Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
18/11/2022

Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης της Ινδίας, στο Νεό Δελχί

18-11-2022 15:41


Ισχυρή βούληση για συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης μεταξύ Κύπρου – Ινδίας


Στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Νέο Δελχί της Ινδίας για τις εργασίες της 3ης Υπουργικής Διάσκεψης για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής πραγματοποίησε σήμερα επίσημη συνάντηση με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης της Ινδίας κ. Shri Nityanand Rai, επαναβεβαιώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας των δυο χωρών.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Νουρής ενημέρωσε τον Ινδό Υφυπουργό για το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος αλλά και για τον σημαντικό αριθμό Ινδών υπηκόων που σήμερα διαμένουν παράνομα στη Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα σύναψης συμφωνίας επανεισδοχής προσώπων που διαμένουν παράνομα στις δυο χώρες, την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία κατέθεσε ήδη στην κυβέρνηση της Ινδίας.

Πρόσθετα, με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τη δημιουργία ενός μηχανισμού νόμιμης μετανάστευσης, ο κ. Νουρής πρότεινε στον Ινδό ομόλογό του σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων και η εγκαθίδρυση στην Κύπρο αξιωματικού συνδέσμου της κυβέρνησης της Ινδίας με σκοπό την άμεση και στενή συνεργασία με την κυπριακή αστυνομία για την αντιμετώπιση του φαινομένου των πλαστών εγγράφων, των εικονικών πιστοποιήσεων, της εμπορίας και εκμετάλλευσης προσώπων, αλλά και της καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών.

Από πλευράς του ο Ινδός Υφυπουργός εξέφρασε την έντονη βούληση της κυβέρνησης της Ινδίας για συνεργασία στους πιο πάνω τομείς, εκφράζοντας ετοιμότητα να συζητηθεί και να υπάρξει κατάληξη σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία συνεργασίας, ενώ θετική ήταν η κατ’ αρχήν τοποθέτηση του στην πρόταση για εγκαθίδρυση αξιωματικού συνδέσμου στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον Ινδό ομόλογό του να επισκεφθεί την Κύπρο πριν το τέλος του έτους προκειμένου να υπογραφεί η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι δυο χώρες.


(ΜΒ/ΣΧ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα