Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
10/03/2022

Επαναβεβαίωση των στενών δεσμών και της συνεργασίας της Κύπρου με τον Λίβανο και τη Σαουδική Αραβία κατά τις επισκέψεις του Υπουργού Εσωτερικών
10-03-2022 09:21

Ολοκληρώθηκαν σήμερα με επιτυχία οι επαφές του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή με τους ομολόγους του σε Λίβανο και Σαουδική Αραβία.

Κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τον Σαουδάραβα ομόλογο του, πρίγκιπα Abdulaziz bin Saud bin Naif bin Abdulaziz, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο Ριάντ, τονίστηκε η φιλική σχέση των δυο χωρών και η πρόθεση ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε θέματα αρμοδιότητας των δυο Υπουργείων.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Νουρής εξέφρασε τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ενίσχυση της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Σαουδική Αραβία, η οποία σήμερα καθίσταται περισσότερο επιβεβλημένη λόγω και των επιπτώσεων που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας για την ανάληψη της EXPO2030.

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν για την άμεση έναρξη διαβούλευσης μεταξύ των δυο Υπουργείων σε τεχνοκρατικό επίπεδο για τη συνομολόγηση συμφωνιών σε σειρά θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα πολιτικής προστασίας και σχέδια εκκένωσης πολιτών σε περιπτώσεις έκτακτων κρίσεων και φυσικών καταστροφών, αλλά και θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης. Οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν την πρόθεση για υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νουρής απηύθυνε πρόσκληση στον πρίγκηπα Abdulaziz bin Saud bin Naif για να επισκεφθεί την χώρα μας, την οποία και αποδέχθη.

Της επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία προηγήθηκε συνάντηση στη Βηρυτό με τον Λιβάνιο Υπουργό Εσωτερικών κ. Bassam Mawlawi. Κατά τη συνάντηση ο κ. Νουρής εξέφρασε τις ευχαριστίες του στη γειτονική χώρα για την αγαστή συνεργασία στην αντιμετώπιση των θαλάσσιων μεταναστευτικών ροών, που διαλαμβάνει η διμερής συμφωνία Κύπρου – Λιβάνου. Ο Υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης της χώρας για συνέχιση και ενίσχυση της συνεργασίας τόσο στο μεταναστευτικό όσο και σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Ευχαρίστησε δε τον κ. Νουρή για την ανθρωπιστική βοήθεια που παρείχε η Κύπρος στον Λίβανο για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που η χώρα αντιμετωπίζει τον τελευταίο χρόνο, ιδιαίτερα μετά και την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ο Υπουργός Εσωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα το απόγευμα.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα