Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
28/02/2022

Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή μετά το έκτακτο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, χθες βράδυ

28-02-2022 08:03

Το Συμβούλιο σήμερα τοποθετήθηκε με αυστηρότητα και αποφασιστικότητα αναφορικά με τις αποφάσεις που λήφθηκαν για τις διάφορες κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, στηρίζοντας τις απόλυτα και καταδικάζοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πρόσθετα με τα όσα έχουν προαποφασιστεί τις προηγούμενες ημέρες, το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών σήμερα αποφάσισε την ενεργοποίηση συγκεκριμένης Οδηγίας για την παροχή προσωρινής προστασίας στους Ουκρανούς που θα ήθελαν να μετακινηθούν από την Ουκρανία, ενώ βεβαίως εκφράστηκε απόλυτα και η στήριξή μας στις χώρες εκείνες που γειτνιάζουν με την Ουκρανία και υποδέχονται το μεγαλύτερο βάρος σήμερα των Ουκρανών προσφύγων.

Η Κύπρος ζήτησε και διεκδίκησε την εφαρμογή υποχρεωτικής μετεγκατάστασης από αυτές τις χώρες εάν και εφόσον το ζητήσουν, ούτως ώστε να υπάρξει πραγματική αλληλεγγύη προς την κατεύθυνση των χωρών που δέχονται σήμερα αυτό το μεταναστευτικό βάρος.

Η Πολωνία, η οποία σήμερα δέχεται το μεγαλύτερο βάρος έχει ακριβώς ανάγκη αυτή τη στήριξη και αν μας ζητηθεί, η δική μας θέση είναι ότι πρέπει να παρασχεθεί υποχρεωτική μετεγκατάσταση και όχι εθελοντική.

Για βίντεο βλ. εδώ.

(EΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα