Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
02/11/2022

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στα εγκαίνια της Πλατείας «Μιχάλη Κακογιάννη» (Συντάγματος) η οποία εμπίπτει στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου έργου για ανάπλαση πλατειών στη Λεμεσό

02-11-2022 19:45

Χαίρομαι πραγματικά που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, μαζί με όλους εσάς τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και όχι μόνο, για να τελέσουμε τα εγκαίνια ενός ακόμη συγχρηματοδοτούμενου Έργου στον Δήμο Λεμεσού που αφορά την Ανάπλαση της Πλατείας «Μιχάλη Κακογιάννη».

Το έργο αυτό αποτελεί μέρος μίας ολοκληρωμένης παρέμβασης που περιλάμβανε, στο σύνολό της, την ανάπλαση και αναβάθμιση τεσσάρων (4) μεγάλων πλατειών στις συνοικίες του Δήμου Λεμεσού. Την Πλατεία παρά την οδό Νίκου Ρούσσου, την Πλατεία παρά την οδό Φιλελλήνων (ΣΙΝΕ ΒΟΛΟΣ), την Πλατεία «Αναγέννησης» (παρά τον κυκλικό κόμβο Μισιαούλη και Καβάζογλου), καθώς και την Πλατεία Συντάγματος (η οποία περιλαμβάνει και την οδό Ερμού) και η οποία σήμερα μετονομάζεται σε Πλατεία «Μιχάλη Κακογιάννη».

Το έργο που σήμερα εγκαινιάζουμε συμβάλλει στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και αποσκοπεί στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στις συνοικίες του Δήμου Λεμεσού, μέσω των τοπιοτεχνήσεων, των πλακοστρώσεων, της φύτευσης, του φωτισμού αλλά και των υπαίθριων χώρων αναψυχής και ξεκούρασης.

Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε., την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Δήμο Λεμεσού.

Ανέκαθεν κυρίες και κύριοι, οι πλατείες ήταν χώροι κοινωνικής συνάντησης και διαλόγου των κατοίκων. Τόποι συνάντησης για τη νεολαία μας. Χώροι ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων και δραστηριοτήτων.

Και είναι μέσω τέτοιων συγχρηματοδοτούμενων έργων που επιτυγχάνουμε τη βελτίωση της κοινωνικότητας, της περιβαλλοντικής αναβάθμισης των αστικών περιοχών αλλά και την ενίσχυση της εμπορικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Και είναι επίσης με τέτοια και άλλα ανάλογα έργα που επιτύχαμε σαν κυβέρνηση την ολιστική αναστροφή του κακού δομημένου περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια. Προχωρήσαμε με στοχευμένες παρεμβάσεις συντήρησης υποδομών, αλλά και βελτίωσης της κυκλοφοριακής διαχείρισης, κάτι που επέδρασε καταλυτικά στη ζωτικότητα πολλών περιοχών, βελτιώνοντας την προσβασιμότητα, αλλά και την ενθάρρυνση της μετακίνησης των πεζών και της χρήσης του ποδηλάτου, διατηρώντας ταυτόχρονα τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πόλεων και των κοινοτήτων μας.

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω να συγχαρώ τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού που αξιοποίησαν και συνεχίζουν να αξιοποιούν τις δυνατότητες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συγχρηματοδότηση έργων, τα οποία ανέστρεψαν την προηγούμενη κατάσταση περιθωριοποίησης που επικρατούσε σε πολλές περιοχές. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι ο Δήμος Λεμεσού, κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, πέτυχε να υλοποιήσει συγχρηματοδοτούμενα έργα συνολικού προϋπολογισμού €23 εκ., γεγονός το οποίο και επικροτούμε.

Και είναι με ικανοποίηση που βλέπω τον Δήμο σας, να συνεχίζει αυτή τη δραστηριότητα εκπονώντας νέες μελέτες ώστε να διεκδικηθούν νέα έργα μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης ΘΑλΕΙΑ 2021-2027.

Η Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών είναι πάντα στη διάθεση των Τοπικών Αρχών για έργα τέτοιας και τόσης σημασίας. Για τη Λεμεσό, ο προϋπολογισμός για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027 ξεπερνά ήδη τα €20 εκ., ενώ στον σχεδιασμό γίνεται προσπάθεια ένταξης πρόσθετων έργων ύψους άλλων €18 εκ. από τα οποία θα επωφεληθούν και οι γειτνιάζοντες Δήμοι που εμπίπτουν στη Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης (ΟΧΑ).

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,

Συμπληρώνουμε σχεδόν 10 χρόνια διακυβέρνησης. Κάθε αντικειμενικός παρατηρητής αναγνωρίζει ότι αλλάξαμε τη χώρα.

Παρά την οικονομική κρίση, παρά τις αυξημένες δαπάνες για την πανδημία, παρά τα υπέρογκα ποσά που πρόσθετα σήμερα δαπανούμε για την υποδοχή και φιλοξενία των 15 χιλιάδων Ουκρανών που παραμένουν στη Δημοκρατία, αλλά και της υπέρμετρα μεγάλης δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των δαπανών για το μεταναστευτικό, η κυβέρνηση μας, ακολουθώντας την ίδια πετυχημένη συνταγή όχι μόνο δεν μείωσε τις αναπτυξιακές δαπάνες, αλλά τις ενίσχυσε.

Γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από την ανάπτυξη η χώρα μπορεί να προοδεύσει και να ευημερήσει. Και δικαιωθήκαμε από το αποτέλεσμα. Αυτό καταμαρτυρούν τα αποτελέσματα της διαχείρισης της κρίσης του 2013, της μνημονιακής κρίσης του 2015, αλλά και η διαχείριση της πανδημίας.

Θέλω ακόμα να εκφράσω την ικανοποίηση μου, γιατί έμπρακτα πλέον, σχεδόν το σύνολο των Τοπικών Αρχών και των πρώην συνεργατών μου στην Τ.Α συμμερίζονται και λειτουργούν με την ίδια φιλοσοφία. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται έμπρακτα από την πρωτοβουλία που ανελήφθη για συνεργασία των Δήμων σε όλες τις Επαρχίες και η ετοιμασία κοινών ολοκληρωμένων στρατηγικών προτάσεων που προωθούν με συνεργιστικό τρόπο την ανάπτυξη των περιοχών ευθύνης τους.

Και αυτό αποκτά ιδιαίτερη και ξεχωριστή σημασία αυτή τη χρονική στιγμή που βρισκόμαστε στη μεταβατική περίοδο εφαρμογής της μεταρρύθμισης για την τοπική αυτοδιοίκηση. Γιατί δείχνει ξεκάθαρα ότι παρά τις όποιες κατά καιρούς μεμψιμοιρίες, είμαστε στον σωστό δρόμο. Στον δρόμο της συνεργασίας για το κοινό καλό. Για το συμφέρον των πολιτών.

Κυρίες, Κύριοι,

Η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της ποιότητας ζωής των πολιτών, η νέα εποχή στην οποία εισήλθαμε ανεπιστρεπτί, υπόσχονται ένα ευοίωνο αύριο για τις τοπικές κοινωνίες με ποιοτικότερες υπηρεσίες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Αγαπητέ Δήμαρχε, Φίλε Νίκο,

Θέλω καταληκτικά να συγχαρώ εσένα προσωπικά, το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού, αλλά και όλους τους συντελεστές αυτού του έργου. Σας συγχαίρω για τη μεθοδικότητα και την προσπάθεια που καταβάλλετε συνεχώς για την ευημερία της πόλης της Λεμεσού.

Σας συγχαίρω, επίσης, για την άψογη συνεργασία που καθιδρύσατε με τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία εκτιμώ ότι αποδεικνύεται καταλυτική στην επίτευξη του κοινού στόχου απορρόφησης Ευρωπαϊκών Κονδυλίων.

Όπως καλά γνωρίζεις, φίλε Δήμαρχε, τόσο εγώ προσωπικά όσο και το σύνολο της Κυβέρνησης, προεξάρχοντος του Προέδρου Αναστασιάδη είμαστε ταγμένοι στη στήριξη των Τοπικών Αρχών, γιατί απλά τις θεωρούμε τα κύτταρα του κυπριακού κράτους. Θα είμαστε, λοιπόν, δίπλα σας σε κάθε σωστά μελετημένη προσπάθεια και πρωτοβουλία και θα προωθούμε κάθε ώριμο έργο για το κοινό καλό.

Με τη βεβαιότητα ότι το έργο που σήμερα εγκαινιάζουμε θα είναι η απαρχή για ακόμη περισσότερα έργα ανάλογης σημασίας, εύχομαι να αποβεί χρήσιμο και επωφελές για τους Λεμεσιανούς, αλλά και όσους επισκέπτονται την όμορφη πόλη σας.

(ΕΦυς/ΝΓ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα