Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
21/07/2023 02:04:18 PM

O Υπουργός Εσωτερικών συμμετείχε χθες στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λογκρόνο της Ισπανίας

21-07-2023 11:46

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου συμμετείχε χθες στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λογκρόνο της Ισπανίας. Το Άτυπο Συμβούλιο λαμβάνει χώρα μεταξύ 20-21 Ιουλίου, υπό την Ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Οι Υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων των κρατών μελών είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν επί των επόμενων βημάτων για την ολοκλήρωση του πακέτου του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, και συγκεκριμένα επί της πρότασης κανονισμού για τη διαχείριση κρίσεων και την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης.

Περαιτέρω, αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, με έμφαση στην ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, ως μηχανισμού εξασφάλισης της ανθεκτικότητας της Ένωσης και της προστασίας από τις μεταναστευτικές ροές.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ιωάννου, κατά τη χθεσινή παρέμβασή του στις εργασίες του Συμβουλίου, έκανε λόγο για κοινή αντίληψη και προσέγγιση των κρατών μελών προς την κατεύθυνση μιας πιο ολοκληρωμένης και ολιστικής διαχείρισης της μετανάστευσης.

Όπως σημείωσε ο κ. Ιωάννου, η Κύπρος έχει κατ’ επανάληψη τονίσει πως η επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιορίζεται στα μέτρα καταστολής που λαμβάνονται στα κράτη μέλη. «Έχοντας να αντιμετωπίσουμε ένα διεθνές φαινόμενο», συμπλήρωσε ο Υπουργός, «θα πρέπει να υιοθετηθούν στοχευμένα μέτρα εκ μέρους της Ένωσης, στο πλαίσιο της εξωτερικής διάστασης, που κύριο στόχο θα έχουν τη μείωση και την πρόληψη των μεταναστευτικών εισροών, ώστε να καθίσταται δυνατή η διαχείρισή τους από τα κράτη μέλη πρώτης υποδοχής».

Αφού εξήγησε ο Υπουργός ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης είναι επιτακτική ανάγκη μέσα από μια ολοκληρωμένη και ενιαία προσέγγιση, υπογράμμισε πως η προσπάθεια θα πρέπει να είναι συντονισμένη και να περιλαμβάνει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, των περιφερειακών οργανώσεων και των διεθνών οργανισμών, για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται.

Κάνοντας αναφορά στην αυξητική τάση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο, ο κ. Ιωάννου εξήρε την αναγκαιότητα για ανάληψη μιας πιο ενεργούς δράσης προς τις τρίτες χώρες που αποτελούν τις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης των παράτυπων μεταναστών. Στόχος, πρόσθεσε, είναι η οικοδόμηση σχέσεων και παροχή κινήτρων σε αυτές τις τρίτες χώρες, ούτως ώστε να ενεργούν ως εταίροι της Ευρώπης σε αυτή την προσπάθεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε τη σημασία των σχεδίων δράσης και κατ’ επέκταση την ανάγκη για γρήγορη ολοκλήρωση του ειδικού Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, υποδεικνύοντας ότι η ισχύς των κρατών μελών κάτω από την ομπρέλα της Ένωσης πολλαπλασιάζεται και επομένως η επιδίωξή μας θα πρέπει να είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών θεσμικά από την ΕΕ.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του, Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρη Καιρίδη, με τον οποίο συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για θέματα μετανάστευσης, καθώς και την προώθηση θέσεων στο πλαίσιο συνεργασίας των MED5, ως μεσογειακά κράτη μέλη πρώτης γραμμής, τα οποία αντιμετωπίζουν αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Οι δύο Υπουργοί δεσμεύτηκαν να συναντηθούν σε πιο ευρεία σύνθεση με υπηρεσιακούς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θέτοντας τα θεμέλια για έναρξη σειράς επαφών μεταξύ των δύο Υπουργείων, οι οποίες θα αποσκοπούν στη στενότερη συνεργασία στους τομείς ασύλου και μετανάστευσης.

(ΕΦυς/ΜΒ/ΕΧΡ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα