Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
04/03/2022

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας και FRONTEX και συμφωνία με την Κυβέρνηση του Βελγίου για διενέργεια κοινών πτήσεων επιστροφών στο Κονγκό

04-03-2022 16:52

Άλλη μια σημαντική συμφωνία συνομολόγησε σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία για ενίσχυση του τομέα των επιστροφών, όσων οι αιτήσεις ασύλου τους έχουν απορριφθεί, που αποτελεί για το Υπουργείο Εσωτερικών έναν από τους σημαντικότερους στόχους στην προσπάθεια αποφόρτισης της χώρας από τις υπέρμετρα αυξημένες ροές.

Στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του FRONTEX κ. Fabrice Leggeri το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης που είχε συμφωνηθεί προ δεκαπενθημέρου στη Λευκωσία. Η υπογραφή του Σχεδίου Δράσης, θέτει πλέον τη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και του FRONTEX σε νέα βάση ενισχύοντας σημαντικά την υποστήριξη και τις επιχειρήσεις του οργανισμού στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ευχαριστώντας τον Εκτελεστικό Διευθυντή Fabrice Leggeri για τη στήριξη που παρέχεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, ανακοίνωσε τη δημιουργία γραφείου επιστροφών στη Διοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών με στόχο τη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης της βοήθειας που ο FRONTEX θα παράσχει, ώστε να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, αλλά και να συντμηθούν οι χρόνοι.

Σε μια άλλη εξέλιξη ο Υπουργός Εσωτερικών είχε σήμερα στις Βρυξέλλες συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών του Βελγίου, με τον Βέλγο ομόλογο του Sammy Mahdi, αρμόδιο για θέματα Ασύλου και Μετανάστευσης με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα επιστροφών υπηκόων του Κονγκό στη χώρα τους. Ήδη με τη συνδρομή της Βελγικής κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε μια πρώτη κοινή πτήση επιστροφής στο Κογκό, ενώ οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν στην αύξηση του αριθμού των πτήσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να βοηθηθεί η Κύπρος στην οποία το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αυξημένος αριθμός αφίξεων από τη χώρα αυτή.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα