Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
02/11/2022

Δήλωση Υπουργού Εσωτερικών στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για την εξαγγελία δράσεων του Υπουργείου για την αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά

02-11-2022 15:26

Η σημερινή εξαγγελία καθιστά το σχέδιο της στήριξης των διατηρητέων οικοδομών, το πλέον πλουσιοπάροχο στον ευρωπαϊκό χώρο μεταξύ των 27 κρατών μελών, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Μετά το πέρας της αρχικής του παρέμβασης, ο Υπουργός δήλωσε πως εκτιμά ότι «η σημερινή εξαγγελία, αφενός μεν της ψηφιοποίησης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου, και αφετέρου της παραχώρησης κινήτρων, όσον αφορά κυρίως τη στήριξη των διατηρητέων οικοδομών, είναι μια ακόμα ολιστική παρέμβαση της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, προς την κατεύθυνση ακριβώς της πολεοδομικής ανάπτυξης, αλλά κατά κύριο λόγο του γεγονότος ότι ο πολιτισμός μας ξεκινάει και αποτυπώνεται και μέσα από τα ιστορικά κτίσματα».

«Επομένως, πέραν της στατικής επάρκειας, την οποία βεβαίως και θέλουμε να διατηρήσουμε, με τη σημερινή μας εξαγγελία δίνουμε πρόσθετα κίνητρα στους ιδιοκτήτες εκείνους, οι οποίοι θα πρέπει να συμμορφωθούν αφενός μεν και αφετέρου να βελτιώσουν αυτές τις οικοδομές προς ίδιον όφελος», ανάφερε στις δηλώσεις ο κ. Νουρής.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η σημερινή εξαγγελία καθιστά το σχέδιο της στήριξης των διατηρητέων οικοδομών, το πλέον πλουσιοπάροχο στον ευρωπαϊκό χώρο μεταξύ των 27 κρατών μελών».

«Θα είναι ένα πρόσθετο κίνητρο, το οποίο θα βοηθήσει ακριβώς στο να διαφοροποιήσουμε, να αναβαθμίσουμε και να αλλάξουμε την εικόνα του δομημένου περιβάλλοντος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στον πολιτισμό μας» εείπε ο Υπουργός και διαμήνυσε ότι «αυτός είναι ο στόχος και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε αυτόν το στόχο έναντι οιουδήποτε τιμήματος».

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα