με τις νέες εξελίξεις.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν τομές στον τρόπο λειτουργίας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και το ΚΥΠΕ, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της εποχής και τις απαιτήσεις της σωστής, έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης και πληροφόρησης, τηρώντας πάντα τις αρχές της αντικειμενικότητας και της δεοντολογίας.

Επιπλέον, δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις για στενότερη συνεργασία με όλους τους φορείς που έχουν σχέση και ρόλο με τη διάχυση και διαχείριση της πληροφόρησης από το κράτος στον πολίτη, όπως είναι το ΚΥΠΕ, το ΓΤΠ, το ΡΙΚ και η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης.

Ταυτόχρονα, αναπτύχθηκαν συνέργειες μεταξύ των προαναφερθέντων φορέων με τα Μέσα Ενημέρωσης του ιδιωτικού τομέα, μέσω κοινών προγραμμάτων και δράσεων.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω ότι η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ευρύχου υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας για την ίδρυση και λειτουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου για τα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, στο παλιό κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μόρφου, το οποίο έχει παραχωρηθεί δωρεάν από το Κοινοτικό Συμβούλιο Ευρύχου. Στόχος του κέντρου είναι η εκπαίδευση μαθητών δημοτικών και γυμνασίων, γύρω από θέματα ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος οι εμπλεκόμενοι θα εκπαιδεύονται και στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και τα Fake news, ένα φαινόμενο που καταστρέφει τη δημοσιογραφία, παραπλανεί την κοινωνία και χειραγωγεί την κοινή γνώμη.

Έντονες είναι και οι προσπάθειες, με την ενεργό εμπλοκή των γραφείων των αρμόδιων Επιτρόπων για ενημέρωση του πολίτη αλλά και των δημοσιογράφων σε θέματα δεοντολογίας και νομοθεσίας που αφορούν μεταξύ άλλων στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, των παιδιών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της ευημερίας των ζώων.

Φίλες και φίλοι,

Ως καταφανώς διαφαίνεται από τα όσα προανέφερα είναι ενδεικτικό της βούλησής μας για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, την αναβάθμιση και την ενίσχυση του δημοσιογραφικού έργου.

Μέλημά μας είναι να μπορείτε εσείς οι δημοσιογράφοι να ασκείτε τα καθήκοντα σας χωρίς περιορισμό και παρεμβάσεις.

Προς τούτο να σας διαβεβαιώσω πως σε αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είμαστε ανοιχτοί πάντοτε στις όποιες εισηγήσεις, ιδέες και απόψεις, ώστε να πετύχουμε μια ουσιαστική αναβάθμιση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Καταληκτικά, θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου για την δραστηριότητα που αναπτύσσουν και την αφοσίωση που επιδεικνύουν όσον αφορά την επιτέλεση της αποστολής τους, συμβάλλοντας καταλυτικά στα σταθερά βήματα προόδου της δημοσιογραφίας στον τόπο μας.

Φίλοι δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι των ΜΜΕ,

Θεωρώ μέγιστο επίτευγμα για το οποίο είμαι βέβαιος πως θα ήταν περήφανος και ο σημερινός τιμώμενος αείμνηστος Θεόδουλος Κωνσταντινίδης, το γεγονός πως ο τύπος στη χώρας μας ασκεί χωρίς κανένα περιορισμό και καμία παρέμβαση τα καθήκοντα του.

Αυτό σας το δικαίωμα, να είστε βέβαιοι πως θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε.

Σας ευχαριστώ.

(EΦυς/IK)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα