Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
11/10/2022

Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα

11-10-2022 13:31

Η νέα μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι γεγονός τον Ιούνιο του 2024, παρά τις όποιες δυσκολίες και αντιδράσεις, με πολλαπλάσια οφέλη που θα προκύψουν πρώτα και πάνω απ’ όλα για τους πολίτες, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής σήμερα. Ο Υπουργός, στο πλαίσιο της επαρχιακής συνάντησης που διεξήχθη στην Πάφο για την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου, για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Ανάφερε ότι μετά τη Λάρνακα, τη Λεμεσό και τη Λευκωσία, οι συναντήσεις συνεχίζουν σήμερα στην Πάφο «για να συζητήσουμε και να παρακολουθήσουμε κατά κύριο λόγο την πορεία της μετάβασης στη νέα τάξη πραγμάτων όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Το Υπουργείο Εσωτερικών, από τον περασμένο Μάϊο, όταν ξεκινήσαμε με τις πρώτες συναντήσεις, έχει προβεί σε μία σειρά από ενέργειες. Και σήμερα θα αξιολογήσουμε αυτές τις ενέργειες μαζί με τους εκλεγμένους και όχι μόνο, και τους αιρετούς, αλλά και τους τεχνοκράτες που υπηρετούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο για τις ενέργειες που έχουν γίνει, όσο, πολύ περισσότερο, για να απαντήσουμε τυχόν ερωτήματα, προβληματισμούς στην πορεία μετάβασης στη νέα μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», δήλωσε ο Υπουργός.

Διαβεβαίωσε ότι «παρά τις όποιες δυσκολίες, που είναι φυσιολογικό να υπάρχουν, γιατί μιλάμε για μια επαναστατική αλλαγή, ιδιαίτερα στον θεσμό των Επαρχιακών Συμβουλίων, τον Ιούνιο του 2024, η Κύπρος θα έχει τη νέα δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη θέση της, έτοιμη να λειτουργήσει».

Ενημέρωσε ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών έχει φροντίσει ακριβώς να πλαισιωθούν οι τεχνοκράτες του Υπουργείου και με ξένους εμπειρογνώμονες μετά τη συμφωνία- που θα είναι αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση- και βεβαίως αμέσως μετά θα υπογραφεί με την Ελληνική Δημοκρατία για την παραχώρηση εμπειρογνωμόνων με εμπειρία στα θέματα αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα, αλλά βεβαίως και από το Συμβούλιο της Ευρώπης». Στόχος είπε είναι «να μεταφέρουμε αφενός μεν όλες τις θετικές εμπειρίες που υπάρχουν από τα άλλα συστήματα και βεβαίως να αποφύγουμε προβλήματα και παγίδες, που επίσης έχουν επισυμβεί σε άλλες χώρες».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις σε κάποιες κοινότητες στην Πάφο που δεν επιθυμούν να εισέλθουν σε Δήμους, ο Υπουργός απάντησε ότι είναι σεβαστές όλες οι απόψεις και χαρακτήρισε φυσιολογικές τις αντιδράσεις.

«Κάθε νέο πάντοτε προκαλεί αντιδράσεις» είπε «και αυτό δεν μας ξενίζει».

«Τα μηνύματα που παίρνουμε είναι στο πολλαπλάσιο θετικά παρά τις όποιες αντιδράσεις καταγράφονται», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι «όλοι αντιλαμβάνονται μέσα από αυτές τις συγκεντρώσεις που κάνουμε, τις συζητήσεις και την παράθεση των επιχειρημάτων, ότι τα οφέλη είναι πολλαπλάσια».

Ανάφερε ότι είναι κάτι το οποίο είναι αντιληπτό και από την κοινωνία ολόκληρη ότι «όταν προχωρείς στα θέματα των συνενώσεων, και μειώνεις εξουσίες που κάποιοι είχαν, ενδεχόμενα αυτό να προκαλεί κάποια αντίδραση».

Δεν υπάρχει επιστροφή, είπε. «Η νέα μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι γεγονός τον Ιούνιο του 2024», πρόσθεσε ο κ. Νουρής.

Ερωτηθείς εάν μπορεί αυτή η πορεία να αποκοπεί από δικαστικές αποφάσεις, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την απόφαση ενός δικαστηρίου, αλλά αυτό θα το κρίνουμε εάν θα υπάρξει τέτοια ανάλογη απόφαση». Πρόσθεσε ότι «είναι θέματα που αφορούν το πολίτευμα της Δημοκρατίας και τη δεδομένη στιγμή θα υπάρξει ανάλογη αντίδραση».

Αφού επανάλαβε ο Υπουργός ότι υπάρχει σεβασμός στην όποια διαφορετικότητα του οποιουδήποτε και στις μεμονωμένες αντιδράσεις, είπε ότι «είμαστε πεπεισμένοι για τα οφέλη που θα προκύψουν πρώτα και πάνω απ’ όλα για τους πολίτες». Το σύνολο και η κοινωνία απαιτεί αυτόν τον εκσυγχρονισμό, είπε «και η Κυβέρνηση θα προχωρήσει και προχωρά σε αυτές τις εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις», για να έχουμε τον Ιούνιο του 2024 τη νέα μορφή αυτοδιοίκησης.

Ερωτηθείς σε το σημείο βρίσκεται το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, ο Υπουργός απάντησε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει αξιολόγηση.

«Υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο γεγονός ότι υπάρχει μια τελική γνωμοδότηση της περιβαλλοντικής αρχής, η οποία ενέχει χαρακτήρα δεσμευτικό», είπε.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ο κ. Νουρής, «υπάρχει το δικαίωμα να μελετηθεί αυτή η τελική γνωμοδότηση, κάτι το οποίοι γίνεται». Μεταξύ των δυο Υπουργείων, Εσωτερικών και του Περιβάλλοντος, αλλά και του Πολεοδομικού Συμβουλίου, μελετώνται, συμπλήρωσε, «όλες εκείνες οι εισηγήσεις που έχουν διαφοροποιηθεί στην τελική γνωμοδότηση για να δούμε το βέλτιστο αποτέλεσμα ποιο είναι».

Διευκρίνισε δε ότι ένα τοπικό σχέδιο δεν είναι μόνο σχέδιο προστασίας της φύσης. «Είναι βεβαίως πρώτα και πάνω απ΄ όλα προστασία της φύσης, αλλά είναι και ένα σχέδιο που πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικό και βεβαίως να προάγει την ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες, να συγκρατεί τον πληθυσμό της υπαίθρου, να δημιουργεί συνθήκες ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και βεβαίως οικονομικής βιωσιμότητας. Αυτό είναι ένα σύνθετο σχέδιο, το οποίο θα πρέπει ισορροπημένα και πάντοτε με υπέρτατο την προστασία της φύσης, να ικανοποιούνται όλα αυτά τα κριτήρια», πρόσθεσε.

Εξήγησε ότι συζητείται με το Υπουργείο Περιβάλλοντος «και γίνεται μία ακριβώς ανάλυση των τελικών εισηγήσεων».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να μην δημοσιευτεί όπως απαιτούν οι κοινότητες, ο Υπουργός απάντησε ότι δεν επιθυμεί να προδικάσει την τελική εξέλιξη και τόνισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε την επιθυμία του να βρεθεί ο τρόπος να δημοσιευτεί «ένα σχέδιο όπως το έχω περιγράψει: ισορροπημένο και να δίνει ακριβώς αυτές τις διαστάσεις». «Και είναι προς αυτή την κατεύθυνση που εργαζόμαστε», κατέληξε ο Υπουργός.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα