Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
16/10/2022

Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών για μεταναστευτικό και ετοιμότητα κράτους για καιρικά φαινόμενα

16-10-2022 16:05

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, μετά το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Παναγιώτη Τουμάζου, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στην Επισκοπή Λεμεσού, προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Αναφερθείς στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, την περασμένη Παρασκευή, είπε ότι «η Κύπρος έδωσε το στίγμα για το πώς μπορεί να κινηθεί κατά τη δική μας εκτίμηση η Ευρώπη».

«Έχουμε δει να καταγράφονται θάνατοι ανθρώπων στις θάλασσες, έχουμε δει να γίνεται μια απίστευτη εργαλειοποίηση των μεταναστών, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας», δήλωσε. «Ως εκ τούτου, καταθέσαμε δυο πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες αυτή τη βδομάδα αναμένω ότι θα τύχουν επεξεργασίας από τα κράτη μέλη», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Η καταρχήν εκτίμηση του, ανάφερε, «είναι ότι υπάρχει έδαφος για την προώθηση των συγκεκριμένων αιτημάτων».

«Η πρώτη αφορά την επαναξιολόγηση των λεγόμενων ‘ανασφαλών χωρών’ από τις οποίες καταγράφονται ένας πολύ μεγάλος αριθμός ροών, χωρίς, κατά τη δική μας εκτίμηση να δικαιολογείται και να αιτιολογείται η λεγόμενη ‘ανασφάλεια’ σε αυτές τις χώρες», είπε.

«Ήδη έχω αναφέρει το παράδειγμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών ότι στην Κύπρο, μέσα από έλεγχο 4.000 φακέλων Σύριων που προέρχονται από μια χαρακτηρισμένη ‘ανασφαλή χώρα’, 697 φαίνεται να πηγαινοέρχονται στην Συρία. Ως εκ τούτου είναι η πρόθεσή μας να προχωρήσουμε σε επανάνοιγμα φακέλου και στο ενδεχόμενο αφαίρεσης της προσφυγικής ιδιότητας, γιατί προφανώς δεν κινδυνεύουν», σηεμίωσε ο Υπουργός.

Η δεύτερη πολύ σοβαρή εισήγηση, συμπλήρωσε, αφορά το γεγονός της τροποποίησης της διαδικασίας της αίτησης ασύλου.

Διευκρίνισε πως «ακριβώς για να περιορίσουμε τους θανάτους στις θάλασσες, για να περιορίσουμε τον πλουτισμό των διακινητών, για να τερματίσουμε αυτή την εργαλειοποίηση που υφιστάμεθα σαν χώρα, και όχι μόνο εμείς, έχουμε καταθέσει εισήγηση ότι οι αιτήσεις ασύλου θα πρέπει να μελετηθεί να κατατίθενται από τους αιτητές εκτός ΕΕ: είτε στις χώρες καταγωγής τους, είτε στις χώρες διέλευσης». Εξήγησε ότι οι αιτήσεις θα εξετάζονται από την ενδιαφερόμενη χώρα, «και εάν εγκριθεί ο αιτητής, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει κανέναν διακινητή, χωρίς να εκτίθεται σε κανένα κίνδυνο, να μπορεί να ταξιδέψει στην ευρωπαϊκή χώρα, η οποία τον ενέκρινε».

«Οι πρώτες εκτιμήσεις μου είναι ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός χωρών που το αντιμετωπίζει θετικά. Είναι κάτι το οποίο προσδοκούμε ότι εάν υιοθετηθεί θα μειώσει δραστικά τις ροές, κάτι από το οποίο υποφέρει κυριολεκτικά η Κύπρος», ανάφερε ο κ. Νουρής.

Σε συνέχεια ερώτησης για τις ‘ανασφαλείς περιοχές’ και της τοποθέτησης δημοσιογράφου ότι κάποιοι Σύριοι εκμεταλλεύονται το καθεστώς που έχουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, παίρνουν επιδόματα και πηγαίνουν στη χώρα τους, ο Υπουργός επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κατάχρηση της επιδοματικής πολιτικής, αλλά κυρίως της φιλοξενίας που χρήζουν κάποιοι άνθρωποι.

Σημείωσε ότι είναι γι’ αυτό που στο Συμβούλιο έχει καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία και και έχει πει πως είναι πρόθεσή μας να παμε σε επανάνοιγμα φακέλων. Τόνισε ότι πρόθεση δεν είναι οριζόντια «να τιμωρήσουμε όλους. Εκείνους που δικαιολογείται θεωρούμε ότι δεν πρέπει να τυγχάνουν αυτής της στήριξης».

Σε ερώτηση του αναφορικά με τον χαρακτηρισμό ‘ασφαλούς περιοχής’ και ποιος παίρνει την απόφαση για την άρση του εν λόγω χαρακτηρισμού, ο Υπουργός είπε ότι είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση με την οποία θέλουμε να είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι στις πολιτικές της. Πρόσθεσε δε ότι «ήδη ένας αριθμός χωρών προβαίνουν σε αυτή τη χαρτογράφηση ιδιαίτερα της Συρίας». «Αυτή τη στιγμή έχεις κυκλοφορήσει χάρτης μεταξύ των Υπουργών Εσωτερικών που χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένες επαρχίες της Συρίας για την επικινδυνότητά τους», συμπλήρωσε.

Επομένως, διευκρίνισε ότι δεν είναι η ολότητα της χώρας, «αλλά αυτά είναι τεχνικής φύσης θέματα που θα τα δούμε». «Υπάρχει πάντοτε ο τρόπος όταν θέλεις να αποφασίσεις κάτι να το προχωρήσεις, πάντοτε στα πλαίσια της νομοθεσίας», είπε.

Ακολούθως, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ετοιμότητα του κράτους να αντιμετωπίσει καιρικά φαινόμενα, όπως σήμερα με κίτρινες προειδοποιήσεις, και κίνδυνο πλημμυρών, ο Υπουργός απάντησε ότι από τον πεπερασμένο Απρίλιο και κάθε Απρίλιο, τα τελευταία χρόνια διενεργούνται επαρχιακές και παγκύπριες συντονιστικές συναντήσεις στις οποίες γίνεται κατανομή ρόλων.

Πρώτη στο μέλημα, σημείωσε, είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση για μάς, η οποία εντέλλεται να καθαρίζει τα φρεάτια, τα χωράφια, κενά οικόπεδα, τα αργάκια κ.ά, ώστε να περιορίζουν το πρόβλημα. Πρόσθεσε ότι πολλές φορές, λόγω των παρανομιών που καταγράφονται είτε σε κτίσματα, είτε παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους, εκεί είναι που καταγράφονται κυρίως τα προβλήματα.

«Αυτά είναι αντικείμενο των αρμόδιων αρχών να τα τρέξουν», είπε.

Επανέλαβε ότι οι υπηρεσίες είναι σε απόλυτη κινητοποίηση. «Έχουμε ενισχύσει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις κοινότητες μας, με αυτοκίνητα και προσωπικό, και η Πολιτική Άμυνα είναι πάντοτε σε εγρήγορση για να παρέχει την όποια δυνατή προσπάθεια», σημείωσε. Η ημερίδα του λέοντος και το μεγάλο βάρος ευθύνης όσον αφορά το θέμα των πλημμυρών, πέφτει στην πυροσβεστική υπηρεσία «που είμαι βέβαιος ότι επίσης είναι σε επιφυλακή», κατέληξε.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα