Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
10/03/2022

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών στις δηλώσεις ΑΚΕΛ και Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού για τις συνθήκες στο ΚΕΠΥ Πουρνάρα

10-03-2022 19:06

Είναι εκπληκτική η ευκολία με την οποία τόσο το ΑΚΕΛ όσο και η κα Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιούστοχεύουν τον Υπουργό Εσωτερικών για ό,τι συμβαίνει στο Πουρνάρα.

Θέλουμε λοιπόν να θυμίσουμε σε όσους συστηματικά και, προφανώς επί σκοπού το ξεχνούν, ότι η μετανάστευση είναι υπόθεση πολλών συναρμόδιων Υπηρεσιών. Οι λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών κυριολεκτικά υπερβάλλουν εαυτούς για να διαχειριστούν την κατάσταση που σήμερα επικρατεί, τη σοβαρότητα της οποίας ευτυχώς αναγνωρίζει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και επειδή δεν θεωρητικολογούμε, απλά για το ευαίσθητο θέμα των ανηλίκων παιδιών, ενημερώνουμε ότι το Κέντρο μπορεί να υποδεχθεί στη ζώνη ασφαλείας 100 ανήλικα παιδιά με τις νέες βελτιώσεις που έγιναν. Λόγω όμως των αυξημένων ροών φροντίσαμε για τη δημιουργία πρόσθετων χώρων σε άλλα σημεία του Κέντρου, ώστε να μην προκαλείται ανάμειξη των παιδιών με τους ενήλικες.

Εμείς ποτέ δεν ωραιοποιήσαμε την κατάσταση. Αντίθετα, διεκδικούμε Ευρωπαϊκή στήριξη για να διαχειριστούμε το τεράστιο βάρος που σηκώνουμε.

Όμως δεν μπορεί να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι οι ανήλικοι που αφίχθηκαν στη Δημοκρατία το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου του 2021 ήταν μόλις 49, ενώ το αντίστοιχο φετινό δίμηνο αυτός ο αριθμός τριπλασιάστηκε φτάνοντας τους 166.

Όπως επίσης δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι η Υπηρεσία Ασύλου που έχει την ευθύνη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων των ανηλίκων, ολοκλήρωσε προ πολλού τις διαδικασίες για τους 214 από το σύνολο των 356 που σήμερα διαμένουν στο Κέντρο. Αυτοί θα έπρεπε, όντως, να είχαν ήδη μετακινηθεί από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, είτε σε άλλο κατάλληλο υποστατικό είτε να εξευρεθούν οικογένειες για υιοθεσία. Προφανώς αυτή η μετακίνηση δεν έγινε γιατί δεν έχουν εξευρεθεί αυτοί οι κατάλληλοι χώροι. Αυτό όμως δεν βαραίνει το Υπουργείο Εσωτερικών και ευελπιστούμε ότι αυτή η μετακίνηση θα γίνει άμεσα ώστε να αποφορτιστεί το Κέντρο.

Όσον δε, αφορά τα όσα με τόση γλαφυρότητα παρατίθενται για τη σίτιση και τις συνθήκες στο Κέντρο, εμείς υπεύθυνα ενημερώνουμε ότι:

Για τη σίτιση παρέχονται τρία γεύματα στις σωστές ποσότητες, στη βάση της σύστασης του ΑΞΙΤ. Είναι δε αξιοσημείωτο να προβάλλεται από την καθ’ ύλην αρμόδια Επίτροπο, η δήλωση ενός παιδιού χωρίς αυτή να ελεγχθεί για την ορθότητα της, όταν περάσαμε με επιτυχία αυτό τον έλεγχο, πολλές φορές και μάλιστα πολύ πρόσφατα από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (ΕΑΣΟ) η οποία ελέγχει τις συνθήκες στο Κέντρο.

Αναφορικά με τις συνθήκες υγιεινής ενημερώνουμε ότι στον διαμορφωμένο χώρο διαμονής της ζώνης ανηλίκων λειτουργούν σήμερα έξι κτιστές τουαλέτες και τρεις ντουζιέρες, ενώ στους έκτακτα διαμορφωμένους πρόσθετους χώρους οι ανήλικοι καθοδηγούνται από τους αρμόδιους λειτουργούς για τη χρήση των κοινόχρηστων ειδών υγιεινής.

Ενημερώνουμε επίσης την κα Επίτροπο ότι το Πουρνάρα είναι Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και δεν μπορούν να λειτουργήσουν σ’ αυτό δραστηριότητες εκπαίδευσης. Αυτό συμβαίνει όταν μετακινηθούν οι ανήλικοι εκτός Κέντρου, πάντα υπό την ευθύνη των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Τέλος για την εμμονή του ΑΚΕΛ να προβάλλει ψευδείς και χιλιοαπαντημένους ισχυρισμούς ότι περίπου γίνεται διασπάθιση Ευρωπαϊκών κονδυλίων, απαντούμε για πολλοστή φορά ότι τα 3 εκατομμύρια ευρώ που αναφέρει η εκπρόσωπος του, όντως διατέθηκαν για τη δημιουργία και λειτουργία Ανοικτού Κέντρου για ασυνόδευτα ανήλικα. Αυτά τα χρήματα δόθηκαν για την περίοδο από 17/11/2015 μέχρι και 16/3/2022 στον Οργανισμό Hope for Children. Tο Κέντρο λειτουργεί και δραστηριοποιείται στην παλιά πόλη της Λευκωσίας και οι φίλοι του ΑΚΕΛ είναι ευπρόσδεκτοι να το επισκεφθούν για να δουν πού και πώς δαπανώνται αυτά τα χρήματα.

Αναφορικά με τα άλλα 4 εκατομμύρια για τα οποία επίσης διερωτάται το ΑΚΕΛ, αυτά επίσης δόθηκαν στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής στήριξης προς την Κύπρο. Αφορούν κονδύλια της περιόδου από 1/2/2019 μέχρι και 31/10/2020 για κάλυψη των εξόδων σίτισης και λειτουργίας του Πουρνάρα. Όλη αυτή η πληροφόρηση μας ζητήθηκε από το ΑΚΕΛ, δύο φορές, την πρώτη από τον πρώην Γενικό Γραμματέα Άντρο Κυπριανού και έχει δοθεί με αναλυτικό τρόπο.

Εάν λοιπόν με τόση άνεση το ΑΚΕΛ καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών σε παραίτηση, διερωτόμαστε ποια θα πρέπει να είναι η συνέπεια για όσους ανέξοδα και ανεύθυνα εκστομίζουν ανάλογες ανυπόστατες κατηγορίες.

(ΜΓ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα