Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
15/03/2022

Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ για το μεταναστευτικό

15-03-2022 13:01

Στο πλαίσιο κύκλου επαφών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για ενημέρωση σε σχέση με το μεταναστευτικό, συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νoυρής με τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ κ. Χρίστο Χρίστου και Βουλευτή Λίνο Παπαγιάννη.

Ο Υπουργός είπε πως ακολούθησε σήμερα η ενημέρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του Προέδρου του ΕΛΑΜ, ως συνέχεια κύκλου επαφών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Είπε ότι έγινε μέχρι στιγμής σχετική ενημέρωση στο ΔΗΚΟ, ενώ σε λίγες ημέρες θα ακολουθήσει και η ΕΔΕΚ, η ΔΗΠΑ, το ΑΚΕΛ, ο ΔΗΣΥ. και το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, για να ολοκληρωθεί ο κύκλος ενημέρωσης.

«Όντος το θέμα της μετανάστευσης είναι ένα πρόβλημα που αφορά στο σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, είναι εθνικό πρόβλημα. Και, βεβαίως, τα κόμματα θα πρέπει να έχουν- και έχουν από εμάς- την πλήρη ενημέρωση», σημείωσε ο Υπουργός.

Μέσα από τη συζήτηση ανταλλάγησαν απόψεις, αναφορικά με το πρόβλημα και τον τρόπο διαχείρισης, είπε ο κ. Νουρής.

«Έχω ενημερώσει και για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, αλλά και τις πρόσφατες συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διάφορα επίπεδα, και βεβαίως για τις ενέργειες που γίνονται από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών και Κυβέρνησης για τη δραστική μείωση των μεταναστευτικών ροών», ανάφερε.

Πρόσθεσε ότι «είναι καλά γνωστό ότι αυτή τη στιγμή η χώρα δέχεται έναν πολύ μεγάλο αριθμό ροών».

«Την ίδια ώρα, πέραν από τη διαχείριση της πράσινης γραμμής, που είναι το σημείο εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία για το 85% των παράτυπων μεταναστών, σε αυτό το οποίο έχουμε εστιάσει την προσοχή μας σαν Υπουργείο Εσωτερικών, είναι τα θέματα επιστροφών», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια γίνεται σε συνεργασία με τις διάφορες ευρωπαϊκές αρχές, όπως είναι o Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακης (FRONTEX) και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (European Union Agency for Asylum), αλλά και με την ίδια την ΕΕ, αλλά και αριθμό χωρών, που όπως σημείωσε ο Υπουργός, «προθυμοποιήθηκαν να μας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσουμε τις επιστροφές».

Ο Πρόεδρο τους ΕΛΑΜ στις δηλώσεις του είπε ότι με τον Υπουργό μίλησαν για γενικά θέματα που άπτονται του χειρισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, με ιδιαίτερη έμφαση στο μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο, όπως ανάφερε, «είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος».

«Χαιρόμαστε από τη μία πλευρά διότι γίνονται ενέργειες προς την ορθή κατεύθυνση, τις οποίες επικροτούμε και στηρίζουμε. Από την άλλη, λόγω ακριβώς του μεγέθους τους συγκεκριμένου προβλήματος, ζητούμε να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα και ζητούμε από την πολιτεία να αντιληφθεί ότι η μικρή Κύπρος δεν μπορεί πλέον να φιλοξενεί ένα τεράστιο αριθμό αιτητών πολιτικού ασύλου», είπε.

Τόνισε πως από τη μια Τουρκία λαμβάνει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά ταυτόχρονα η ίδια κατευθύνει τις μεταναστευτικές ροές σε χώρες, όπως η Κύπρος.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα