Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
19/10/2022

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Ένωσης Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας
19-10-2022 18:13

Είναι με μεγάλη χαρά που τελώ σήμερα τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Ένωσης Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας. Μιας Ένωσης Κοινοτήτων με την οποία αναπτύξαμε μια υγιή συνεργασία, με μόνο στόχο τη στήριξη της δράσης των κατεχόμενων κοινοτήτων μας, στην προσπάθεια λύσης του εθνικού μας προβλήματος.

Από τον Νοέμβριο του 2019, κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για την παραχώρηση ακινήτων που ανήκουν στην πρώην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα προς τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Ένωση Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας, απέκτησε το δικό της οίκημα για την προσωρινή στέγασή της, μέχρι την ημέρα της επιστροφής στην αγαπημένη Κερύνεια.

Το οίκημα αυτό αποτελεί για την Ένωση Κοινοτήτων Κερύνειας και τις 36 κατεχόμενες Κοινότητες της, την προσωρινή τους έδρα, όπου θα μπορούν να ασκούν οργανωμένα τα καθήκοντα τους και να επιτυγχάνουν τους σκοπούς τους.

Παρόλο ότι η αγαπημένη πόλη της Κερύνειας και οι Κοινότητες της εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τούρκικη κατοχή, ο ρόλος που έχει να επιτελέσει το Συμβούλιο της Ένωσης Κοινοτήτων Κερύνειας και τα Κοινοτικά Συμβούλια των κατεχόμενων Κοινοτήτων της Επαρχίας Κερύνειας, είναι αναμφίβολα σημαντικός και υποστηρικτικός στις προσπάθειες των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Η λειτουργία των νέων γραφείων σας, φίλε Πρόεδρε, επιβεβαιώνει με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο τη ζωντανή ύπαρξη των Κοινοτήτων της Επαρχίας Κερύνειας, που για 48 ολόκληρα χρόνια, δραστηριοποιείστε μακριά από την πατρώα γη.

Το οίκημα που εγκαινιάζουμε σήμερα, διαθέτει δύο αίθουσες συνεδριάσεων και εκδηλώσεων και οκτώ αίθουσες για χρήση από τις 36 κατεχόμενες Κοινότητες της Κερύνειας. Για να καταστεί το κτήριο λειτουργικό, χρειάστηκε να γίνουν σημαντικές επιδιορθώσεις και να εξοπλιστεί με γραφειακό εξοπλισμό, το κόστος των οποίων σε ένα μεγάλο μέρος καλύφθηκε από χορηγία ύψους €25.000 του Υπουργείου Εσωτερικών. Στην κάλυψη του συνολικού κόστους, έχουν συμβάλει τόσο η Ένωση Κατεχόμενων Κοινοτήτων Κερύνειας, όσο και οι κατεχόμενες Κοινότητες της Επαρχίας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, αναγνωρίζοντας τον ρόλο και τη σημασία που έχουν να επιτελέσουν οι Ενώσεις Κατεχομένων Κοινοτήτων Κερύνειας, Αμμοχώστου και Λευκωσίας, τόσο στην εξυπηρέτηση του προσφυγικού κόσμου, όσο και στην προβολή του εθνικού μας προβλήματος, θεσμοθέτησε την παραχώρηση ετήσιας χορηγίας ύψους €25.000 για την κάθε μία ξεχωριστά.

Πρόσθετα παραχωρούμε κάθε χρόνο χορηγία ύψους €1.000 προς τις 137 κατεχόμενες Κοινότητες για κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών επιχορηγεί έξοδα διάφορων εκδηλώσεων, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση της μνήμης των κατεχόμενων Κοινοτήτων μας.

Κυρίες και κύριοι,

Έχουν περάσει 48 χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, και εξακολουθούμε να βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες της κατοχής. Ωστόσο, ο αγώνας για επιστροφή συνεχίζεται. Διαχρονικός στόχος και ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης ήταν και θα παραμείνει η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, που και θα θέσει τις βάσεις για μακροχρόνια ειρήνη και ευημερία.

Ιδιαίτερα σήμερα που οι διεθνείς ισορροπίες προβάλλουν επικίνδυνες όσο ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται να λειτουργήσουμε με σύμπνοια, ενότητα και με συλλογικότητα, να προβάλουμε τα δίκαια αιτήματα μας. Επιβάλλεται διαρκής αγώνας, για να κερδίσουμε το αυτονόητο, την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, καθώς και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων της πατρίδας μας. Οι πρόσφυγες της Κερύνειας, όπως και όλοι οι άλλοι πρόσφυγες του πολύπαθου νησιού μας, ζουν με τον άσβεστο πόθο της επιστροφής στη γη τους. Στους τόπους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Στην αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας. Και εμείς σας εκτελεστική εξουσία, οφείλουμε να είμαστε όχι απλά υποστηρικτές αλλά οι μπροστάρηδες του αγώνα.

Θέλω καταληκτικά να συγχαρώ όλους εσάς, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας, τον Έπαρχο Κερύνειας, τα Κοινοτικά Συμβούλια Επαρχίας Κερύνειας, την Εκκλησία και όσους άλλους συνέβαλαν, ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η ανακαίνιση του κτηρίου και η λειτουργία των νέων γραφείων.

Εύχομαι ολόψυχα, αυτά τα εγκαίνια να ‘ναι τα τελευταία στην προσφυγιά. Θέλουμε διακαώς τα επόμενα εγκαίνια των γραφείων σας, να τελεσθούν στη μόνιμη έδρα τους, την αγαπημένη μας Κερύνεια, και να γιορτάσουμε όλοι μαζί τον τερματισμό της κατοχής και της προσφυγιάς. Με τις ευλογίες των Ιεραρχών και της Εκκλησίας μας, να γιορτάσουμε την επανένωση της πατρίδας μας.

(ΕΦυς/ΝΓ/ΕΧΡ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα