Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
06/04/2024

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για το μεταναστευτικόΣτόχος της επικείμενης επίσκεψης στον Λίβανο είναι να συζητηθούν με τις Αρχές του Λιβάνου τρόποι για αύξηση της ικανότητας της χώρας να επιτηρεί αποτελεσματικότερα τις ακτές της και να εντατικοποιήσει την προσπάθεια για καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακινητών που δρουν στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, προσερχόμενος στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου.

Κληθείς να σχολιάσει τα γεγονότα των τελευταίων ημερών με τον μεγάλο αριθμό αφίξεων Σύρων υπηκόων από τον Λίβανο, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα των συναντήσεων που θα έχει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αύριο και με τις Αρχές του Λιβάνου την προσεχή Δευτέρα. «Υπάρχει προγραμματισμός και αναλόγως των αποτελεσμάτων, θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε, ως Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το τι αναμένεται από το επικείμενο ταξίδι στον Λίβανο, δεδομένων των επαφών που και ο ίδιος και ο Υπουργός Εξωτερικών είχαν με αξιωματούχους της χώρας, ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε πως «από το περασμένο καλοκαίρι εκφράσαμε με δημόσιες δηλώσεις και με επιστολές προς την ΕΕ ότι ο Λίβανος θα πρέπει να στηριχθεί οικονομικά, ακριβώς για το γεγονός ότι υπάρχουν πέραν των δύο εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στα εδάφη του». Δυστυχώς, συνέχισε ο κ. Υπουργός, μετά την έναρξη της σύρραξης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τον περασμένο Οκτώβρη, η κατάσταση στον Λίβανο έχει επιδεινωθεί και λόγω των οικονομικών προβλημάτων και της πολιτικής αστάθειας στη χώρα. Αυτό, επεσήμανε, προκάλεσε «πολύ μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ροών λόγω και των γεγονότων στην Γάζα».

Στόχος της επίσκεψης στον Λίβανο είναι να ενδυναμωθούν οι διμερείς σχέσεις και να εξεταστούν τρόποι για να περιοριστούν οι ροές, με την παραχώρηση οικονομικής ή τεχνικής βοήθειας. «Στόχος μας είναι, σε συνεργασία με τις Αρχές του Λιβάνου, να δούμε εάν μπορούν εξευρεθούν τρόποι για να αυξηθεί η ικανότητα του Λιβάνου να επιτηρεί τις ακτές του. Επίσης για μας, πολύ σημαντικό είναι η σύλληψη των διακινητών που δρουν στον Λίβανο. Είναι μια επιχείρηση πλέον, δυστυχώς, με πολλά εκατομμύρια εισοδήματα για αυτούς. Η Κύπρος, λόγω και της εγγύτητας, είναι ο πιο εύκολος προορισμός. Έχουμε και ενημέρωση ότι πλέον διαφημίζουν μέσω των ΜΚΔ το ταξίδι στην Κύπρο. Τόσο εξόφθαλμα γίνεται πλέον αυτή η επιχείρηση. Άρα πρέπει να δούμε και τρόπους πώς ο Λίβανος μπορεί να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για σύλληψη των διακινητών που δρουν στον ίδιο τον Λίβανο», τόνισε ο κ. Ιωάννου.

Κληθείς να σχολιάσει πρακτικές που ακολουθούν μετανάστες όταν προσεγγίζονται από τη Λιμενική Αστυνομία για βοήθεια, αλλά και σχόλια ότι δεν γίνονται ενέργειες για αποτροπή των σκαφών από το να εισέλθουν στη χώρα μας, ο Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τηρεί πιστά τις διεθνείς και διακρατικές της συμφωνίες για τη διαχείριση των σκαφών που προσεγγίζει στα χωρικά της ύδατα. «Ακόμα και με την υπόνοια ότι θα αποτραπεί η βάρκα, βυθίζουν (σ.σ. οι επιβαίνοντες) τη βάρκα και αυτόματα μετατρέπεται σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Άρα δεν υπάρχει περίπτωση και δεν μπορούμε πρακτικά να το εμποδίσουμε, διότι η θάλασσα δεν είναι σύνορο και δεν μπορεί να μπει φράχτης ή κάτι άλλο, για να παρεμποδιστεί η διέλευση. Εάν και εφόσον επιχειρηθεί να παρεμποδιστεί, βυθίζουν τις βάρκες ή είχαμε γίνει μάρτυρες στο παρελθόν σε περιστατικά που ρίχνουν παιδιά στη θάλασσα, για να αναγκάσουν τη Λιμενική να τους μεταφέρει στη στεριά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εσωτερικών.

Σχολιάζοντας επίσης αναφορές ότι δεν γίνονται επιστροφές μεταναστών στον Λίβανο, ο κ. Ιωάννου υπενθύμισε ότι κατά την επίσκεψή του στη χώρα το περασμένο καλοκαίρι, έγινε μια άτυπη συμφωνία και επιστράφηκαν τρεις βάρκες. Ωστόσο, συνέχισε, υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις από την ίδια την κοινωνία στον Λίβανο εξαιτίας του πολύ μεγάλου αριθμού Σύρων που φιλοξενούνται στη χώρα. Συνεπώς, εξήγησε, «υπάρχει πλέον η άρνηση του Λιβάνου να δεχτεί βάρκες πίσω. Παρόλα αυτά, να υπενθυμίσω ότι τον περασμένο Φεβρουάριο και παρά την άρνηση του Λιβάνου, δοκιμάσαμε και στείλαμε με την Λιμενική, υπό συνθήκες ασφάλειας, πλοίο. Δυστυχώς, μόλις έφτασε στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου μάς αρνήθηκε η είσοδος, οπότε επέστρεψε. Άρα και οι επιστροφές, χωρίς τη σύμφωνο γνώμη της χώρας -στη συγκεκριμένη περίπτωση του Λιβάνου-, δεν είναι εφικτές και ούτε μπορούμε να αποτρέψουμε τις βάρκες από το να έρθουν για τους λόγους που ανέφερα».

Ερωτηθείς εάν γίνονται σκέψεις για μεταφορά των μεταναστών που ήδη έφτασαν στη χώρα μας σε άλλα κράτη, ώστε να αποσυμφορηθούν και τα κέντρα φιλοξενίας, ο Υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι, λόγω των μέτρων που λήφθηκαν τους προηγούμενους μήνες, στα κέντρα φιλοξενίας και υποδοχής γίνονται με πολύ γοργούς ρυθμούς οι εξετάσεις των αιτήσεων και συνεπώς αποδεσμεύονται πιο γρήγορα περίπου 80-100 άτομα κάθε μέρα. Σε σχέση με τις μετεγκαταστάσεις, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι ήταν πάγιο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας να γίνονται υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις μεταναστών σε άλλα κράτη μέλη, το οποίο δεν υιοθετήθηκε στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο της ΕΕ. Πρόσθεσε πως υπάρχει συνεργασία με κάποια κράτη όπως η Γερμανία και η Γαλλία, για εθελοντικές μετεγκαταστάσεις. «Σε ό,τι αφορά στις επιστροφές είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Τον περασμένο μήνα έχουν αποχωρήσει πάνω από 1.100 άτομα. Απλώς μας ανησυχεί η τάση που παρατηρείται, κι αν συνεχιστεί με τις καθημερινές αφίξεις, τότε θα υπάρχει πρόβλημα διαχείρισης όσον αφορά τις υποδομές μας και το ανθρώπινο δυναμικό», ανέφερε, τέλος, ο κ. Ιωάννου.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα