Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
21/04/2024

Εγκαίνια Σταθμού Ανταπόκρισης Πολιτικής Άμυνας στη Κοινότητα Φοινίου

Τον δεύτερο Σταθμό Ανταπόκρισης Πολιτικής Άμυνας σε Κοινότητες της υπαίθρου της Επαρχίας Λεμεσού εγκαινίασε σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για αύξηση της ετοιμότητας της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας και της αποτελεσματικότερης ανταπόκρισής της. Ο νέος Σταθμός βρίσκεται στην Κοινότητα Φοινιού και τα εγκαίνια τέλεσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Δρ. Ελίκκος Ηλία. Υπενθυμίζεται ότι πρώτος Σταθμός Ανταπόκρισης της Πολιτικής Άμυνας λειτουργεί στην Κυπερούντα.

Η κλιματική κρίση έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στην εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Στην Κύπρο βιώνουμε κάθε χρόνο αυξημένο αριθμό πυρκαγιών με καταστροφικές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Καίριας σημασίας σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η έγκαιρη ανταπόκριση και η ενεργή συμμετοχή των Τοπικών Αρχών στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η οποία έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν καθοριστικός παράγοντας στην αποτελεσματική διαχείρισή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη ιεράρχησε ψηλά στις προτεραιότητές της την ολιστική αναδιοργάνωση της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας και τη μετεξέλιξή της σε Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας. Σκοπός του εγχειρήματος είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, μέσα από τον καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στις συναρμόδιες Υπηρεσίες, ώστε να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο Σταθμός στην Κοινότητα Φοινιού στελεχώνεται από εκπαιδευμένους εθελοντές, μόνιμους κάτοικους της Κοινότητας, οι οποίοι θα μπορούν να ανταποκριθούν και να μεταβούν άμεσα στον χώρο του επεισοδίου με πυροσβεστικό όχημα της Πολιτικής Άμυνας. Οι εθελοντές εκπαιδεύονται όχι μόνο στην πυρόσβεση, αλλά και σε ανταπόκριση για σεισμούς, πλημμύρες και άλλες φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, όπως επίσης και στην αναζήτηση ελλειπόντων προσώπων.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ευχαριστεί ιδιαίτερα τους παράγοντες και τους κατοίκους της Κοινότητας Φοινιού για τη συνεργασία και τη στήριξή τους στην υλοποίηση του έργου, που αναμένεται να συμβάλει στην προστασία της Κοινότητας και των γύρω περιοχών.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα