Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
13/03/2022

Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών για τον ήρωα Δημητράκη Παπαμιλτιάδους, το ουκρανικό αλλά και τους ασυνόδευτους ανήλικους στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα»
13-03-2022 13:09

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, μετά το πέρας του ετήσιου εθνικού μνημόσυνου του ήρωα Δημητράκη Παπαμιλτιάδους, στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:

«Τιμήσαμε σήμερα, την ημέρα της ορθοδοξίας, τον ήρωα Δημητράκη Παπαμιλτιάδους, έναν άνθρωπο ο οποίος έδωσε την ζωή του για την πατρίδα.

Η θυσία του Δημητράκη Παπαμιλτιάδους στέλνει ένα σαφέστατο μήνυμα: ότι η ελευθερία της πατρίδας μας χρειάζεται θυσίες.

Τη δεδομένη στιγμή, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, θέλουμε να ελπίζουμε ότι με τους διαφορετικούς τρόπους διαχείρισης του εθνικού προβλήματος, δηλαδή δια της διπλωματικής οδού, δεν θα απαιτηθούν πρόσθετες θυσίες, αλλά θα απαιτηθούν σίγουρα γενναίες προσπάθειες για να μπορέσουμε να σπάσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Όσον αφορά στο Ουκρανικό, η ανθρωπότητα ολόκληρη παρακολουθεί συγκλονισμένη τα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας. Η Κυβέρνηση και κυπριακός λαός στέκονται αρωγοί στην όποια προσπάθεια μπορούμε να δώσουμε, κυρίως στον ανθρωπιστικό τομέα στον ουκρανικό λαό.

Ήδη έχουμε υποδεχθεί στην Κύπρο πέραν των 2,500 Ουκρανών, στους οποίους παρέχουμε όσες διευκολύνσεις μπορούμε να παρέχουμε. Επαναλαμβάνω ότι είναι η βούλησή μας, πέραν από την υιοθέτηση των αποφάσεων της ΕΕ, να συνδράμουμε με τον όποιον τρόπο τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό.

Άλλωστε η Κύπρος γνωρίζει από προσφυγιά, γνωρίζει από τις ανάγκες που δημιουργεί ένας πόλεμος. Είναι γι΄ αυτόν τον λόγο που και καταδικάζουμε τη Ρωσική εισβολή και βεβαίως στεκόμαστε αρωγοί στον Ουκρανικό λαό.

Όσον αφορά τα γεγονότα που συζητούνται τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» και ιδιαίτερα για το θέμα των ανηλίκων, θέλω κατηγορηματικά να πω ξανά ότι, παρά τον τεράστιο αριθμό που έχουν συναθροιστεί στο «Πουρνάρα», που είναι πολύ πέραν των δυνατοτήτων του Κέντρου, και οι 356 δηλωμένοι ως ανήλικοι δεν έμειναν ποτέ εκτός καταλυμάτων που διαθέτουν θέρμανση και κλιματισμό.

Όλοι παραμένουν ακριβώς και διαμένουν σε συγκεκριμένα τέτοια υποστατικά. Παρά ταύτα, αναγνωρίζοντας τον μεγάλο αριθμό τον οποίο υποδεχόμαστε στο Κέντρο, και παρά το γεγονός ότι παρέχεται και η ενδεδειγμένη σίτιση, όπως οι σχετικές προδιαγραφές και όλα όσα πρέπει να τους παρασχεθούν, με πρωτοβουλία και οδηγία του Υπουργού Εσωτερικών έχουν μετακινηθεί οι 90 από τους ανήλικους σε ξενοδοχειακή μονάδα στη Λάρνακα, που είναι ενοικιασμένη από το Υπουργείο Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια αποφόρτισης του Κέντρου.

Είναι, επίσης, με οδηγία δική μου που έχει ξεκινήσει η διαδικασία ολοκλήρωσης για εκείνους που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διεργασίες, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή, τις επόμενες λίγες ημέρες, η ενδεχόμενη προσωρινή μετακίνησή τους, παρά το γεγονός ότι το θέμα μετακίνησης εκτός του «Πουρνάρα» δεν αποτελεί ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Παρά ταύτα, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας θέλουμε να συνδράμουμε αυτή την προσπάθεια, ούτως ώστε να αποφορτίσουμε και το Κέντρο και να δώσουμε τις καλύτερες των συνθηκών».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον ρόλο της Τουρκίας στο Ουκρανικό και τι προσπαθεί να κερδίσει, ο Υπουργός απάντησε ότι η Τουρκία με την «ποντιοπιλατική» της στάση προσπαθεί, διατηρώντας μια ουδετερότητα, να κερδίσει οφέλη και από την μία και από την άλλη πλευρά, και οικονομικά και πολιτικά.

Σημείωσε ότι μια χώρα, όπως είναι «η Τουρκία που παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρώτο με το έγκλημα που έχει διαπράξει σε βάρος της χώρας μας όσο και με τη συνεχιζόμενη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού» είναι η τελευταία που θα αναμενόταν να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο.

«Παρά ταύτα στη διπλωματία όλα επιτρέπονται» τόνισε ο Υπουργός. «Η Τουρκία αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι κινείται στο διπλωματικό επίπεδο σχετικά ευέλικτα και, ναι, αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα για εμάς είναι οξύμωρο», πρόσθεσε.

Μια χώρα που είναι μέλος και του ΝΑΤΟ και άλλων διεθνών οργανισμών και που συστηματικά παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και εργαλειοποιεί μετανάστες, ζητά και προσπαθεί να παρέμβει ως διαμεσολαβητής στην κρίσης Ουκρανίας και Ρωσίας, κατέληξε ο κ. Νουρής.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα