Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
06/08/2023

Επιμνημόσυνος λόγος του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Δρος Ελίκκου Ηλία στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων Φίλιππου Κρητιώτη και Κωστάκη Σαββίδη, στον Στατό-Άγιο Φώτιο

06-08-2023 10:34

Με εθνική ευθύνη και ιστορικό χρέος, μαζευτήκαμε σήμερα εδώ, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ήρωες της κοινότητας, Κωστάκη Σαββίδη και Φίλιππο Κρητιώτη, να αντλήσουμε δύναμη θυμούμενοι τη θυσία τους, και να ορθώσουμε το εθνικό μας φρόνημα, απέναντι στις δοκιμασίες που περνά ο τόπος μας.

49 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από εκείνο το οδυνηρό καλοκαίρι του΄74, που αποτέλεσε μελανή σελίδα στην ιστορία μας και χαίνουσα πληγή στις καρδιές μας. Σαν εφιάλτης μοιάζουν ακόμα τα δεινά της Κύπρου, η προσφυγιά, το δράμα των αγνοουμένων μας, οι εγκλωβισμένοι μας.

Σε καιρούς που εξακολουθούν να είναι δύσκολοι, έχουμε ανάγκη των ηρωικών προτύπων, τα οποία, αναδεικνύοντάς τα, κληροδοτούμε στις νέες γενιές τα οράματα, τα ιδανικά και τις αξίες όσων είχαν το θάρρος και τη λεβεντιά να τα βάλουν με υπέρτερες δυνάμεις χωρίς να διστάσουν, για χάρη της πατρίδας τους.

Η απόδοση τιμών σε ήρωες του λαού μας, δεν είναι μια τυπική εκπλήρωση χρέους. Μνημόσυνα όπως το σημερινό έχουν σαν κύριο στόχο, πέραν από την απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες, να χρησιμεύουν ως διδάγματα αγωνιστικότητας και θάρρους για τις νέες γενιές.

Οι δυο ήρωές μας, μιμούμενοι τις ηρωικές πράξεις των προγόνων μας, βρέθηκαν στις επάλξεις, προασπιζόμενοι τη δημοκρατία και την ελευθερία του τόπου μας, το θέρος του 1974.

Ο Κώστας Σαββίδης γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1955, και ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας του Παναγιώτη και της Θεοφανώς. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο της Πόλης Χρυσοχούς. Ακολούθως, εγγράφεται στην ιδιωτική σχολή Α.Ε.Τ.Α., και μετά στο Κολέγιο Πάφου. Συνεχίζει τις σπουδές του στη Ξενοδοχειακή Σχολή Λευκωσίας από την οποία αποφοιτά με επιτυχία, με Δίπλωμα στη Μαγειρική Τέχνη, την οποία εξασκούσε στην Αμμόχωστο μέχρι την κατάταξή του στην Εθνική Φρουρά.

Ήταν 16 Αυγούστου 1974. Ο Κώστας υπηρετούσε σε διατεταγμένη υπηρεσία, υπερασπιζόμενος την πατρώα γη, όταν τα πυρά των τουρκικών όλμων που έβαλλαν κατά των θέσεων της Εθνικής Φρουράς στο ύψωμα 173 στην Αγλαντζιά, τον τραυμάτισαν θανάσιμα. Ο Κώστας Σαββίδης έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος και τάφηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας σε ομαδικό τάφο. Σε αναγνώριση της θυσίας του, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την 1η Δεκεμβρίου 1974, του απονεμήθηκε μετά θάνατον, ως ένδειξη τιμής και ανδρείας, ο βαθμός του Έφεδρου Ανθυπολοχαγού.

Τα λείψανά του ανευρέθηκαν στο Κοιμητήριο Λακατάμειας και στις 8 Οκτωβρίου του 2000 μεταφέρθηκαν με στρατιωτική συνοδεία στον Στατό-Άγιο Φώτιο όπου ετάφη στο προαύλιο της εκκλησίας, όπου υπάρχει και η προτομή του ήρωα.

Ο Φίλιππος Κρητιώτης γεννήθηκε στον Στατό Πάφου την 1η Σεπτεμβρίου 1955. Μετά το Δημοτικό Σχολείο ακολούθησε το επάγγελμα του μηχανικού αυτοκινήτων. Το 1973 κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά και υπηρετούσε στον 120ο Λόχο Βαρέων Όλμων με έδρα τη Λακατάμεια. Όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, επιβιβάστηκε σε λεωφορείο που μετέφερε αντιστασιακούς στη Λεμεσό, με σκοπό να παρουσιαστεί στη Μονάδα του στη Λευκωσία.

Στις 16 Ιουλίου συνελήφθη με άλλους τρεις του Εφεδρικού στην περιοχή Ζακακίου, όπου εκτελέστηκαν όλοι εν ψυχρώ από την ΕΟΚΑ Β’. Τα λείψανα του Κρητιώτη ανευρέθηκαν τον Ιανουάριο του 2010 στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό και ετάφη στο προαύλιο της εκκλησίας στον Στατό, δίπλα από την προτομή του ήρωα.

Αυτοί οι ήρωες, κύριες και κύριοι, στάθηκαν ακλόνητοι απέναντι στους κινδύνους. Πολέμησαν με γενναιότητα για να προστατεύσουν τις ιδέες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας, ιδέες που αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της κάθε κοινωνίας.

Η θυσία τους αποτελεί συνεχή υπενθύμιση προς όλους εμάς, να μην ξεχάσουμε την υποχρέωσή μας για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση της ημικατεχόμενης πατρίδας μας.

Στόχος μας είναι η απελευθέρωση της πατρίδας μας, χωρίς κατοχικούς στρατούς και επεμβατικά δικαιώματα άλλων χωρών, με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας συστηματικά, με αφοσίωση και σθένος. Να βρούμε μια λύση που θα άρει την κατοχή και θα επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου να συνυπάρξουν μακριά από ρατσιστικούς διαχωρισμούς, υπό καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας.

Ας είναι το θάρρος και η θυσία τους ένα αιώνιο φως που φωτίζει τον δρόμο προς έναν καλύτερο κόσμο.

Ας αγωνιστούμε να ενσωματώσουμε τις αρετές που χαρακτηρίζουν αυτούς που έπεσαν υπέρ της πατρίδας μας και να χτίσουμε ένα μέλλον όπου η ηρωική νοοτροπία συνεχώς μιμείται από τις νέες γενιές.

Τιμή και δόξα στους ήρωες του Στατού - Αγίου Φωτίου και της Κύπρου, Φίλιππου Κρητιώτη και Κωστάκη Σαββίδη.

Ας είναι αιώνια η μνήμη τους.

(ΕΦυς/ΜΒ/ΣΧ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα