Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
04/03/2022 03:12:59 PM

Ανακοίνωση Υπουργείου Εσωτερικών για τη ψήφιση των νομοσχεδίων που αφορούν στη Μεταρρύθμιση της Τοπικής ΑυτοδιοίκησηςΗ ψήφιση των μεταρρυθμιστικών Νομοσχεδίων, αποτελεί ένα ιστορικό σταθμό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Κύπρο ευρύτερα. Μετά από μια μακροχρόνια και δύσκολη διαδικασία 10 και πλέον χρόνων, κυβέρνηση, κοινοβουλευτικά κόμματα και τοπικές αρχές πετύχαμε με συναίνεση και αποφασιστικότητα αυτό που οφείλαμε στους πολίτες. Να δημιουργήσουμε τοπικές αρχές διοικητικά και οικονομικά αυτόνομες, με δυνατότητες παροχής ποιοτικών υπηρεσιών στον πολίτη.

Με ορόσημο την έναρξη εφαρμογής τον Μάιο του 2024, η Κύπρος αποκτά πλέον 20 νέους δήμους που προκύπτουν από τη συνένωση 30 υφιστάμενων δήμων και 63 κοινοτήτων. Το νέο σύγχρονο μοντέλο διοίκησης των δήμων, βασίζεται στη διαφάνεια και τη λογοδοσία ενώ οι νέες αρμοδιότητες που τους εκχωρήθηκαν τους δίνουν την δυνατότητα αποτελεσματικότερης διαχείρισης των διαφόρων προβλημάτων.

Την ίδια ώρα η δημιουργία 30 τοπικών συμπλεγμάτων Κοινοτήτων με ξεχωριστή νομική οντότητα το καθένα, αναβαθμίζει σημαντικά την δυνατότητα παροχής υπηρεσιών και στην ύπαιθρο μας.

Ιεραρχούμε σαν μια από τις πλέον σημαντικότερες πτυχές της Μεταρρύθμισης την ενοποίηση των υπηρεσιών σε Επαρχιακό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα δημιουργούνται κοινές υπηρεσίες Υδρευσης - Αποχέτευσης,  Στερεών αποβλήτων αλλά και υπηρεσία αδειοδότησης, μια σε κάθε επαρχία. Σκοπός και στόχος η διευκόλυνση των διαδικασιών και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών με την εφαρμογή των νέων  οριζόντιων πολιτικών ταχείας αδειοδότησης.

Η χθεσινή ψήφιση της Μεταρρύθμισης δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας διαδικασίας που αρχικά περνά μέσα από την διετή μεταβατική περίοδο μέχρι τον Μάιο του 2024. Χρειάζονται να γίνουν πολλά. Χρειάζεται να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το ίδιο συναινετικό πνεύμα. Η παράταση της θητείας των υφιστάμενων Συμβουλίων των Δήμων και των Κοινοτήτων, την οποία από κοινού με τα κοινοβουλευτικά κόμματα συναποφασίσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο, μεταξύ άλλων αυτό ακριβώς τον σκοπό ήθελε να υπηρετήσει: την ομαλή μετάβαση στη νέα τάξη πραγμάτων και την εκμετάλλευση της εμπειρίας των εκλελεγμένων αξιωματούχων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να αναλάβει τον συντονιστικό ρόλο που του αναλογεί.

Έχουμε ήδη προβεί στις αναγκαίες διευθετήσεις, ώστε να στηριχθούν οι νέες οντότητες με την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη και ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού προγράμματος, ώστε εμπρόθεσμα να υλοποιηθούν οι πρόνοιες των Νομοσχεδίων.

Θέλουμε θερμά να ευχαριστήσουμε τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, την Επίτροπο Νομοθεσίας και τη Νομική Υπηρεσία, τους τέως και πρώην Υπουργούς Εσωτερικών κ.κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη και μ. Σωκράτη Χάσικο, τον νυν Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστα Κωνσταντίνου, τους τέως και πρώην Γενικούς Διευθυντές του Υπουργείου κ.κ. Κωνσταντίνο Νικολαΐδη και Κύπρο Κυπριανού, αλλά και τον Πρώτο Διοικητικό Λειτουργό κ. Αντώνη Οικονομίδη και την Διοικητική Λειτουργό Α΄ κα Κυριακή Δημητρίου για την καθοριστική συμβολή τους στην ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού εγχειρήματος.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα