Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
26/07/2023

O Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στην Αθήνα

26-07-2023 10:49

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου πραγματοποίησε χθες το απόγευμα επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, κατά την οποία συναντήθηκε με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Σοφία Ζαχαράκη.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας σχεδιασμού και διαμόρφωσης ενός νέου ολοκληρωμένου πλαισίου στεγαστικής πολιτικής, με έμφαση στην προσιτή κατοικία, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.

Κατά τη συνάντηση των δύο Υπουργών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την κα Ζαχαράκη για την προθυμία της Ελληνικής Κυβέρνησης να συζητήσει και να προσφέρει τεχνική ή και άλλη βοήθεια στα θέματα στεγαστικής πολιτικής, στη βάση της εμπειρίας της από την αντίστοιχη προσπάθεια που έγινε από την ελλαδική πλευρά τον τελευταίο χρόνο.

Ενημέρωσε την κα Ζαχαράκη πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό εξέλιξη ο σχεδιασμός και παράλληλα γίνεται αξιολόγηση προτάσεων από διάφορους εμπλεκόμενους φορείς και πρακτικές άλλων χωρών, με στόχο την τελική διαμόρφωση σχεδίων για αύξηση της προσφοράς οικιστικών μονάδων στην αγορά και την παραχώρησή τους, είτε με προσιτό ενοίκιο είτε με πώλησή τους σε προσιτές τιμές.

Ο κ. Ιωάννου επεσήμανε επίσης πως η Κυβέρνηση προσβλέπει στην αξιοποίηση του υφιστάμενου πλαισίου στεγαστικής πολιτικής και στην ενίσχυσή του με νέα σχέδια, με στόχο να εξασφαλίσει την προσφορά προσιτής στέγης σε πολίτες που ανήκουν σε χαμηλότερα, αλλά και μεσαία αμειβόμενα στρώματα.

Ο σχεδιασμός του νέου πλαισίου στεγαστικής πολιτικής, πρόσθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών, θα δημιουργεί συνέργειες μέσα από την ενεργοποίηση των φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να καταστεί πιο αποτελεσματική και άμεση η εφαρμογή των σχεδίων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανάφερε πρόσθετα ότι η Κυβέρνηση στοχεύει σε διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής για προσιτή στέγαση, μέσα από την αξιοποίηση σημαντικών αποθεμάτων κρατικής και ιδιωτικής γης.

Από πλευράς της, η κα Ζαχαράκη, αφού καλωσόρισε τον Υπουργό Εσωτερικών στην Αθήνα, τον ενημέρωσε για τα υφιστάμενα στεγαστικά προγράμματα της Ελλάδας και, επιπλέον, αναφέρθηκε ακροθιγώς και στα προγράμματα που εκπονεί η Ελληνική Κυβέρνηση και που πρόκειται να εφαρμοστούν στο εγγύς μέλλον. Παράλληλα, επανέλαβε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθεια της Κύπρου να καταρτίσει ένα νέο πλαίσιο στεγαστικών σχεδίων προσιτής κατοικίας.

Της συνάντησης των δυο Υπουργών προηγήθηκε συνάντηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε παρουσίαση της πρακτικής εφαρμογής και των τεχνικών παραμέτρων των προγραμμάτων στεγαστικής πολιτικής της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, θα συνεχίσει να διατηρεί επαφές με διάφορους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να αξιολογεί προτάσεις και εισηγήσεις για τη στεγαστική πολιτική του κράτους.

(ΕΦυς/ΑΦ/ΣΧ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα